Spread the love

În prag de campanie electorală, politicienii își reiau pelerinajul „cu subsemnatul” la DNA. Miercuri, a venit rândul copreședintelui PNL, Vasile Blaga, pe care procurorii DNA l-au pus sub învinuire și l-au trimis în judecată pentru trafic de influență.

În dosar mai figurează și un „client” mai vechi al închisorilor, celebrul Gheorghe Ștefan, de la Piatra Neamț.

Iată comunicatul integral, de miercuri, al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți: 
ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite
BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență 
BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt: 
La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.
În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.
În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.
Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.
În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.
Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Liberalii stau cu mâinile în sân și se uită la Blaga

Miercuri dimineață, înainte de vizita copreședintelui PNL la DNA, se anunța faptul că senatorul Vasile Blaga şi rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, deschid lista liberalilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor pentru alegerile parlamentare, stabilită marţi seara în cadrul Biroului Politic Judeţean al PNL Timiş. Pentru Senat, lista este deschisă de Vasile Blaga şi completată de Dumitru Dinulescu, Ioan Sas şi Longin Popescu. Lista va fi aprobată de Biroul Politic Naţional al PNL, însă prezența lui Blaga este din ce în ce mai incertă pe această listă.

„Nu vorbesc eu, evident, înaintea domnului Blaga. Haideți să îl lăsăm pe domnul Blaga întâi să spună ce și cum, e corect așa!”, a spus vicepreședintele PNL, deputatul Mihai Voicu, pentru TOMIS NEWS.

La Constanța, se aștepta demisia! Blaga s-a conformat

„Partidul reacționează față de orice coleg, indiferent de calitatea pe care o are. Suntem egali și avem același statut pentru toți. Numai dacă planează asupra dumnealui aceste suspiciuni, că nu sunt doveditoare, instanța stabilește, dumnealui se va suspenda sau își va da demisia. Îl știm foarte bine pe domnul Blaga, felul său de a fi și cum s-a manifestat. Cred că s-a comportat cu demnitate. Ar fi o lovitură pentru partid dacă acuzațiile s-ar adeveri! Deocamdată, înțeleg că este doar o trimitere în judecată. Sunt convins că își va da demisia dacă este trimis în judecată sau se suspendă măcar”, a spus președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, pentru TOMIS NEWS, cu câteva minute înainte ca Vasile Blaga să își anunțe demisia.

 

Vasile Blaga a anunțat, miercuri, că în urma acuzațiilor care i s-au adus miercuri de către DNA își depune demisia din funcția de copreședinte al PNL și șef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Potrivit statutului PNL, Vasile Blaga nu ar fi obligat să demisioneze din partid. Pierderea calității de membru al PNL se aplică dacă există o condamnare penală definitivă, la pedepse cu executare, pentru infracţiune săvârşită cu intenţie sau condamnare penală definitivă pentru infracțiuni de corupție.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *