Bugetul de stat, ADOPTAT! Concluziile parlamentarilor constănțeni

Bugetul de stat pentru 2019 a fost adoptat, vineri. Parlamentarii din ambele Camere au votat cu 275 de voturi pentru și 122 de voturi împotrivă, marele subiect al zilei fiind un amendament al PNL care prevede prevede majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei. În altă ordine de idei, bugetul de stat mai prevede reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP.

La dezbaterile de la votul final a participat și premierul Viorica Dăncilă, care a precizat că bugetul este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România, arătând că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior.

După cearta de rigoare dintre parlamentarii coaliției majoritare PSD și ALDE versus opoziție, bugetul a fost adoptat. Concluziile votului din Parlament mențin perspectivele diferite dintre majoritate și opoziție și în teritoriu, aspect care se vede și printre aleșii constănțeni.

Social-democrații: „Astăzi, România și-a stabilit prioritățile mult mai clar”

Victorioși în plen, însă cu un singur gust amar, referitor la amendamentul PNL, social-democrații răsuflă ușurat pentru că, în sfârșit, bugetul de stat a fost adoptat.

„Pe un maraton de aproape cinci zile, bugetul care a parcurs traseul comisiilor și, apoi, dezbaterea în două zile de plen, astăzi cred că România și-a stabilit prioritățile mult mai clar, din perspectiva creșterii de buget alocat pentru Educație și Sănătate. (…) Singura temere, singura țintă pe care trebuie să o urmărească Guvernul este menținerea deficitului în procentul, calcul care a fost dat peste cap, bineînțeles, de acest amendament al iresponsabililor de la PNL. Guvernul PSD avea oricum în plan să indexeze (mărească – n.r.) alocațiile copiilor conform legii și a programului de guvernare. S-au luat măsuri de alocare a banilor pentru rechizite, sunt foarte multe măsuri care s-au luat”, a spus deputatul PSD Constanța, George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Din perspectiva Senatului, parlamentarul PSD de Constanța, Ștefan Mihu, și-a arătat supărarea pe liberalii care au votat pentru electorat.

„Este drum liber spre dezvoltare: fonduri mai multe pentru Sănătate, Educație. Cât privește amendamentul PNL, după cum ați văzut, a fost degeaba, atâta timp cât nu votezi bugetul general! Degeaba ai votat un amendament, ei l-au votat doar pentru electorat! (…) La rectificarea bugetară nu se poate întâmpla ceva spectaculos, întrucât, de regulă, atunci se realocă fonduri din zonele în care nu s-au cheltuit”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Opoziția: „PSD dă mai puțini bani la orașe, dar mai mulți la sate, pentru că acolo au electorat!”

Opoziția a reclamat în aceste ultime cinci zile că dezbaterile privind bugetul de stat au presupus un program încărcat, multe dintre discuții întinzându-se nu doar spre seară, ci chiar spre dimineața următoarei zile, așa cum ne-a precizat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă. Potrivit parlamentarului liberal, bugetul presupune o caracteristică electorală: mai puțini bani la orașe, dar mai mulți la sate, unde PSD-iștii stau mai bine în sondaje.

„Au fost cinci zile de dezbateri extrem de intense, Guvernul României a întârziat extrem de mult prezentarea acestui buget și când s-a ajuns la dezbatere totul s-a întâmplat pe repede-înainte, fiind nevoiți să discutăm până la 2:00 sau 4:00 dimineața, mai multe zile consecutiv. Principala problemă pe care vom continua să o atribuim acestui buget este faptul că se bazează pe un PIB determinat de o creștere economică deformată, manipulată. Acuzația noastră este că Guvernul, dorind să se încadreze în ținta de deficit și să prognozeze cât mai multe cheltuieli din motive care țin de demagogie sau imagine publică, au prognozat o creștere economică extrem de umflată, în condițiile în care în Europa se anunță un moment de recesiune, lucru recunoscut de ei în documentele anexate la buget. (…) În România, în ultimii doi ani, nu am reușit să finanțăm cât mai mult investițiile. Dacă am fi făcut-o doi ani consecutiv, astăzi am fi stat mult mai relaxați vis-à-vis de perioada extrem de dificilă care urmează. (…) Din păcate, consumul a început să stagneze. (…) Localitățile din România, puternic subfinanțate și, în mod special, orașele! Dacă la comune Guvernul a avut grijă să stabilească un plafon minim de 2.000/locuitor, la orașe nu a stabilit un plafon minim de bugetare și prin transferul cheltuielilor din sarcina statului în sarcina primăriei de oraș, acestea vor fi în situația de a nu mai avea bugete de dezvoltare, ci doar de funcționare! Toate lucrările vor fi stagnate, amânate, pentru că prin acest mod de finanțare i-au dus într-o zonă în care sunt obligați să își asigure stricta funcționare. Este o mișcare strategică, strict electorală, ducând (PSD – n.r.) majoritatea sumelor pe zona comunelor, pentru că pe cercetarea pe care au făcut-o s-a demonstrat că stau mai bine pe mediul rural!”, a spus Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

În ceea ce privește amendamentul PNL, deputatul liberal ne-a explicat de ce au votat pentru propunere, dar împotriva întregului buget.

„Plenul Parlamentului l-a votat și l-a adoptat. Din rațiuni pur demagogice, domnul Dragnea a încercat să schimbe sursa de finanțare a acestui amendament din două motive: pentru a mări deficitul bugetar și, al doilea, dintr-o încercare jalnică de confiscare de imagine. Guvernul are un rol executiv în România și trebuie să pună în aplicare acest amendament și să emită toate actele normative, astfel încât familiile din România să își primească alocațiile mărite pentru copii. (…) Este o încercare jalnică de a crea un deficit de imagine, ținând cont că PNL a marcat foarte bine pe acest subiect. Nu se putea vota bugetul „pentru”, noi am votat amendamentul, care a trecut, alocațiile copiilor sunt mărite! Dar, bugetul are foarte multe probleme”, a concluzionat Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

PRO România nu a participat la votul final! UDMR se roagă de Iohannis să nu facă prostii

Parlamentarii partidului PRO România, poate cei mai scandalagii din ultimele zile și cu o victorie în ceea ce privește reducerea finanțării partidelor politice au ajuns la concluzia că tocmai această victorie ar putea să se transforme într-o mare problemă în următoarea perioadă, așa cum ne-a precizat deputatul constănțean Mircea Titus Dobre.

„Au fost dezbateri o zi și jumătate, aproape două în comisii, o zi de lăuză – pauză și două zile de dezbateri în plen. Noi, cei de la PRO România, nici nu am fost prezenți! Considerăm că este un buget fals, pur și simplu nu am cuvinte! În istoria României postdecembriste nu există o asemenea bătaie de joc, în condițiile în care, din septembrie, ministerele au transmis cerințele lor. Au spus că au luat 140 de milioane de lei de la finanțarea partidelor și le-au dus la Educație, pentru mâncarea caldă. Da? OK! Eh, eu spun că cei 140 de milioane se vor întoarce la finanțarea partidelor, pentru că, până în vară, ministerul Educației nu va cheltui acea sumă! Este pur și simplu o mișcare de imagine doar, ca să spună că au tăiat de acolo că sunt înțelegători… Noi suntem în martie aproape, până nu e promulgat bugetul nu te poți apuca de proceduri de achiziție pentru o masă caldă. Dacă faci rectificarea în iulie-august, povestea e dusă. În vacanța de vară nu se consumă masa caldă (în școli – n.r.)! Când se termină procedura ministerului și să cheltuie și banii?”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Ultimul parlamentar cu care TOMIS NEWS a discutat este deputatul constănțean al UDMR, István-János Antal, care ne-a precizat că nici un buget nu poate fi perfect, însă se speră ca președintele Klaus Iohannis să nu producă vreo surpriză în privința promulgării Legii bugetului.

„Un buget perfect mulțumitor pentru toată lumea, nu există! Ținând cont și de acel amendament (al PNL – n.r.), dar eu am fost și foarte atent la alocările pentru Constanța, că și asta mă interesează, unde cred eu că este, până la urmă, mulțumitor. Eu sper că domnul Iohannis nu va crea probleme și va semna promulgarea”, a spus István-János Antal, pentru TOMIS NEWS.

Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuțiile de asigurări sociale, 11,5%, TVA, 6,8 %, accize 3%, impozit pe salarii și pe venit 2,3 % din PIB.

Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.

Cele mai mari ponderi în PIB le au cheltuielilecu asistența socială – estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (se mențin la aceeași pondere ca şi în anul 2018); cheltuielile cu investițiile – preconizate la 46,8 miliarde lei (4,57 % din PIB), în creștere cu 12,5 miliarde lei față de 2018 sau cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei publice – estimate la 13,5 miliarde lei, au o pondere mai redusă în PIB de 1,3% în anul 2019 față de 1,4% în anul 2018.

Pe de altă parte, principalele obiective ale bugetului pe anul 2019 suntProgramul Național de Dezvoltare Locală : 2,5 miliarde lei; Programul de interes public și social derulat de Compania Națională de Investitii : 1,1 miliarde lei sau investiții în infrastructura de transport : 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanțate din fonduri europene.

11,1 miliarde lei se alocă din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decât s-a alocat în anul 2018. Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, această sumă se adaugă la veniturile proprii ale unităţilor administrativ teritoriale care se vor încasa în anul 2019 precum şi excedentele acumulate până la sfârșitul anului 2018, în valoare de 13,1 miliarde lei dar și sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, adică 2,3 miliarde lei. 100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat se repartizează bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cât s-a repartizat în anul 2018.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *