Bugetul Constanței încropit „pe genunchi”. Umbra lui Chițac a învins în CLM: soarta Palatului Copiilor este incertă

Consiliul Local Municipal Constanța s-a întrunit, miercuri, pentru a dezbate mai multe proiecte de hotărâre. Printre ele, s-a regăsit cel legat de aprobarea rectificării bugetului local pe anul în curs. Amintim că, de la 1 iulie a.c., a avut loc o majorare a gigacaloriei de la 411,82 de lei la 430,83 de lei, proiectul fiind votat de consilierii locali în ședința trecută. Majorarea nu era însă o surpriză, întrucât un ordin al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) era în vigoare încă din luna mai.

La ședința trecută, s-a propus acordarea unei subvenții pentru acoperirea creșterii de 18,73 lei, care s-a aprobat, impactul ar fi de 5,5 milioane lei, iar fondurile destinate unor astfel de subvenții sunt de 3 milioane, urmând ca miercuri să aibă loc rectificarea bugetară. Veștile au fost proaste. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a precizat că subvenționarea gigacaloriei pentru sezonul rece a devenit o problemă, mai ales în contextul actual în care Primăria a pierdut procesul cu Fin.Co.Ge.Ro.

„Am identificat sumele din bugetul local în vederea asigurării sezonului rece la un nivel de suportabilitate și de confort pentru constănțeni. Este o problemă presantă, actuală și cu tot efortul nostru de a identifica soluții, vedem că rezolvarea nu se află în mâinile municipalității. Din păcate, după ce am identificat sumele necesare până la finalul anului în vederea subvenționării începând cu sezonul rece 2016-2017 a prețului gigacaloriei la 250 lei, am primit o hotărâre de instanță, prin care Fin.Co.Ge.Ro, compania ce efectuează lucrări în numele și pentru municipalitate a câștigat situația de plată nr. 2”, a spus Făgădău.

Circoteca cu Fin.Co.Ge.Ro. SPA a început la Constanţa în anul 2000, când primarul de atunci, Gheorghe Mihăieşi, a semnat un contract de concesiune a unui teren de aproximativ 50.000 mp pentru ridicarea unui ansamblu rezidenţial în cartierul Faleză Nord. Un an mai târziu, Radu Mazăre a contestat acest contract, urmând, ulterior, zeci de procese în instanță, ultima sentință fiind defavorabilă Primăriei.

CLM

Luăm de acolo, punem dincolo ca să se… deschidă școlile!

O altă problemă a rectificării de buget o reprezintă fondul de salarii pentru profesorii constănțeni, care au reclamat că au salariile asigurate până… în luna septembrie! Așa că Făgădău a venit cu două amendamente, dar și cu un apel pentru unitățile școlare și Inspectoratul Școlar Județean de a se adresa Ministerului Educației pentru a solicita fonduri suplimentare.

„Desigur că un moment festiv, acela al deschiderii anului școlar, nu poate fi umbrit de faptul că nu ajung banii de salarii pentru cadrele didactice. A urmat o corespondență între executiv, consilierii din comisia și Inspectorat, în cele din urmă am ajuns la o formă în care realocăm sume în interiorul sumelor alocate printr-un criteriu care iată că produce defecțiuni în educația copiilor noștri. În mod evident, nu venim astăzi cu o rezolvare de fond a problemei, ci cu o rezolvare de moment. Sper ca Inspectoratul și unitățile școlare să se alăture efortului nostru de a transmite MEC faptul că banii ce sunt alocați constănțenilor pentru educație sunt insuficienți, asta în condițiile în care din bugetul nostru s-au reținut ab initio cotele defalcate din impozitul pe venitul global. Diminuarea acestor cote, de la 44% la 41,75% a reprezentat peste 25 miliarde lei vechi, ori școlilor constănțene le-au fost alocate 15 miliarde. (…) Am luat de la unitățile școlare care nu cheltuiseră toți banii de salarii și am distribuit acolo unde se epuizase acesta și același lucru l-am făcut și la capitolul cheltuieli materiale. Este un gest care poate părea corect, dar care ascunde multe probleme: modul în care funcționează rețeaua școlară la nivelul municipiului Constanța, faptul că prin această relocare noi încurajăm conducătorii unităților școlare să cheltuie banii în prima jumătate a anului în loc să îi încurajăm în a fi planificați și drămuiți cu aceste resurse și așa insuficiente”, a spus Făgădău.

„Chițac e analfabet administrativ!”

La începutul acestui an, viceprimarul atunci Decebal Făgădău iniţia un proiect de hotărâre pentru preluarea de către CLM a cinci hectare de teren pentru construirea pe fonduri europene a unui cartier pentru persoanele cu probleme sociale. Astăzi, primarul Făgădău trebuia să ceară acordul consilierilor locali municipali acordul pentru obţinerea de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a terenului respectiv, pentru construirea „Centrului de incluziune socială Palas”. Acest proiect de hotărâre, alături de cel referitor la  demararea procedurilor de preluare a imobilelor Palatului Copiilor din subordinea Ministerului Educației în subordinea CLM și cel al preluării stadionului Farul, au fost retrase de pe ordinea de zi.

Cu două ore înaintea ședinței CLM, președintele organizației municipale a PNL Constanța, Vergil Chițac, a organizat o conferință de presă în care și-a exprimat punctele de vedere și abordarea partidului față de proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a CLM. Referitor la imobilele Palatului Copiilor, Chițac a precizat:

De ce se insistă atât de mult pe această speță, în condițiile în care știm că MEC spune că nu agreează varianta asta. Nu cumva încercăm să dăm satisfacție unor rechini imobiliari? Genul ăsta de chestiuni le considerăm serioase și nu le facem pe genunchi. Să facem studii de fezabilitate, o discuție publică, un deviz estimativ, de unde avem surse de finanțare, pe ce timp. Cred că dacă ne facem bine temele, MEC ne va da tot sprijinul”, a spus Chițac.

Deși, la ședința CLM s-a vorbit de impactul conferinței lui Chițac, retragerea proiectelor de hotărâre au altă cauză.

„Baza sportivă de la Farul arată deplorabil. Baza este administrată de FC Farul care se îndreaptă spre faliment. Pentru a nu pierde timp am considerat că este datoria mea să propun CL să fie adoptat un document ca stadionul să fie transferat municipalității. Aceeași abordare am avut-o și legat de Palatul Copiilor. (…) Eu aveam de mult pregătit acest proiect. Mi se pare firesc ca municipiul să administreze aceste două unități. Actualmente acestea reprezintă două pete negre pe obrazul orașului”, a motivat Făgădău.

De altfel, discuțiile din culise referitoare la retragerea proiectelor de hotărâre au fost „spumoase”.

„A propus doar retragerea lor și noi am fost de acord pentru a mai discuta pe ele. E vorba de imagina politică, cred eu”, ne-a spus un consilier local.

„E decizia inițiatorului, vor reintra în ședința din septembrie”, ne-a spus un alt consilier local.

Într-una din pauzele ședinței, un alt consilier a luat foc pe Chițac:

„Cum să propui studii de fezabilitate pentru ceva ce nu e al tău? Chițac este un analfabet administrativ! Nu e ca la el la armată, să dai ordine să se facă, administrația e altceva, se face altfel!”, s-a revoltat consilierul local.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.