Bulgaria: „NU a existat vreo discuție legată de desfășurarea de trupe suplimentare NATO pe teritoriul țării noastre”

Autoritățile bulgare spun că nu au discutat și nici nu au luat vreo decizie cu privire la vreo eventuală desfășurare de trupe suplimentare ale NATO pe teritoriul său, ca răspuns la concentrarea de trupe ale Rusiei în apropiere de granița cu Ucraina. Anunțul a fost făcut, miercuri, de prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov. Declaraţia sa vine după ce ministrul apărării, Stefan Ianev, a scris marţi seară, într-o postare pe Twitter, că, în acest stadiu, nu există motive de a considera acţiunile Rusiei drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi securitatea sa, iar o prezenţă militară întărită în Bulgaria nu se justifică, în vreme ce o astfel de dezbatere ar putea amplifica tensiunile în regiune.

„Urmând acest raţionament, nu văd nimic care să justifice o decizie de desfăşurare de trupe suplimentare pe teritoriul nostru, şi a decide desfăşurarea de trupe NATO suplimentare în Bulgaria ar fi nejustificată. O astfel de decizie nu ar fi în interesul aliaţilor sau în interesul naţional al Bulgariei”, a scris Ianev.

Acest subiect nu a fost discutat nici în guvern, nici cu vreunul dintre partenerii noştri din NATO. Ministrul apărării are opinia sa personală, care nu este în niciun caz poziţia oficială a guvernului nostru”, le-a declarat Petkov reporterilor după şedinţa executivului. „Am afirmat în mod clar că suntem şi vom fi un membru activ al Uniunii Europene şi al NATO, prin urmare decizii de acest fel vor fi coordonate după luarea în considerare a rolului ţării noastre”, a adăugat șeful guvernului bulgar. „Aş dori, de asemenea, să arăt că avem convingerea fermă că modul cel mai bun de a sprijini politica UE şi a NATO faţă de frontiera noastră estică este prin mijloace paşnice şi diplomatice”, a mai spus Petkov. El a evitat să-şi facă publică poziţia personală pe acest subiect şi a afirmat că orice decizie va fi luată după o analiză detaliată pro şi contra şi în urma unor discuţii cu aliaţii occidentali ai Bulgariei. „Cu cât accentul este mai puţin pe potenţialul militar şi mai mult pe potenţialul diplomatic, cu atât mai bine pentru Bulgaria”, a punctat el.

Liderul parlamentar al formaţiunii Bulgaria Democratică a anunţat că aceasta va cere audierea lui Ianev de către Comisia de apărare, după ce aceasta va fi constituită. „Noi credem că ţara noastră nu îşi poate permite să fie într-o stare nedeclarată, dar efectivă, de neutralitate în favoarea politicii expansioniste a Kremlinului în regiune”, a arătat Hristo Ivanov.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *