Bulgarii, total DEZINTERESAȚI: Pericol de CATASTROFĂ ECOLOGICĂ în Marea Neagră – S-a SCUFUNDAT o navă cargo, cu 3.000 de tone de uree la bord, în apropierea coastelor românești

Nava turcă Vera Su, cu 3.000 de tone de uree la bord, care a eșuat în apropierea zonei protejate ‘Yailata’ din nordul a coastei bulgare a Mării Negre, s-a scufundat și ar putea provoca o catastrofă ecologică în rezervația naturală Kaliakra, care găzduiește multe păsări marine protejate și specii marine pe cale de dispariție, anunță Euractiv.

Compartimentul motor al navei de marfă este inundat. Există găuri în corpul navei. Nava nu mai poate fi salvată dar se pot lua măsuri pentru îndepărtarea proprietății scufundate ”, a declarat căpitanul Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației maritime bulgare.

La începutul zilei, nava a fost inspectată de scafandri. Au găsit-o pe fundul mării, cu șanse mici să poată fi mutată. Autoritățile bulgare speră să intre în cală pentru a îndepărta ureea, dar operațiunea este complicată de vremea rea. Autoritățile se așteaptă ca armatorul să anunțe dacă îl abandonează vasul. Guvernul de la Sofia spune că nu există nici o întârziere în operațiunea de salvare. Vera Su a eșuat pe malul stâncos pe 20 septembrie pe vreme bună. Versiunea investigatorilor este că paznicul a adormit. Timp de șase zile, instituțiile nu au făcut nicio încercare de salvare în ciuda riscurilor pentru mediu.

Greenpeace și-a exprimat furia față de neglijența autorităților bulgare și a avertizat cu privire la posibilele consecințe ireversibile pentru mediu. Când este eliberată în mare în concentrație mare ureea provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv păsările marine. Când se acumulează poate pune în pericol și viața umană atunci când consumă pește sau fructe de mare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *