BUGETUL DE STAT 2020: Orban a angajat răspunderea guvernamentală. PSD NU depune moțiune de cenzură, USR tot mai dezagămită de PNL!

Plenul Senatului și Camerei Deputaților s-au reunit, luni, de la 16:00, pentru ca Guvernul să își angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget de stat pentru 2020, bugetul asigurărilor sociale și a modificărilor aduse OUG 114.

Pe 16 decembrie, Biroul Executiv al PNL a stabilit forma sub care va fi adoptată Legea bugetului de stat pentru 2020. În cadrul ședinței, PNL a decis ca Guvernul condus de Ludovic Orban să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului. Liberalii au luat această decizie întrucât nu vor ca adoptarea bugetului de stat să fie tergiversată, dar și de teama că PSD va introduce în Parlament amendamente care vor încărca un buget şi aşa încropit în viteză.

PSD a anunţat că, dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe legea bugetului, proiectul va fi contestat la Curtea Constituțională. De asemenea, USR şi UDMR au cerut PNL să nu ia o asemenea decizie, însă solicitările acestora au fost ignorate.

Despre împărțirea banilor conform Bugetului de stat pentru anul 2020, toate informațiile sunt disponibile AICI!

Stelian Ion a luat foc pe PNL: trădare!

Liderul deputaților USR, constănțeanul Stelian Ion, a afirmat, luni, că USR a formulat mai multe amendamente la proiectul de buget, pentru suplimentarea fondurilor în domeniul Justiției, însă atitudinea Guvernului este dezamăgitoare și deși au susținut această cauză înainte, acum, o abandonează.

CITEȘTE ȘI:

„Observ cu tristețe că Justiția a fost sedusă și abandonată de politicieni. Deși tema justiției a fost o temă centrală pentru PNL în ultimii ani, de ea s-a ales praful în momentul alcătuirii bugetului de stat. Justiția fost bună de adus voturi când era invocată continuu, este nesuferită când cere bani ca să poată supraviețui. Să ne înțelegem: fără bani niciun domeniu nu poate funcționa decent. În felul ăsta vom scăpa de MCV la calendele grecești… Fără a aloca suficiente fonduri pentru justiție nu putem avea mari pretenții acest domeniu”, a transmis Stelian Ion.

Guvernul a analizat în ședința de luni amendamentele depuse de partidele politice la legea bugetului de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările aduse la OUG 114, iar premierul Ludovic Orban a precizat faptul că probabil vor fi adoptate unele dintre ele.

Mișcările PSD

De neînțelegerile dintre PNL și USR profită PSD. Social-democrații au intuit încă de vineri aceste aspecte și președintele interimar PSD, Marcel Ciolacu, a declarat faptul că îl invită pe liderul USR, Dan Barna, să aibă o discuție despre depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban, pe tema angajării răspunderii Executivului pe legea bugetului de stat pe 2020. Nici PSD și nici USR nu sunt de acord că Guvernul nu trece bugetul prin dezbateri în Parlament și a ales calea angajării răspunderii.

În ședința CEx a PSD de luni, s-a decis să nu se depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, ci doar o sesizare la CCR pe conflict între autoritățile statului în ce privește Legea Bugetului de stat. Astfel, președintele Camerei Deputaților, nimeni altul decât președintele PSD Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituțională cu privire la conflictul dintre Parlament și Guvern.

„Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu, România nu a cunoscut așa ceva. Chiar dacă nu vom reuși să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva pe viitor să facă acest lucru”, a spus Ciolacu.

PSD va depune sesizările pe 27 decembrie.

CITEȘTE ȘI:

Totodată, potrivit lui Ciolacu, PSD va da în judecată Executivul dacă va desființa Fondul de Dezvoltare și Investiții. Liderul interimar al PSD susține că Guvernul Orban funcționează ilegal și că au fost numiți ilegal zeci de prefecți.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat pe 14 decembrie că Fondul de Dezvoltare și Investiții va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desființare.

Cum a prezentat Orban bugetul

Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, asupra modificării OUG 114/2018. Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. Premierul Ludovic Orban a indicat că au fost acceptate mai multe amendamente, între care unul care vizează acordarea în continuare a sporului de condiţii grele în forma în care a fost acordat şi în 2019. Totodată, Orban a declarat că a depus în legislație prevederea ca de la 1 ianuarie detașările din mediul privat să înceteze, excepție făcând personalul Ministerului de Externe. În domeniul Energiei, Guvernul se angajează să reglementeze situația consumatorului vulnerabil. Totodată, a fost eliminată taxa de 2% pentru companiile din Energie. Referitor la pilonul II de pensii, Executivul abrogă prevederile ce obligă administratorii fondurilor să-și majoreze capitalul social.

CITEȘTE ȘI:

În ceea ce privește legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020, Orban a precizat faptul că s-a ţinut cont de legea pensiilor aflată în vigoare, iar în proiectul de lege prezentat Parlamentului s-au asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor.

Legea bugetului de stat a ajuns cu mare întârziere în Parlament…

Ludovic Orban a spus în şedinţa Parlamentului că Guvernul îşi angajează răspunderea asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020 pentru că altfel nu ar fi putut adopta bugetul până la sfârşitul anului. Premierul a susţinut că bugetul este construit pe date reale şi o creştere economică de 4,1%, o rată a inflaţiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor creşte sumele alocate pentru Sănătate şi Educaţie.

După lungi dialoguri parlamentare, ședința a fost închisă la o oră după ce Orban și-a angajat răspunderea pe buget. Şedinţa a fost închisă cu întârziere pentru a se aştepta forma finală a anexelor proiectului de buget pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, după ce Executivul a acceptat mai multe amendamente şi acestea au trebuit să fie modificate.

După discursul premierului, parlamentarii PSD şi PNL au avut un schimb de replici pe procedură, iar în final au luat o pauză pentru a aştepta forma modificată a proiectului de buget.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.