„Buldozăreala” de la lupoaică. USR: „Nu poți să construiești pe unde te taie capul!” Prefectul Niculescu a solicitat verificarea întregii documentații. Explicațiile MINAC

Foto: Info-Sud-Est

Liderii USR Constanța – președintele organizației județene, Remus Negoi; președintele organizației municipale, Dumitru Caragheorghe și deputatul Stelian Ion au organizat, joi, o conferință de presă în cadrul căreia au abordat subiectul privind lucrările de la lupoaică. Amintim că o lucrare pentru construirea unei clădiri a agitat spiritele, sâmbătă, în Constanța. Vestigiile cetății Tomis ar putea fi distruse cu prilejul acestei lucrări, iar reacția societății civile a fost vehementă împotriva investitorului, SC Bueno Comp SRL.

CITEȘTE ȘI:

Terenul în cauză, situat pe bd. Tomis nr. 49A, în suprafață de 718 mp, este din 2016 proprietatea soților Carmen-Diana și Enache Bucovală și a soților Liliana și Stelian Bucovală. S-a efectuat descărcarea arheologică încă din 2016, iar investitorul, potrivit documentației, și-a luat angajamentul că va conserva și va pune în valoare zona istorică.

Între timp, a intervenit, însă, o altă problemă: constructorul ar fi lucrat într-o zonă în care nu avea voie și, astfel, ar putea fi vorba de o infracțiune de distrugere, așa cum a precizat Stelian Ion.

„Lucrul acesta va face obiectul unei cercetări, e posibil să fie și cercetări penale, e posibil să avem de-a face cu o infracțiune de distrugere acolo, s-a depășit – înțeleg – acea arie pentru care se dăduse descărcarea arheologică și au intrat într-o zonă în care nu era o astfel de descărcare, ceea ce într-o zonă unde s-au descoperit basoreliefuri, monede antice, ziduri importante, toate acele exponate care se găsesc la MINAC, în momentul în care intri într-o arie necercetată este foarte probabil să distrugi zone importante. Au intervenit arheologii și au oprit lucrările pentru că în acel areal al Constanței – la o distanță de 500 m – s-a descoperit Glykon, acea statuie fabuloasă expusă la MINAC. Deci, când faci lucrări de genul acesta trebuie să ai mare grijă, pentru că e posibil să distrugi niște vestigii de valoare inestimabilă. În aviz nu s-a trecut obligația, din păcate, a investitorului de a fi supravegheat de arheologi. Ar fi trebuit, din punctul meu de vedere, a fost o scăpare și iată în ce situație se ajunge. Se va face o investigație, ne dorim să se respecte legea. Noi am făcut sesizări, în privința plângerilor penale nu am decis, dar dacă se confirmă că conturează foarte clar ideea săvârșirii unei infracțiuni va trebui să se autosesizeze aceste instituții, pentru că sunt chestiuni grave pentru că nu poți să construiești unde te taie capul și să aducă excavatoare și buldozere pe unde are chef! Lucrul ăsta nu s-a înțeles în Constanța și este mesajul pe care-l dăm investitorilor imobiliari”, a spus Stelian Ion.

Totodată, potrivit deputatului USR, finalizarea lucrării ar produce o mulțime de probleme în zonă, întrucât investitorul nu este obligat să construiască și locuri de parcare.

„Dezavantaje – se distruge o parte din zona aceasta care putea fi pusă în valoare, se putea îmbina cu amenajarea de spații verzi, se pune presiune și mai mare pe locurile de parcare din zonă. Acolo sunt instanțe de judecată și aglomerația este foarte mare. Aglomerația, vara, nu îți permite să îți găsești un loc în zonă. Pe acest proiect, s-a stabilit clar că investitorul nu este obligat să asigure locuri de parcare, deci va fi imposibil pentru constănțeni și turiști să găsească un loc de parcare”, a mai spus Stelian Ion.

„Sunt curios, pentru că am observat o motivare a investitorului – o parte din zona respectivă va fi pusă în valoare. Asta înseamnă că există o parte mai mare care nu va fi pusă în valoare. Sunt curios ce parte din ce era acolo… Sunt curios cum va arăta clădirea respectivă, dacă va respecta o linie arhitecturală a zonei peninsulare” – a completat Remus Negoi.

CITEȘTE ȘI:

Tot joi, Instituția Prefectului a reacționat la subiectul în cauză, iar prefectul George Niculescu a transmis următoarele:

„Din momentul sesizărilor primite, vă aduc la cunoștință faptul că pentru respectarea ordinii de drept, garantarea drepturilor și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, am formulat noi adrese către ISC Constanta, Direcția Județeană pentru Cultură și Primăria Municipiului Constanța pentru a verifica întreaga documentație care a stat la baza emiterii avizelor, hotărârilor și a autorizației de construire”.

MINAC: „Lucrările, sistate provizoriu, până la clarificarea situației

Tot pe parcursul zilei de joi a emis și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța un punct de vedere, arătând faptul că, pe parcursul procedurilor, condițiile referitoare la aspectele arheologice specifică în mod clar: „Până la începerea lucrărilor de intervenție în zona cu vestigiile arheologice, pe toată durata șantierului de construcție a clădirii, zidurile antice vor fi conservate și protejate prin acoperire”.

„În data de 18.01.2020, beneficiarul a început lucrările de construcție pe terenul din strada Traian – bdul. Tomis 49A (a se vedea anunțul afișat pe gardul șantierului). În urma acestei activități a fost făcută sesizarea semnată Neagu Cornel-Andrei către Direcția Județeană pentru Cultură Constanța (adusă la cunoștința noastră prin sesizarea 167/20.01.2020). Ca urmare a acestei sesizări, a prezenței pe terenul în cauză a arheologilor instituției noastre, și a discuțiilor dintre beneficiar și reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Constanța, beneficiarul SC Bueno Comp SRL a sistat provizoriu lucrările de construcție, până la clarificarea situației. Pentru respectarea prevederilor Avizului nr. 702/Z/23.04.2019, a fost depusă de către beneficiar, la sediul instituției noastre, o cerere pentru încheierea unui Contract de supraveghere arheologică, pentru supravegherea îndeplinirii cerințelor necesare în această fază D.T.A.C. Ca urmare, a fost solicitată Comisiei Naționale de Arheologie eliberarea unei Autorizații pentru supraveghere arheologică. Această autorizație conferă baza legală pentru prezența arheologilor pe șantierul de construcție și îndeplinirea activității de supraveghere arheologică”, au transmis reprezentanții MINAC.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *