BUGETUL DE STAT PE 2019 ANAF caută active financiare, băncile și-au mutat creditele mari în străinătate! Deputatul Vișan: „Această taxă pe lăcomie va aduce bani la buget, dar va disciplina și sectorul bancar”

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început de săptămâna trecută o serie de verificări la instituţiile de credit, țintind verificarea valorii activelor financiare, cele care vor trebui impozitate conform noii legislaţii care a introdus „taxa pe lăcomie”, respectiv OUG 114. Ca reacție la inițiativele guvernului, cele mai mari credite din România au fost deja mutate în străinătate de băncile care activează aici, după apariţia OUG 114.
Este cea mai serioasă acțiune care precede adoptarea bugetului de stat pentru anul în curs.

CITEȘTE ȘI:

Recent, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, anunța că parlamentarii vor avea la dispoziție proiectul de buget în integralitatea lui sâmbătă, când aceștia se vor întoarce din vacanță.

„Când vine Parlamentul, din vacanţă, va găsi proiectul de buget realizat, propus, am făcut calculat, estimări. Ştiţi că suntem o Coaliţie la guvernare, este normal ca acest proiect să se discute. Noi, Finanţele, am terminat partea de buget. Urmează această discuţie la nivelul Coaliţiei. Atunci când toate lucrurile sunt convenite, se afişează public. (…) Toate cheltuielile prevăzute pentru întregul an, de la salarii şi pensii şi bani pentru investiţii sunt asiguraţi nu înseamnă că luna ianuarie nu va fi prinsă în anul 2019 (în bugetul pentru 2019 – n.red.). Creşterea de salarii va fi acordată, nu e niciun fel de problemă de finanţare. (…) Până la aprobarea noului buget pe 2019 funcţionăm cu a 12-a parte a bugetului aferent anului 2018. Fracţia din 2018 poate fi cheltuită încă din prima parte a anului 2019”, a spus Teodorovici.

Bugetul este construit cu un PIB de 1.022,5 miliarde de lei (221,5 milioane de euro), o creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar de 2,5%. De asemenea, bugetul este construit pe o inflație de 2,8%.

Astfel, imediat după vacanța parlamentară, aleșii intră în focul bugetului, așa cum ne-a precizat și deputatul constănțean social-democrat, George Vișan, care se va axa pe: „Investiții, evident, în primul rând! Apoi, procentul care va fi afectat de învățământ și sănătate! Să vedem ce timp vom avea și noi la dispoziție ca să putem interveni”, ne-a precizat deputatul.

Parlamentarii vor avea la dispoziție aproape două săptămâni să studieze și să intervină pe proiectul de buget. Parlamentul își reia activitatea de la 1 februarie, fiind în vacanță de la finele anului trecut.

Referitor la „taxa pe lăcomie”, deputatul Vișan consideră că, dincolo de contribuțiile sistemului bancar la buget, o concentrare este și pe disciplinarea acestui sector.

„Cu siguranță că va aduce și ceva bani, dar aici mai vorbim și de disciplinarea sectorului bancar”, a mai spus Vișan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *