Bugetul municipiului Constanța, ADOPTAT. Chițac: „NU producem cât să trăim… Anul trecut am avut NOROCUL să AMENINȚĂM oamenii că le EXECUTĂM SILIT apartamentele!”

Consilierii locali municipali s-au reunit vineri în cadrul ședinței extraordinare pentru adoptarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului. 11 amendamente au fost depuse la proiectul de buget, 10 ale PNL-USR și unul al PSD, partid care oficial a renunțat la orice critică adusă administrației locale, fiind, practic, la guvernarea locală.

Printre amendamentele depuse, a fost cel referitor la riviera Tomis, sau promenada Mării Negre, care se întinde de la plaja Modern până la pescărie și care prevede instalarea facilităților de circulație pietonală și pentru bicicliști. De asemenea, PNL și USR au înaintat parcul tematic sau o grădină publică în cartierul Compozitori și o reconfigurare în zona de sud a bd. I.C. Brătianu, care prevăd alei pietonale, piste pentru bicicliști, spații pentru recreerea copiilor, sisteme de irigații și supraveghere video și wi-fi gratuit. De asemenea, pentru zona hartei Mozaic, se va instala o reprezentare 3D a cetății Tomis care va include o reconstituire virtuală a turnului Măcelarilor. Singurul amendament al PSD se referă la eliminarea marginalizării seniorilor, propunerea adoptată referindu-se la faptul că se vor deschide patru cluburi pentru pensionari, pe tot parcursul anului.

Toate amendamentele au fost adoptate fie în unanimitate (27 de voturi pentru), fie cu majoritate incontestabilă: 26 de voturi pentru. Înainte de votul pe întregul proiect de buget, primarul Vergil Chițac a avut o intervenție… în stilul caracteristic. Edilul a subliniat faptul că singura șansă de dezvoltare a Constanței o reprezintă fondurile europene, pentru că nu facem atâția bani cât să trăim, susținând faptul că anul trecut am avut norocul să amenințăm oamenii că le executăm silit apartamentele. De asemenea, primarul Chițac a mai arătat faptul că nu renunță la ideea de a vinde terenuri și clădiri din oraș, nu pentru bani, ci pentru că… nu se poate amenda singur pentru lipsa igienizării:

„Reflectă politica administrației… Bineînțeles, oricine cât de cât avizat, observă încotro se îndreaptă orașul în anul ăsta. Vorbim de cifre virtuale, imaginare în momentul acesta… avem un nivel de ambiție (la colectare – n.r.). Câteva observațiuni pentru toți consilierii: dacă vorbim de venituri, sunt realiste, ne bazăm pe gradul de colectare de anul trecut, care a fost foarte mult. Anul trecut a existat baza legală ca să executăm silit pe rău platnici și i-am cam amenințat așa, le-am trimis scrisori, le-am spus că le executăm apartamentul. Măsura a executării silite a prins. Se poate observa că veniturile proprii ale bugetului cresc… (…) Cu toate că sunt zero lei prevăzuți la capitolul vânzări, am dat o dispoziție în Primărie și am rugat Patrimoniul și RAEDPP să evalueze foarte bine situația – clădiri sau terenuri care nu mai intră în viziunea noastră de dezvoltare a orașului, eu cred că ar trebui să le vindem legal, cu licitație. Nu mă aștept să câștigăm mulți bani, dar vreau să ieșim din zona asta de ipocrizie în care, din păcate, suntem, când îi amendam pe unii oameni că nu au fațadele îngrijite sau că terenurile nu sunt vara curățate, pe noi nu ne amendăm și avem terenuri la RAEDPP, micuțe așa, habar nu am cum au ajuns micuțe și care vara ajung depozite ilegale. Nu facem asta să mărim veniturile… Una peste alta, bugetul de venituri și sumele care vin de la stat din TVA și fonduri europene este evaluat la circa 250 de milioane de euro. Cheltuielile de funcționare au rămas foarte mari… 850 de milioane de lei, explicabil – explozia de prețuri în toate zonele. Dacă adunăm din buget cheltuielile sociale pentru salubritate, la energie termică și facilitățile la transporturi, ajungem la circa 30% din buget. Un lucru pozitiv: cheltuielile pentru educație cresc an de an. (…) Am în vedere cu preocupare că sunt niște costuri pe care nu le-am reflectat în buget, dar la rectificare ar trebui introduse, există avansată o discuție ca să se construiască stadionul Gheorghe Hagi. Dacă se va construi, noi trebuie să demolăm stadionul (actual – n.r.) și proiectul e treaba noastră. Estimativ, e vorba de 14 milioane lei… (…) Se păstrează din păcate deficitul structural al bugetului, veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Toți banii pe care îi face Constanța nu ne ajută ca să trăim! În special, ne bazăm pe fonduri europene… Dacă am fi o SRL, am avea o mare problemă, în mod evident că singura sursă de dezvoltare o reprezintă banii europeni, aici suntem extrem de… politizați…”, a spus primarul Chițac.

PSD, prin consilierul Costin Răsăuțeanu, nu a avut nici o intervenție concretă, în afară de aceea de a lăuda administrația locală, însă USR, prin Dumitru Caragheorghe, a pus frână ideii de vânzare a clădirilor și terenurilor înainte de o evaluare serioasă:

Din toate cele spuse de domnul primar, într-adevăr o sursă foarte importantă o reprezintă fondurile europene și vreau să vorbesc de o posibilă vânzare de active de la RAEDPP, cred că înainte de orice trebuie făcută o analiză clară a tuturor activelor și, înainte de a se propune vânzarea, trebuie căutate soluții de proiecte. E un principiu economic, vânzarea unui activ aduce niște bani pe termen scurt, dar un proiect aduce beneficii nu neapărat în bani, dar pentru dezvoltarea comunității… Trebuie analizată fiecare clădire în parte, eu personal cunosc câteva care nu trebuie vândute, dar pot fi puse în valoare”, a spus Caragheorghe.

Întregul proiect de buget de venituri și cheltuieli al municipiului Constanța a fost adoptat în… unanimitate.

3
4

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Bugetul municipiului Constanța, ADOPTAT. Chițac: „NU producem cât să trăim… Anul trecut am avut NOROCUL să AMENINȚĂM oamenii că le EXECUTĂM SILIT apartamentele!”

  • sâmbătă, 12 februarie 2022 la 14:22
    Permalink

    Pai dacă va bateți joc de buget, normal ca nu sunt bani.
    Ia tăiați subventiile de tot felul și sifonarile de bani din fel de fel de domenii (de la sport la cultura) si să vezi cum bugetul devine suficient!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.