Bulgaria: Premierul Boiko Borisov anunță că NU vrea să conducă viitorul guvern, deși el îl formează

Boiko Borisov, cel mai longeviv prim-ministru de până acum al Bulgariei, a anunțat că nu va candida la conducerea guvernului pe care va încerca să îl formeze partidul său de centru-dreapta GERB, care a câștigat alegerile legislative din 4 aprilie, relatează Reuters. Boiko Borisov a spus că va propune pentru postul de premier un candidat cu o orientare clară pro-europeană şi pro-NATO, fără să dea însă nume.

GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor anunţate vinerea trecută. Partidul Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice. Cele două formaţiuni vor avea 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Nou-înfiinţata formaţiune „Există un Astfel de Popor” s-a plasat pe locul al doilea cu 17,40% din voturi şi 51 de mandate, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01% şi 43 de mandate, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi cu 10,36% şi 30 de mandate, Bulgaria Democrată cu 9,31% şi 27 de mandate şi „Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali – afară!” cu 4,72% şi 14 mandate.

Joi, după alegeri, Boiko Borisov a declarat că renunţă la mandatul de parlamentar obţinut la scrutin pe lista GERB, precum şi la salariul de deputat, argumentând, într-o postare pe Facebook, că face acest lucru întrucât nu are nevoie de imunitate parlamentară. Premierul conservator, care a câştigat de cinci ori alegerile desfăşurate începând din anul 2009 şi a condus de trei ori guvernul de la Sofia, a recunoscut săptămâna trecută că nu are suficient sprijin pentru a forma încă o dată guvernul, dar va încerca totuşi să o facă, iar dacă într-adevăr nu reuşeşte îi va cere lui Slavi Trifonov, liderul unui nou partid creat în urma protestelor anticorupţie de anul trecut, să-şi asume sarcina de formare a unei majorităţi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.