Spread the love

Senatorii au votat, în 15 octombrie, un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr.63/2018 privind compensarea unor creanţe reciproce între statul român şi persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietăţii. Așa cum sună și titlul proiectului, este vorba de stingerea unor litigii între statul român și persoanele care au primit despăgubiri în temeiul legilor din domeniul restituirii proprietății.

„Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), ca organ de executare, derulează în prezent procedura recuperării unor sume pe care mai multe persoane le-au obținut, prin executarea silită a statului, în contul despăgubirilor pe care statul le datorează în temeiul legilor din domeniul restituirii proprietăților. S-a creat, practic, situația în care statul urmărește anumite persoane pentru sume pe care, ulterior, trebuie să le plătească acelorași persoane în procedura administrativă. Motivele pentru care s-a ajuns în această situație sunt imputabile, în bună măsură, și statului, care nu a reușit să respecte, din diferite cauze, termenele și procedurile de plată pe care și le-a asumat în materia acordării despăgubirilor. În vederea obținerii sumelor datorate cu titlu de despăgubire de statul român, unii dintre beneficiarii celor două tipuri de despăgubiri au apelat la calea executării silite și, după încuviințarea dată de instanțele de judecată, au poprit conturile ANRP și au încasat sumele astfel urmărite. În cele mai multe dintre cazuri, în afara sumelor datorate de statul român au fost încasate sume derivate din actualizarea creanțelor și din cheltuieli de executare. ANRP a contestat în instanță executările silite și, după procese care au durat în medie doi ani, beneficiarii executărilor silite au fost obligați să restituie sumele încasate. Între data la care beneficiarii au încasat despăgubirile prin executare silită și data la care instanțele de judecată i-au obligat, în mod definitiv, la restituirea sumelor încasate, au trecut, în medie, aproximativ doi ani. Multe dintre persoanele aflate în această situație, fiind în același timp creditori ai statului și debitori ai ANRP, solicită identificarea unei soluții de compensare a creanțelor, având în vedere imposibilitatea de a se conforma de bunăvoie obligațiilor stabilite de instanță în sarcina lor“, motivează Guvernul ordonanța dată.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2018 privind compensarea unor creanţe reciproce între statul român şi persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietăţii se află în prezent la Camera Deputaților, pentru votul final.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *