Bugetul de stat pe 2018, dezbătut şi aprobat la foc automat în comisii. Parlamentarii constănțeni, prezenți la dezbateri. Vârf de lance: Cristina Dumitrache, pe legea vaccinării!

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au început, marți, dezbaterile asupra bugetului de stat pe 2018, votul final fiind programat într-o şedinţă comună a Legislativului, în 21 decembrie. Cele mai multe comisii au trecut propunerile prin vot la foc automat, ceea ce a iritat opoziția, dar au fost și cazuri în care parlamentari ai puterii nu s-au lăsat convinși de colegii lor de la ministere, fie că vorbim de comisia de sănătate, unde deputatul constănțean PSD Cristina Ileana Dumitrache s-a luat la „tăvăleală” cu ministrul Florian Bodog, fie că vorbim de comisia pentru transporturi, unde, pe lângă scandalul de rigoare, un deputat ALDE a votat împotriva bugetului.

La comisia de transporturi s-a lăsat cu circ. „Nu suntem toți tâmpiți în țara asta!”

În Şedinţa comună a Comisiei pentru transporturi ale celor două Camere,în care s-a dezbătut proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pentru anul 2018,s-a iscat un scandal între membrii PSD şi USR, după ce social-democraţii au propus să nu fie dezbătute şi nici votate cele 187 de amendamente.

Deputatul USR, Cătălin Drulă, a transmis, în direct, pe Facebook, şedinţa comisiei, iar deputatul neafiliat constănțean, Mircea Banias, a precizat că „eu nu am mai văzut în comisii să ne filmăm între noi”. Prestația celor doi secretari de stat ai Ministerului Transporturilor, Ionel Minea și Maria Magdalena Grigore, în absența ministrului Felix Stroe, a fost lamentabilă.

„În primele trei luni, până în martie, nu se lucrează. Suma este de ajuns pentru lunile martie-aprilie-mai, până la rectificarea bugetară, când pot fi alocate fonduri suplimentare”, a spus Grigore.

maria magdalena grigore

În replică, deputatul Cătălin Drulă a reacționat vehement.

„În ianuarie se transmite constructorului să își facă graficul de lucrări în acord cu alocarea bugetară! Bugetul se face pe tot anul, nu pe trei luni! Haideți că nu suntem toți tâmpiți în țara asta! Am înțeles: nu sunt bani, dar spuneți asta!”, a spus Cătălin Drulă.

Senatorul PSD, Ionel Butunoi, preşedintele Comisiei pentru transporturi a Senatului a propus ca cele 187 de amendamente la proiectul de buget pentru Ministerul Transporturilor să nu fie dezbătute şi nici votate, ci să fie transmise mai departe Comisiei de buget-finanţe. Propunerea a fost adoptată cu majoritate de voturi și vicepreședintele comisiei, Ștefan Alexandru Băișanu (ALDE), a anunțat că a votat împotrivă.

„Eu am votat împotriva alianței dintr-un singur motiv: fondurile pe care Guvernul României vrea să le aloce pentru ministerul Transporturilor sunt insuficente pentru ceea ce ALDE își dorește, anume investiții în infrastructură”, a spus Băișanu.

CITEȘTE ȘI:

Blocul Național Sindical se opune transferării contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului. Toma: „Nu există, la nivel mondial, această practică”

Cristina Dumitrache ignorată de ministrul Sănătății. Bodog insistă pe vaccinarea obligatorie. Liberalii reclamă: bani aruncați pe geam!

La dezbaterile comisiilor reunite de sănătate a fost prezent și ministrul Florian Bodog. Acesta a insistat pe urgentarea aprobării în Camera Deputaților, forul decizional, a legii vaccinării obligatorii, în ciuda protestelor inițiate de deputatul social-democrat Cristina Ileana Dumitrache.

„Este nevoie de spitale regionale de pediatrie, dar nu putem peste noapte să facem sute de proiecte. Dacă deschidem 200 de proiecte de spitale regionale, județene, regionale de pediatrie, nu vom închide nici unul. Ne dorim cu toții să ne asumăm proiecte pe care le putem finaliza. Cunosc… și eu sunt senator și cunosc situația în care fiecare se găsește când se duce acasă să explice comunității care l-a trimis în Parlament, eu zic să ne asumăm să facem câteva proiecte să le finalizăm. (…) În momentul de față avem vaccinuri asigurate în toată țara (pentru rujeolă – n.r.), se refuză vaccinarea. Îmi doresc să îmi dați instrumentul, aștept legea vaccinării să iasă de la Camera Deputaților. (…) Dacă dorim să avem acces la medicamente nu putem să creștem prețul la medicamente, pentru că orice creștere a prețului se repercutează asupra pacienților”, a spus Florian Bodog.

Fiind vorba de proiectul legii vaccinării obligatorii, deputatul constănțean a intervenit.

„Vă adresez o întrebare în legătură cu cei 412 medici rezidenți care au trecut examenul și care au rămas pe din-afară și colegul meu, Tudor Ciuhodaru, a adresat această întrebare, trebuie să recunosc că răspunsul dumneavoastră nu a fost pe deplin lămuritor. În al doilea rând, referitor la legea vaccinării, țineam să vă felicit pentru această inițiativă, care vine în întâmpinarea recomandărilor OMS de a asigura cantitatea, calitatea și instrumentele de calitate pentru promovarea vaccinării, însă, așa cum am înțeles și cum ați prezentat, spiritul legii trebuia să fie acesta: recomandat de OMS. Constat astăzi că, mai degrabă, dumneavoastră așteptați ca Parlamentul să vă livreze un instrument de coerciție. Vreau să știu: aveți o statistică completă a ratei de refuz a vaccinării?”, a spus Cristina Dumitrache.

Evident, ministrul nu a răspuns pe subiectul vaccinării, ci doar pe cel al medicilor care au luat examenul.

„Am avut un concurs de rezidențiat cu număr de locuri prestabilite. Cei care au luat note mari au prins loc, cei care nu au luat note mari, nu au prins locuri. Există o anumită medie de promovare a acestui concurs, însă urmare a modificărilor legislative pe care le facem cei care au luat această medie să își desfășoare activitatea în cadrul DSP-urilor sau acolo studiem și posibilitatea de a acoperi zonele care nu sunt acoperite cu medic de familie”, a spus Bodog.

Iritată de abordare și de ignorarea din partea ministrului, Dumitrache a insistat, chiar dacă s-a dorit să îi fie refuzată intervenția.

„Este legat și de buget acest proiect, prevede niște cheltuieli cu înființarea unor structuri paralele care ar face, practic, aceleași lucruri ca DSP și mă întreb dacă sunt bani pentru acele structuri, de ce nu sunt bani pentru cei 412 medici rezidenți care au trecut acel examen și care nu au un loc de muncă”, a mai spus Dumitrache.

florian bodog

Evident, ministrul Bodog nu a răspuns nici la această intervenție, care a fost urmată de cea a deputatului Antoneta Ioniță (PNL).

„Referitor la rectificarea de buget făcută pe 28 noiembrie, poate mă lămuriți de ce s-a votat o rectificare de buget de 269 milioane lei, care reprezintă cheltuieli social-culturale. Nu a știut nimeni să îmi răspundă ce reprezintă acele cheltuieli! Astăzi, cerem, mai mulți parlamentari, de la toate grupurile parlamentare, o suplimentare a bugetului asistenței medicale primare mult mai mică decât acea sumă! Am cerut 250 milioane lei pentru asistența medicală primară, așa că haideți să ne unim forțele și să facem ceva! Nu mi-ați răspuns la întrebare!”, a spus Antoneta Ioniță.

Evident, nici la această intervenție ministrul Florian Bodog nu a expus un punct de vedere. Discuțiile au fost încheiate de deputatul PMP, Petru Movilă.

„Opoziția internă e cea mai sănătoasă, cea clasică e anihilată… Eu vă solicit și vă recomand ca până la încheierea viitoarelor contracte cadru între CNAS și spitale să actualizați tarifele de servicii medicale corelate cu creșterile salariale, astfel încât să fim întru totul în lege privind finanțarea spitalelor”, a spus Movilă.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Pro Consumatori: „Cinci milioane de români nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării copiilor și adulților!”. Sediile partidelor vor fi PICHETATE!

4.000 de modificări, trecute ca „rața prin apă”. Deputatul de Constanța, Iulian Iancu, a făcut scandal în comisia de industrii

Bugetele tuturor ministerelor și ale instituțiilor din subordine, însumând aproximativ 4.000 de propuneri, au trecut de comisiile speciale din Parlament. De exemplu, bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în sumă de 694 de milioane de lei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de Agricultură reunite din Parlament, fiind aprobat și un amendament care vizează suplimentarea prin redistribuire a unei sume de 3,7 milioane de lei pentru finanțarea punctelor de inspecție la frontieră. Bugetul pentru 2018 este mai mare cu 4% decât anul trecut.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat la dezbaterile pe buget din Comisiile de specialitate din Parlament că „fiecare  cifră din bugetul Ministerului Agriculturii este fundamentată pe programe, cu obiective, etape de derulare, răspundere și estimarea efectelor”. Bugetul MADR are prevăzută o sumă importantă în 2018, respectiv 23,52 de miliarde de lei, în creștere cu 23,62% față de execuția anului 2017, și reprezintă 2,6% din PIB în 2018, un plus față de nivelul de 2,13% din PIB în acest an.

Bugetul pe 2018 al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a fost avizat favorabil, în forma propusă de Guvern, de comisiile parlamentare de specialitate reunite, împreună cu un număr de 1.773 de amendamente, care au fost votate în bloc! MDRAPFE are prevăzută o sumă de 6,208 miliarde de lei credite bugetare (majorare cu 30,6% față de anul 2017), din care de la bugetul de stat 5,905 miliarde lei. La dezbateri a fost prezentă secretarul de stat Sirma Caraman, care a precizat că principalele categorii de cheltuieli în 2018 vizează transferul de către unitățile administrativ teritoriale pentru programele finanțate prin bugetul Ministerului Dezvoltării — 2,611 miliarde lei, Compania Națională de Investiții — 461 milioane de lei, pentru fondurile externe nerambursabile cofinanțare pentru Programul 2007-2013 — 100 de milioane lei, iar pentru Programul 2014-2020 — 2,2 miliarde lei.

Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul Ministerului Justiţiei pe 2018, în forma propusă de Guvern, după ce amendamentele formulate au fost respinse. Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Ministerul Justiţiei de peste 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 0,81% faţă de 2017. La dezbateri a fost prezentă secretarul de stat Sofia Mariana Moţ, care a precizat că proiectul de buget pentru 2018 asigură atât funcţionalitatea ministerului, a instanţelor, parchetelor, cât şi a direcţiilor şi instituţiilor subordonate MJ. De asemenea, bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate  pe 2018, a fost adoptat în forma propusă de Guvern, nefiind formulate amendamente. Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru ANI de peste 21,6 milioane de lei, în scădere cu 4,17% faţă de 2017. „E un buget mai mic cu 13% faţă de cât am cerut noi iniţial şi cu 4% faţă de bugetul alocat pentru anul în curs”, a declarat preşedintele ANI, Bogdan Stan.

Bugetul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit aviz favorabil cu 11 voturi pentru și 5 împotrivă. Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede o alocare de 291,272 milioane de lei (credite bugetare), în creștere cu 683,40% față de anul anterior, în timp ce creditele de angajament se ridică la 252,025 milioane de lei.

Ministerul Mediului a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 16 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere. Conform proiectului de buget, propunerea bugetară pentru Ministerului Mediului în anul 2018 se ridică la valoarea de 444,907 milioane de lei (credite de angajament, respectiv credite bugetare), în scădere cu 5,35% faţă de execuţia preliminată din 2017, care s-a situat la valoarea de 470,061 milioane de lei. Cheltuielile curente vor fi de 377,907 milioane lei, mai mici cu 6,91% în comparaţie cu anul anterior, în timp ce pentru bunuri şi servicii ar urma să fie alocaţi 107,500 milioane de lei, cu 5,61% sub valoarea din 2017. De asemenea, la bugetul Ministerului Mediului au fost depuse 11 amendamente, însă niciunul nu a fost avizat favorabil.

„Vreau să vă anunţ cu această ocazie că, dintre cele 68 de proceduri de infringement (pe depozitele municipale şi industriale de deşeuri n.r.) pentru care România este trimisă şi la Curtea Europeană de Justiţie, la ora actuală mai avem decât 37 de rezolvat. Deci, eforturile noastre cumulate, inclusiv ale dumneavoastră, prin toate deplasările făcute în teritoriu, inclusiv ale primarilor care aveau în administraţie astfel de depozite, fie municipale, fie în proprietatea unor societăţi, au fost încununate”, a spus ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Bugetul Institutului Cultural Român pentru anul 2018 a fost avizat favorabil, în unanimitate, cu un amendament, de Comisiile de cultură ale Parlamentului, iar aceeași comisie au avizat, cu un amendament, proiectul de buget pe anul 2018 al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Vicepreședintele comisiei de industrii şi servicii, Virgil Popescu (PNL), a anunțat, în cadrul discuţiilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament pentru avizarea bugetului Ministerului Economiei pentru 2018, că ceea ce a avizat această comisie marți va declanşa în maximum o săptămână o procedură de infringement împotriva României în sectorul energetic. Declaraţia a venit în contextul în care, anterior, în aceeaşi şedinţă, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, declarase că susţine existenţa a două burse de energie, în timp ce preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, militează pentru o singură bursă, respectiv OPCOM (filială a transportatorului național de electricitate, Transelectrica – n.r.).

„Eu mă chinui în Comisia de industrii să îl conving pe domnul Iancu că aşa trebuie să fie. Nu am reuşit să îl conving, dar vreau să vă dau o veste în premieră pentru toată lumea. Sursele mele de la Bruxelles spun că în maximum o săptămână va veni un infringement în sectorul energetic, vizavi de OPCOM, că are monopol”, a spus Virgil Popescu, adresându-se ministrului Economiei, Gheorghe Șimon.

Răspunsul lui Iulian Iancu la această afirmaţie a fost: „Ştiu, dar nu se justifică!”

La rândul său, Gheorghe Şimon a precizat că doreşte ca OPCOM să nu mai fie filială a Transelectrica, aşa cum este în prezent, ci să fie în subordinea directă a ministerului.

CITEȘTE ȘI:

Ajutorul de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului, aprobat de Parlament. Centrala de la Cernavodă, cu ochii pe rambursarea împrumutului

Bugetul pe 2018 al Autorității Electorale Permanente a fost avizat favorabil, marți, de comisiile parlamentare de specialitate reunite, cu un amendament admis, care propune majorarea sumei alocate partidelor politice la 55 de milioane de lei, în creștere cu 30,08% față de textul propus în proiectul de lege la acest capitol. Bugetul propus pentru AEP este de 100,7 milioane de lei, în scădere 16,7% față de anul trecut. De asemenea, comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget pentru Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în forma propusă de Guvern. Proiectul de buget pe 2018 prevede o alocare pentru CNSAS de 16,5 milioane lei, în creștere cu 5,06% față de execuția preliminată din anul anterior. De asemenea, a fost avizat favorabil și proiectul de buget al Avocatului Poporului pe anul 2018, în forma propusă de Guvern, care prevede o alocare pentru Avocatul Poporului de 19,6 milioane lei, în creștere cu 35,78% față de execuția preliminată din anul anterior.

Instituțiile de forță, alocări bugetare în creștere

Comisia parlamentară specială pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe a avizat favorabil bugetul SIE pe anul 2018, în forma propusă de Guvern și, astfel,  SIE urmează să aibă în 2018 un buget de 286,579 milioane de lei, în creștere cu 16,36% față de anul 2017. Ședința comisiei s-a desfășurat fără prezența presei în sală. În ceea ce privește SRI, comisia parlamentară pentru controlul activităţii  Serviciului a decis acordarea unui aviz favorabil, bugetul propus instituției pe anul 2018 a crescut faţă de anul 2017 cu 13%, acesta fiind de 2,306 miliarde de lei. Au votat în favoarea proiectului de buget al SRI pe 2018 cinci parlamentari iar reprezentantul USR s-a abţinut. De asemenea, nici un amendament nu a fost depus.

Pentru anul 2018, Serviciul de Protecţie şi Pază va beneficia de un buget în sumă totală de peste 195 milioane lei, din care aproximativ 194 milioane lei de la bugetul de stat, restul provenind din fonduri externe nerambursabile şi venituri proprii. Bugetul SPP a primit 13 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi o abţinere în cadrul Comisiilor reunite de apărare din Camera Deputaţilor şi Senat. Bugetul STS pe 2018 a primit 15 voturi „pentru” şi patru „împotrivă” în cadrul Comisiilor reunite de apărare. Pentru anul 2018, STS are alocat un buget în sumă totală de peste 332 milioane lei. Directorul Serviciului, generalul locotenent Ionel-Sorinel Vasilca, a precizat că sporul propus la bugetul de anul viitor al STS, respectiv de 21,28%, provine, în cea mai mare parte, ca urmare „a aplicării creşterii de 25% la salariul brut, pentru aplicarea prevederilor Legii cadru 253/2017”.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul de stat, pe masa Parlamentului: adoptare pe 21 decembrie. Creșteri semnificative pentru instituțiile de forță. Nici un leu pentru DGASPC Constanța

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.