Bugetul municipiului Constanța, ADOPTAT! Făgădău: „Aud opinii de la oameni care nu și-au făcut nici bugetul familiei!” Despre împrumutul de la BERD: „La Cluj au luat autobuze cu granturi elvețiene, nu pe fonduri europene!”

Consilierii locali municipali s-au reunit joi, la Liceul de Arte „Regina Maria”, pentru ședința ordinară a lunii aprilie, în cadrul căreia, printre altele, au dezbătut cele mai importante subiecte: taxele și impozitele locale și bugetul municipiului pe anul în curs.

Evident, opoziția a avut o serie de critici la proiectul de buget, iar consilierul liberal Mihaela Andrei s-a năpustit pe primarul Decebal Făgădău.

„Nu există o viziune administrativă în sensul unei dezvoltări! Am văzut o repartizare a banilor publici pentru aceleași proiecte care se regăsesc în bugetul din 2017, 2018 și 2019. (…) Sunt foarte multe proiecte cu documentații tehnico-economice… cât durează o documentație tehnico-economică? Ce înseamnă asistență tehnică și expertiză specializată în domeniul dezvoltării urbane, pentru care municipiul vrea să plătească peste patru milioane lei?”, a spus Mihaela Andrei.

A urmat și colega acesteia, Adriana Câmpeanu, care a punctat o serie de urgențe în domeniul medical.

„Am observat cu tristețe că acolo sunt alocate 2,42% din banii bugetului… Având în vedere că una din prioritățile constănțenilor, chiar și din chestionarul pe care municipalitatea l-a adus în vedere, faptul că constănțenii dau mare importanță sănătății și anume își doresc un spital regional, fiind prima prioritate a lor, nu observăm alocare bugetară pentru un nou spital, însă mă gândeam că totuși pentru singurul spital pe care îl avem în subordine să existe bani pentru dotare, reabilitare, modernizare, extindere… rugămintea mea este ca la următoarea rectificare bugetară să regăsim sume și pentru acest subiect. În 2019 încă sunt oameni care mor de gripă, de meningită”, a spus Adriana Câmpeanu.

O intervenție a avut și consilierul independent Andrei Popescu:

„Aș avea propunerea prin care trebuie ajustat cuantumul burselor pentru elevi, am putea găsi împreună o soluție”, a spus Andrei Popescu.

Făgădău: În calitate de primar, eu mi-am asumat responsabilitatea, nu mersul la televizor sau interviurile prin ziare!

Intervenția primarului Făgădău a avut două direcții: să le răspundă consilierilor și să facă o prezentare succintă a bugetului. În ceea ce-l privește pe Andrei Popescu, Făgădău i-a arătat cum a crescut alocarea de bani pentru burse încă din 2015.

„Mi s-a părut corectă observația, cred că nu a fost ședință a CL în care să nu vedeți proiecte pentru modernizarea școlilor, pentru creșterea eficienței energetice… Dar, din ceea ce plătesc constănțenii persoane fizice – impozite – peste 25% merge către burse! Pentru anul acesta avem 12 milioane, anul trecut am avut 11 milioane plătite efectiv. (…) Din toamna anului 2015, de când alocăm burse, am crescut alocarea bugetară de la 694.000 lei la peste 12 milioane lei! (…) Scopul a fost să crească numărul bursierilor pe toate categoriile! Astăzi avem 2.952 de beneficiari, numărul cel mai mare din momentul în care am început să acordăm burse”, a spus Decebal Făgădău.

Mai departe, primarul a arătat că, mulțumită sau din cauza (depinde de perspectivă) asumărilor guvernamentale, creșterile salariale au avut loc, ceea ce a determinat modificări colosale în abordările bugetare ale autorităților locale. Făgădău nu a ascuns faptul că, astfel, cheltuielile au crescut simțitor.

„Am sesizat afirmații în spațiul public din partea unor oameni care nu au făcut bugete, cred că nici pe cel familial. Bugetul Constanței are două surse: taxe și impozite locale și venit din impozitul generat de locurile de muncă. (…) În mod evident, de îndată ce românii au votat o alianță de guvernare care și-a propus să crească salariile românilor, acest lucru a validat și un program de guvernare, care spune foarte clar că dorința este aceea de a crește nivelul salariilor, astfel încât să nu ne mai plece oamenii afară, aceasta fiind cea mai mare criză a României, iar în centrele urbane – Constanța nu face discordantă – lipsa forței de muncă este cea mai mare problemă. Tocmai de aceea ne-am alăturat acestui efort pentru a pune în practică creșterile de salarii. (…) Municipiul Constanța susține creșterea salariilor medicilor, tocmai doamna Câmpeanu spunea cât de importantă este sănătatea. Pe cale de consecință, bugetul a scăzut la capitolul de venituri, pe de altă parte au crescut cheltuielile, nu doar cu salariile. (…) Cred că știe toată lumea că au crescut cheltuielile cu combustibilul, unde noi alocăm sume consistente pentru transportul în comun, pentru toate lucrările pe care le facem cu Confort Urban. (…) Prețul la gaze a crescut. În plus, pentru că lumea nu înțelege de ce am încheiat anul trecut în deficit, de parcă noi ducem banii și îi îngropăm undeva… noi am plătit 58 milioane lei subvenție la încălzire doar în sezonul rece 2018 – 2019, bani care nu vin de nicăieri din altă parte. De asemenea, s-au plătit hotărâri de instanță către Fin.Co.Ge.R.o., persoane fizice…”, a mai spus primarul Făgădău.

În ultima vreme, opoziția a insistat pe comparația dintre Constanța și alte mari municipii, în speță Oradea, Cluj, Brașov – toate conduse de liberali sau Iași, arătând faptul că municipiul nostru, condus de Făgădău, nu este în stare să acceseze fonduri europene pentru investiții în diverse zone de necesitate. În fața acestei situații, Făgădău a răspuns pentru prima dată, arătând faptul că toate aceste orașe au făcut împrumuturi la BERD, nu doar Constanța, iar autobuzele de la Cluj sunt luate pe… granturi elvețiene și nu pe fonduri europene.

„Nu este cel mai bun buget al Constanței, dar vă asigur că este un buget chibzuit, realist, care ține cont de gestionarea prezentului cu riscurile pe care le presupune, dar este un buget pentru viitor. Am auzit critici legate de absorbția fondurilor europene și văd o comparație între polii de creștere, care au tratament diferențiat. Lumea nu înțelege ce înseamnă fonduri structurale. Cei opt poli naționali de creștere au o alocare distinctă și noi nu putem participa pentru proiecte în competiție până când nu depunem toate proiectele pe alocările dedicate. Ghidurile de finanțare s-au finalizat ultimele… Nu dau exemplul municipiului Oradea, pe care îl apreciez maxim, nu mi-am ascuns niciodată simpatia pentru primarul Bolojan, dar din ceilalți șapte poli aș vrea să văd cine este într-o situație mai favorabilă decât Constanța! Toți au mers exact după aceleași reguli! Am mai fost întrebat de ce anul acesta rambursăm creditul pentru BERD și de ce nu am luat bani europeni și că Făgădău, PSD-istul, cel de la „ciuma roșie” este iresponsabil, dar vă anunț că primarul Scripcaru de la Brașov, doamna Astrid Fodor de la Sibiu, domnul Mihai Chirica de la Iași, toți au accesat împrumuturi de la BERD, pentru că… ce să vezi? Autobuzele din Cluj s-au luat cu granturi elvețiene, nu din fonduri structurale! (…) În calitate de primar, eu mi-am asumat responsabilitatea, nu mersul la televizor sau interviurile prin ziare!”, a mai spus primarul Făgădău.

Proiectul de buget a fost adoptat cu 15 voturi pentru și 11 împotrivă. Alături de opoziție au votat și consilierii PMP, care au anunțat încă de zilele trecute că se opun creșterii de taxe și impozite și, pe cale de consecință, s-au opus și la bugetul municipiului.

Proiectul bugetului local pe 2019 arată un cuantum total de peste 613 milioane lei, din care peste 539 de milioane sunt venituri proprii și bugetul de stat acoperă doar aproape 36 milioane lei. De asemenea, subvențiile de la Uniunea Europeană depășesc cu puțin 7 milioane lei. Totodată, Primăria arată că excedentul din anii precedenți este de peste 185 milioane lei și, pentru anul în curs, se pot cheltui aproape 799 milioane lei. Spre comparație, în 2018, bugetul municipiului Constanța a avut venituri de peste 488 milioane lei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.