Câciu (Finanțe) îi ASEDIAZĂ pe Cîțu și Popescu (Energie): „NU există riscul să apelăm la FMI! NU există risc de recesiune!”

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, îl atacă dur pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținând că banii pentru compensarea facturilor au fost alocați, dar nu sunt cheltuiți de către Ministerul Energiei.

„Întrebați-l pe domnul Popescu. Eu vreau să spun ceva, pentru ca lumea să știe: ne preocupăm să salvăm oamenii și economia Am prins, în bugetele Ministerului Muncii și Ministerului Energiei bani pentru compensarea în sensul decontării facturilor furnizorilor. Nu înrebați Ministerul Finanțelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi. Eu pot să mă informez şi data viitoare să vă spun, dar este la Ministerul Energiei această problemă. Ce a ţinut de ministrul Finanţelor sau de Parlament, de politica fiscal-bugetară, să avem aceşti bani, să facem rost de aceste venituri pentru a putea bune bani în buget, am făcut. Banii sunt acolo” a mai completat Câciu.” a spus Câciu.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, răspunde la acuzațiile liderului PNL, Florin Cîțu, cel care a spus că pe final de an România ar putea intra în criză și am putea fi nevoiți să apelăm la un ajutor din partea FMI. Câciu a precizat că nici nu se pune problema, asta pentru că România este stabilă.

Plătește mai mult anul acesta pentru că dobânzile sunt și pe împrumuturile din anii trecuți. În ultimii doi ani, România a împrumutat peste 57 de miliarde, iar aceste împrumuturi sunt purtătoare de dobânzi. Nu, nu există riscul de a apela la FMI! Nu există nici risc de recesiune! Haideți să lămurim pentru economiștii care se pricep. (…) Aș vrea să observați o chestie: cursul valutar de astăzi este mai mic decât în noiembrie. Nu este mare diferența, dar situația României este una grea, nu am venit la guvernare considerând că suntem în paradis. Nu înțeleg de unde începem cu astfel de afirmații, de ce se fac astfel de acuzații doar am fost cu toții acolo, am fost cu toții în Parlament. Eu sunt dispus să merg în coaliție să discutăm”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, afirmă, joi, că există riscul ca agenţiile de rating să reducă perspectiva României dacă se fac declaraţii „care nu au sustenabilitate”, referindu-se la îngrijorările exprimate de Florin Cîţu. Ministrul consideră, însă, că agenţiile vor fi convinse să păstreze perspectiva României pentru că nu iau decizii care să destabilizeze economia.

Adrian Câciu a fost întrebat, joi, dacă există riscul ca agenţiile de rating să reducă perspectiva de la stabil la negativ şi a afirmat: „Acest risc există, evident, dacă începem să facem astfel de declaraţii care nu au sustenabilitate sau nu au legătură cu realităţile”.

Poate lumea nu a înţeles: uitaţi-va la creditele oamenilor. La acest moment, dobânda Lombard este 3%. Pentru cei care nu ştiu, este rata de creditare stabilită de Banca Naţională, adică dobânda la care se împrumută băncile. Uitaţi-vă la Robor la trei luni, e 3,06. Ce vă spune acest lucru? Fiind foarte apropiat de Lombard vă spune că băncile nu resimt un risc sistemic, astfel încât să îşi pună o marjă foarte mare atunci când împrumută la termen. Împrumutul la termen, creditarea la 3 luni, este aproape egală cu împrumutul prin care se împrumută băncile, asta înseamnă lichiditate pe piaţă, încredere în piaţă şi mai mult decât atât înseamnă că băncile au un apetit în continuare să crediteze economia”, a adăugat ministrul.

Acesta se declară convins că agenţiile de rating vor păstra perspectiva României, pentru că nu se iau măsuri care să destabilizeze economia: „Eu sunt convins că vom reuşi să convingem şi agenţiile de rating, de aceea suntem şi într-o acţiune prudentă –  după cum vedeţi, nu venim cu nişte măsuri care să destabilizeze nici economia, nici finanţele publice – că agenţiile de rating ne vor păstra perspectiva stabilă”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *