Bugetul de stat, adoptat cu scandal. PNL, PMP și USR: „Ați amenințat tot ce era anti PSD. Vreți să furați banii acestei țări!” ALDE: „Nu vrem să mai tăiem salariile cu 25%!”

Proiectul Legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2018 au fost adoptate, vineri, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, dezbaterea proiectelor fiind încheiată pe 18 decembrie.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari față de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăși nivelul de 200 miliarde euro.

Votul final de miercuri nu a fost lipsit de incidente. 346 de parlamentari au fost prezenți (261 deputați și 85 de senatori), din totalul de 464. Primul proiect în cadrul ședinței de vot final a fost cel referitor la bugetul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, care a fost adoptat cu 253 de voturi „pentru”, 70 „împotrivă” și 23 de „abțineri”, apoi s-a trecut la votul privind bugetul de stat și cel privind bugetul asigurărilor sociale.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul de stat, pe masa Parlamentului: adoptare pe 21 decembrie. Creșteri semnificative pentru instituțiile de forță. Nici un leu pentru DGASPC Constanța

Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 255 de voturi „pentru”, 95 „împotrivă” și nici o „abținere”. Evident, opoziția a votat împotriva proiectului de buget, PNL ieșind „la rampă” prin senatorul Florin Cîțu.

„În 2017 ați colectat mai puțin, deși ați supraaccizat și ați amenințat tot ce era anti PSD. Acest buget încalcă Tratatul Fiscal semnat de România în 2012. Puteți să întrebați! Acest buget reprezintă încă o cărămidă în zidul din 2017 între dumneavoastră și noi, restul societății. Vreți să furați banii acestei țări și să nu răspundeți pentru asta!”, a spus Cîțu.

După intervenția liberalului, a luat cuvântul senatorul PMP, Traian Băsescu.

„Nu respectă (bugetul -n.r.) angajamentele României de după promulgarea Tratatului Fiscal, nu respect principiul reducerii deficitului structural, este un buget care ne îndepărtează de zona euro și care ne trimite într-o zonă de risc. Vor fi bani, nu neapărat din venituri, dar mergeți pe ideea de a împrumuta în continuare, în condițiile în care toate statele UE își reduc datoria publică. Altfel, vă doresc sărbători cu bine!”, a spus Băsescu.

Nici USR nu s-a lăsat mai prejos, deputatul Claudiu Năsui susținând că „suntem în scenariul dinainte de criză”.

„Acesta este un buget care ne pregătește doar pentru un termen scurt. Pe termen lung, cheltuielile structural sunt enorme, bazate pe venituri supraevaluate. Astfel, vom avea tăieri de investiții și creșteri de taxe și impozite. Suntem în scenariul de dinainte de criză, când credeam că putem să o ducem la nesfârșit cu creșterea economică. Proiecte mari nu mai au nici o șansă, pentru că acest buget șubrezește economia României”, a spus Năsui.

Reprezentanții puterii nu s-au înghesuit la microfon, cu excepția deputatului ALDE, Varujan Vosganian, care mai mult l-a criticat pe Traian Băsescu decât să apere proiectul de buget.

„E foarte interesant, că cei trei sunt exact aceiași care, la deschiderea dezbaterilor, cereau respectarea Tratatului Fiscal, ba chiar amenințau cu trecerea României într-o categorie inferioară și amenințau cu dezechilibre macroeconomice. (…) Să dăm un pix celor trei să îi rugăm să aplice Tratatul Fiscal, adică să taie cheltuielile cu 20 de miliarde de lei, care înseamnă 25% din salarii, iar noi a doua oară nu o mai facem! Sau înseamnă o tremie din pensii! Noi respectăm UE, nu este pentru prima oară când o țară, Franța, Marea Britanie ș.a., au depășit cu mult nivelele pe care tratatele internaționale le stabileau. Aceste țări s-au dezvoltat utilizând datoria publică! Media la nivel UE este de 84% din PIB, România are 34%, mai puțin de jumătate! În timpul PD, a trecut de la 13% la aproape 40%, s-a triplat în câțiva ani! (…) Până când colegii noștri nu ne explică de unde tăiem 20 de miliarde ca să le dăm lor pentru sute de amendamente, eu zic să tratăm cu rezervă aceste opțiuni!”, a spus Vosganian.

Proiectul privind bugetul asigurărilor sociale a fost adoptat cu același număr de voturi, fiind criticat doar de liberalul Florin Cîțu: „PNL respectă legi și tratate care au fost ratificate în acest Parlament! Avem și soluții, trebuie doar ca domnul Tudose să se dea la o parte”.

Premierul Mihai Tudose, prezent la votul final, nu a prezentat un discurs, ci mulțumiri, după ce deputații și senatorii au adoptat cele două proiecte.

„Vă mulțumesc pentru vot și pentru amendamentele depuse, cele care nu au fost adoptate le vom lua în considerare dacă situația o va impune. Vom aplica acest buget, iar rezultatele nu vor întârzia să apară”, a spus Mihai Tudose.

Potrivit Guvernului, propunerile care au stat la baza construcţiei bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au în vedere prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2021 și obiectivele construcției bugetare sunt aplicarea prevederilor legislației din domeniul pensiilor și asigurărilor sociale și ale Programului de guvernare pe anii 2017-2020. Astfel, la construcţia bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 s-au avut în vedere, printre altele, majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu luna iulie 2018, respectiv de la 1.000 lei la 1.100 lei; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2018 la 4.162 lei, faţă de 3.230 lei estimat pentru anul 2017 şi 2.809 lei realizat în anul 2016 sau scăderea numărului de şomeri înregistraţi cu 5 mii persoane, ajungându-se astfel la finele anului 2018 la 450 mii persoane, de la 455 mii persoane estimat pentru finele anului în curs.

Totodată, prin proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 s-au propus reglementări specifice exerciţiului bugetar al acestui an, precum câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul de stat, pe masa Parlamentului: adoptare pe 21 decembrie. Creșteri semnificative pentru instituțiile de forță. Nici un leu pentru DGASPC Constanța

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *