Câciu (Finanțe) anunță modificările la Codul Fiscal: „Taxa de solidaritate va merge la Sănătate și Educație!”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat, marţi, la Parlament, că săptămâna aceasta coaliţia va ieşi cu decizia privind modificarea Codului Fiscal. El a confirmat că în discuţii, este vorba foarte mult de ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde e nevoie de investiţii masive. Ministrul spune că acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

„Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul. El a explicat că deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin, adică scăderea impozitării muncii.

„Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări. Adrian Câciu a mai spus că Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie. ”Alte detalii nu vă dau. Am văzut pe surse o serie de aspecte. Dacă vreţi să aveţi răbdare, speculaţiile se fac prea devreme. Deci, întâi trebuie să se ia o decizie în Coaliţie, să fie comunicat ca principii, ce ajustăm la Codul fiscal, după care totul se prezintă”, a spus ministrul.

Întrebat despre taxa de solidaritate, ministrul de Finanţe a afirmat că „nu crede că a fost vorba de o taxă de solidaritate, ci de o anumită contribuţie pentru ceea ce înseamnă sistemul de educaţie, sistemul de sănătate”. „Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a afirmat el. Despre banii pentru aplicarea acestor măsuri, ministrul de Finanţe a afirmat că „această ajustare are loc pe două paliere”. „Ca să închidem această dezbatere sau o redeschidem când Coaliţia va anunţa. Unu, înseamnă consolidare fiscală prin ajustarea unor facilităţi sau ajustare, astfel încât sarcina fiscală să fie aşezată echitabil, doi – digitalizare masivă şi un efort din partea instituţiilor statului să-şi rezolve problemele de colectare, probleme recurente de 30 de ani”, a explicat ministrul.

Despre valoarea acestui pachet, Adrian Câciu a afiemat că va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB, el precizând că Guvernul trebuie să pună accent pe debirocratizare, pe simplificare şi digitalizarea instituţiilor. „Problema cea mai mare este la colectare”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Dosarul cu șină trebuie înlocuit rapid cu digitalizarea eficientă

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a declarat, marţi, în cadrul Conferinţei „Protecţia Infrastructurii Critice”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, că transformarea pe care pandemia a făcut-o în lume ne-a făcut să fim conştienţi că procesul de digitalizare trebuie accelerat, iar digitalizarea administraţiei fiscale înseamnă transparenţă, modernizare, debirocratizare şi înlocuirea dosarului cu şină. Ministrul Finanţelor a arătat că protecţia infrastructurilor critice este o necesitate, într-un mediucomplex, dinamic şi provocator, în care observăm creşterea frecvenţei dezastrelor naturale dar şi a frecvenţie atacurilor din aşa numitul război hibrid.

Aşa-zisul război hibrid curpinde, în mod expres, ţintirea infrastructurilor critice crivile pentru a degrada capacitatea logistică şi administrativă a ţării noastre, pentru a o descuraja şi a o forţa să lucreze ăn modul dorit de cei care realizează acest atac. Aceşti atacatori sunt greu de stabilit, dacă au folosit mijloace cibernetice de atac, mai ales că aceste acţiuni pot veni şi din partea criminalităţii informatice, din partea ”lupilor singuratici”, motivaţi financiar sau chiar ideologic”, a mai spus ministrul.

Adrian Câciu a precizat că ultimii doi ani au dus la regândirea priorităţilor şi au constatat vulnerabilităţile la care sistemul este supus. „Transformarea pe care pandemia a făcut-o în lume ne-a făcut să fim conştienţi că procesul de digitalizare trebuie accelerat. Digitalizarea administraţiei fiscale înseamnă transparenţă, modernizare, debirocratizare şi înlocuirea dosarului cu şină cu servicii la un click distanţă. Recent s-au făcut paşi în această direcţie însă este imperios necesar ca acest proiect să avanseze rapid, pentru ca sarcina administrativă a contribuabililor corecţi să fie uşurată”, a arătat Câciu.

Ministrul Finanţelor a menţionat că, odată cu trecerea în online, pot apărea „o serie de provocări de securitate cu impact semnificativ în toate aspectele societăţii”, astfel că trebuie găsite cele mai bune soluţii pentru ca acest fenimen să nu fie unul de amploare.

Discuţiile despre infrastructurile critice dar mai ales a protecţiei acestora nu sunt noi, dar sunt esenţiale pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui stat, tocmai de aceea trebuie să le privim ca fiind de o importanţă majoră”, a mai afirmat Adrian Câciu, arătând că dependenţa mare dintre securitatea internaţională şi cea naţională este dată de infrastructurile critice care se regăsescîn cadrul societăţii. Câciu a menţionat că interdependenţa dintre infrastructurile critice este foarte mare şi în situaţiile critice, este resimţită şi mai mult sunt puse în pericol atât siguranţa cetăţenilor cât şi a întregii societăţi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *