Bugetul pe 2022, în linie dreaptă. Parlamentul a decis când va fi supus aprobării

Conducerea Parlamentului a stabilit calendarul privind dezbaterea și aprobarea bugetului de stat pe anul 2022. Documentul va fi supus aprobării plenului joi, după prânz. Guvernul Ciucă a aprobat luni proiectul de buget și l-a trimis Parlamentului.

Conform calendarului stabilit de conducerea Parlamentului, amendamentele la Legea bugetului pot fi depuse până marți, la ora 14.00. Ulterior, vor fi ședințele din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului.

Bugetul de stat va fi supus aprobării joi, după prânz. Ședința în plenul reunit va începe înainte de prânz, anunță surse din Parlament.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a declarat că proiectul de buget pentru anul 2022 aprobat luni de Guvern a avut toate avizele necesare în prealabil, inclusiv avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El a adăugat că avizul CES (Consiliul Economic și Social, organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului – n.r.) este unul negativ, însă este unul consultativ, iar Consiliul Fiscal a avut o opinie pe proiect pe care o consideră pertinentă.

Este un aviz consultativ, da. Am ţinut cont de ceea ce s-a scris, dar este un aviz consultativ. Nu comentez. Consiliul Fiscal a dat o opinie pe care o consider pertinentă. Se menţin riscurile asupra consolidării pe venituri pentru că statul trebuie să dovedească că îşi face consolidarea pe venituri şi aceasta va fi provocarea pe care nu numai Ministerul Finanţelor o va avea în vedere, ci chiar întreg Guvernul”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat la finalul şedinţei de luni a Guvernului de ce avizul Consiliului Economic şi Social este negativ.

Chestionat de ce a fost aprobat bugetul fără a avea avizul CSAT, ministrul Finanţelor a precizat că „bugetul s-a aprobat cu avizul CSAT. Acest aviz există”.

Întrebat mai departe când a avut loc şedinţa CSAT şi de ce nu a fost făcută public, Adrian Câciu a replicat: „Răspunsul este dat de Guvern. Ministrul Finanţelor vă spune că la baza acestui proiect de lege care a fost aprobat de Guvern a stat avizul CSAT, precum şi celelalte avize cerute, avizul CES, avizul Consiliului Economic şi Social, avem opinia Consiliului Fiscal”.

Deci toate avizele sunt luate înainte de a începe şedinţa. Nu comentez alte opinii. Da, sunt membru al CSAT. Aceste detalii vă vor fi date de secretarul CSAT. Da, am participat la această şedinţă CSAT. Avizul CSAT este unul pozitiv, pe toate bugetele”, a conchis Câciu.

Banii alocați pentru ministere

Ministerul Educației – creștere cu 6% a bugetului din 2022 (32,48 miliarde de lei) față de execuția din 2021 (30,64 miliarde de lei)

Ministerul Transporturilor – creștere cu 20,5% a bugetului din 2022 (17,01 miliarde de lei) față de execuția din 2021 (14,12 miliarde de lei)

Ministerul Sănătății – bugetul scade ușor la 24,09 miliarde de lei în 2022, similar cu execuția bugetară din 2021

Ministerul Dezvoltării – scădere cu 19,9% a bugetului pe 2022 (8,56 miliarde de lei) față de execuția din acest an (10,69 miliarde de lei)

Ministerul Energiei – scădere cu 11,42% a bugetului în 2022 (3,43 de miliarde de lei) față de execuția din 2021 (circa 3,4 miliarde lei)

Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale (partea de buget care include Fondul de Rezervă): creștere cu 17,48% în 2022 (44,49 miliarde de lei) față de execuția din acest an (37,87 miliarde de lei)

Ministerul Afacerilor Interne – creștere cu 11,7%, la 23,6 miliarde lei;

Ministerul Agriculturii – creștere de 3,7% la 24,6 miliarde lei;

Ministerul Apărării Naționale – creștere de 13,7%, la 25,9 miliarde lei;

Ministerul Economiei – creștere cu 62,8%, la 453 de milioane de lei;

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului – scădere cu 44%, la 2,57 miliarde lei;

Ministerul Justiției – scădere de 9% la 5 miliarde lei;

Ministerul Muncii si Solidarității Sociale – creștere de 6,7%, la 56,5 miliarde lei;

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – creștere cu 17,9% la 2,42 miliarde de lei;

Ministerul Culturii – majorare de 45% la 1,33 miliarde de lei;

Ministerul Sportului – în creștere cu 1,9% la 521 milioane de lei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – creștere de 354%, la 12,8 miliarde de lei;

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – 183 de milioane de lei;

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – majorare de 0,62%, la 1,7 miliarde lei;

Ministerul Afacerilor Externe – creștere de 9,9%, la 1,24 miliarde de lei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *