Bușoi, candidat la șefia PNL, și-a expus moțiunea la Constanța. „Îi solicit lui Ludovic Orban o dezbatere publică”

Trei candidați s-au înscris în curs pentru președinția PNL. Ludovic Orban și Cristian Bușoi conduc detașat în fața celui de-al treilea, Viorel Cataramă. După cele două vizite la Constanța ale lui Ludovic Orban, duminică a fost rândul lui Bușoi, care își încearcă șansele pentru Congresul partidului, din 17 iunie.

„Am avut astăzi, aici, o dezbatere despre viitorul PNL, am expus viziunea mea și proiectul meu pentru PNL, care se regăsește în moțiunea în numele căreia candidez la funcția de președinte. Cred că PNL trebuie să înțeleagă că la acest  Congres va da un semnal important către electoratul și românii votanți ai PNL și care poate la ultimele alegeri nu ne-au mai votat sau care se uită cu interes să vadă ce decizii ia PNL. Dincolo de dezbaterea noastră internă, cel mai important lucru este de a maximiza șansele PNL pentru anul 2019 și anul 2020. Cel mai important obiectiv pe care trebuie să îl aibă PNL este acela de a câștiga alegerile prezidențiale din 2019 și pentru aceasta PNL trebuie să devină un partid mai puternic, mai coerent, cu mai multă substanță, care să aibă un profil mai clar de partid de centru dreapta. (…) Trebuie să ne concentrăm pe economie, pe felul în care vom reuși să creștem veniturile românilor, să devenim partidul care susține măsuri active de creștere a economiei românești, de absorbție a fondurilor europene. Cred că acei oameni care trebuie să reprezinte targetul nostru așteaptă de la PNL o schimbare, o împrospătare, o noutate, o schimbare de discurs. Cred că pe 17 iunie PNL trebuie să înțeleagă să facă această schimbare”, a spus Cristian Bușoi.

Ludovic Orban și-a prezentat, la Constanța, moțiunea cu care candidează la șefia PNL: „Conține idei conservatoare: națiunea, identitatea, familia”

Cataramă, outsider-ul momentului

Probabil vorbim despre o strategie politică, dar în opinia lui Bușoi șansele lui Cataramă sunt aproape nule și consideră că lupta o dă cu Ludovic Orban, pe care îl provoacă la dezbateri publice, întrucât, la Congres, acestea nu sunt posibile.

„Probabil că mâine comisia de analizare și, cel mai probabil, în Congres vor intra două moțiuni, a mea și a domnului Orban. Este nevoie în această săptămână o dezbatere directă între mine și dl. Orban. La Congres nu va fi posibilă interacțiunea. Fiecare echipă va avea cinci vorbitori, plus candidatul la funcția de președinte, care vor expune și, de aceea, în această săptămână, fie la o televiziune pe care o stabilim de comun acord, fie într-una dintre organizații, cu prezența televiziunilor care vor dori să transmită, ar fi nevoie de o dezbatere, cu fair-play, cu gândul de a crește imaginea PNL și de a vedea argumentele fiecăruia dintre cei doi candidați. (…) La Constanța, a fost o idee a unuia dintre colegi și mi s-a părut că e o bună idee și fac această solicitare de a avea o dezbatere și de a discuta în fața opiniei publice”, a mai spus Cristian Bușoi.

Miza lui Bușoi: candidatura lui Iohannis, din 2019

Ultima victorie serioasă a PNL a reprezentat-o cea din 2014, la alegerile prezidențiale, când Klaus Iohannis le-a câștigat în mod surprinzător. Momentul 2014 este unul de inspirație și pentru Bușoi, de care se agață pentru a triumfa și în 2019.

„Eu cred că avem o responsabilitate în ceea ce privește parteneriatul cu președintele României, a fost candidatul PNL, și este de datoria noastră să susținem proiectul și programul pentru România și vorbesc și de aceeași persoană și pentru 2019. Momentul 2019 este esențial pentru PNL, pentru România, pentru că vedem deja cum se comportă actuala conducere de stânga a PSD. Vă dați seama cât de discreționari, nedemocratic, puțin responsabili s-ar comporta dacă ar pune mâna pe toate funcțiile importante din România. (…) Nu aș vrea să răspund la astfel de presupuneri (dacă Iohannis nu va candida în 2019 – n.r.), eu vorbesc despre niște principii, niște lucruri pe care PNL trebuie să le înțeleagă din punct de vedere pragmatic. (…) Este prematur să vorbim acum despre niște alianțe și la alegerile europarlamentare nu cred că se justifică, la prezidențiale, turul doi, e nevoie de unire a tuturor forțelor care înțeleg că a alege pe cineva de la PSD este greșit pentru România”, a mai spus Bușoi.

Huțucă, mod elegant de a spune că Bușoi nu are șanse

Membrii Comitetului Director Județean al Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, reuniți în ședință vineri 09 iunie a.c., au acordat un vot secret privind moțiunile celor trei candidați la președinția Partidului Național Liberal.

În urma centralizării voturilor, moțiunea lui Ludovic Orban intitulată „Partidul Național Liberal – Forța Dreptei” a primit 43 de voturi, moțiunea lui Cristian Bușoi intitulată „PNL – Partidul Viitorului” 32 de voturi, în timp ce moțiunea lui Viorel Cataramă  – „Să facem PNL mare, din nou” a obținut 17 voturi.

Confruntat cu întrebarea „pe cine susține PNL Constanța?”, președintele formațiunii locale a PNL, Bogdan Huțucă, a expus în mod elegant faptul că Bușoi este, totuși, candidatul cu șansa a doua.

„Au avut loc două evenimente: unul în care am cerut CDJ un vot consultativ, ce moțiune semnez în calitate de președinte și CDJ, aflat în cvorum, ne-a solicitat să semnez moțiunea susținută de dl. Orban, apoi a avut loc un CDJ care viza o procedură oarecum statutară, în sensul că orice candidat la președinția PNL, pentru a participa la alegeri, trebuie să aibă un număr de voturi în spate și, atunci, Comitetul de Coordonare al Alegerilor, a solicitat întrunirea CDJ în absolut toate filialele, astfel încât să se voteze ce moțiuni se susțin, putându-se astfel să se susțină două moțiuni sau chiar toate trei. Domnul Orban a primit 43 de voturi, domnul Bușoi 32, iar domnul Cataramă nu a întrunit numărul de voturi necesare”, a spus Bogdan Huțucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.