Bulgaria se înarmează de la americani: Guvernul SUA a aprobat vânzarea a opt avioane de luptă tip F-16

Guvernul american a aprobat vânzarea a opt avioane de luptă de tip F-16 Bulgariei, în vederea unei „consolidări a securităţii” acestui stat membru NATO, în contextul războiului rus în Ucraina, relatează AFP. Departamentul de Stat american a anunţat într-un comunicat, luni, că a notificat Congresul Statelor Unite cu privire la intenţia de a vinde aceste avioane de vânătoare şi muniţie acestei ţări din Europa de Est, în valoare de 1,67 de miliarde de dolari. Washingtonul nu precizează dacă această vânzare ar putea deschide calea unui transfer în Ucraina a unor avioane de fabricaţie sovietică, de care dispune Bulgaria.

Kievul le cere partenerilor săi din Occident avioane de tip MiG-29, pe care militari ucraineni ştiu să le piloteze şi de care dispun ţări din Europa de Est. Un eventual transfer al unor astfel de avioane de fabritcaţie rusă din Polonia a fost discutat la începutul lui martie, după care Statele Unite s-au opus, de teamă că Rusia ar putea considera acest lucru o implicare prea directă a NATO în Războiul din Ucrana.

Potrivit Departamentului de Stat american, vânzarea unor avioane de tp F-16 „va îmbunătăţi capacitatea Bulgariei de a înfrunta ameninţările actuale şi viitoare şi va permite Forţelor aeriene bulgare să desfăşoare cu regularitate avioane de vânătoare moderne în regiunea Mării Negre”, la care Ucraina este riverană. O consolidare a „flancului oriental” al NATO face parte dintr-o strategie a Statelor Unite de a răspunde invaziei Ucrainei de către Rusia.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *