Bugetul Camerei Deputaților pe 2018 adoptat cu SCANDAL. Săftoiu critică LENEA colegilor. „Într-o săptămână lucrăm patru ore în plen, cele mai multe comisii ne propun studiu individual, după ce ne-am mărit indemnizațiile”

Parlamentul României se regăsește la finalul clasamentului în ceea ce privește încrederea din partea populației, iar deputații, de exemplu, nu fac nimic pentru a schimba această realitate. Constant acuzați că sunt plătiți suficient de bine ca să facă, în general, mai nimic, deputații au comis-o și miercuri, când au aprobat bugetul Camerei Deputaților pentru anul 2018, cu 173 de voturi „pentru”, 24 de voturi „împotrivă”, două „abțineri” și un deputat care nu și-a exercitat votul. Numărul redus de parlamentari prezenți în cadrul ședinței de dinaintea a încă patru zile libere a iritat-o pe deputatul liberal Adriana Săftoiu.

„Am votat împotriva bugetului, altfel decât a votat PNL, nu pentru că e mare sau mic, ci pentru că înainte să ne votăm majorarea bugetului cu aproape 36% aș fi fost bucuroasă ca după două sesiuni să ne modificăm măcar programul. Din 392 de parlamentari, astăzi suntem 185! Noi, într-o săptămână, lucrăm poate patru ore în plen, cele mai multe comisii, peste 85%, ne propun studiu individual. La sfârșitul lunii iunie mai mulți parlamentari au propus modificări la regulamentul Camerei, nu sunt perfecte, dar merita măcar să le luăm în discuție. Parlamentul este una din instituțiile cu cea mai mică încredere. Am refuzat să votez bugetul tocmai pentru că nu există nici o diferență între ceea ce era la începutul anului și acum când am mărit și indemnizația și suma forfetară”, a spus Săftoiu.

Cu intenția de a duce discuția în derizoriu și de a distrage atenția de la subiectul bugetului către „înțepături” politice, deputatul UDMR Márton Árpád a luat cuvântul.

„Fiecare parlamentar are acea sumă forfetară, din care cheltuie cât poate deconta. Nimeni nu oprește nici un deputat să nu cheltuiască nici un leu și la finele anului să returneze totul la bugetul de stat. Propunerea este interesantă, sunt de acord să stăm mai mult la lucru și să participăm la dezbaterile din comisii. Să modificăm regulamentul, foarte corect, dar pentru asta: membrii comisiei de regulament să fie prezenți atunci când este convocată, pentru dezbaterea, de exemplu, a propriului amendament de modificare a regulamentului. Știți doamna Săftoiu că dumneavoastră, la 09:30, nu ați fost la comisie!”, a spus Márton Árpád.

Replica Adrianei Săftoiu nu s-a lăsat așteptată.

„În primul rând, modul în care se anunță aceste comisii de regulament… Puteți să vă opriți un pic? Pe bune! Domnule Bacalbașa, pe dumneavoastră abia vă aștept la microfon (către sală)! Domnule Arpad, modul în care se anunță comisiile de regulament, între ora 09:00 și 10:00, împreună cu alți colegi, am fost în Camera Deputaților, întâlnindu-ne cu ONG-urile care susțin lupta împotriva violenței domestice. Da, știu, nu vă convin, dar am discutat despre acest pachet de legi. Domnule Arpad, nu anunțați seara, la 18:00, că la 09:30 avem comisia și uneori nici nu știm agenda comisiei!”, a mai spus Adriana Săftoiu.

USR a intervenit în discuții prin deputatul Cătălin Drulă, care l-a acuzat pe președintele comisiei pentru regulament, deputatul social-democrat Eugen Nicolicea, că a obstrucționat întrunirea comisiei timp de… șapte luni!

„Avem un buget mai mare, mult mai mare, din care am fi putut de exemplu să luăm echipamentele necesare pentru ca ședințele comisiilor să fie transmise, pentru ca cetățenii să poată vedea ce se întâmplă acolo. Am depus în luna mai o propunere de modificare în acest sens, dar domnul Nicolicea nu a întrunit comisia pentru regulament timp de șapte luni! Este un abuz, unul din multele pe care le faceți dumneavoastră, majoritatea! Astăzi, după șapte luni și cu termenul depășit, s-a discutat și a fost respinsă această propunere de regulament, care era în interesul transparenței, în interesul cetățenilor! De ce avem creșteri de buget când nu le ducem spre interesul public, ci doar către buzunarele dumneavoastră?”, a spus Cătălin Drulă.

Bugetul Camerei Deputaților pentru 2018 este dimensionat la suma de peste 421 milioane lei, din care peste 408 milioane lei sunt destinați pentru „activitatea proprie”, iar restul pentru „lucrările pregătitoare în vederea asigurării condițiilor pentru desfășurarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în anul 2019”. Suma de aproape 308 milioane lei va asigura fondul de salarii al personalului plătit din fonduri publice pentru anul următor, respectiv: 329 de funcții de demnitate publică alese, 710 funcții publice parlamentare, 803 funcții contractuale și 126 de posturi „prevăzute pentru activitățile finanțate din venituri proprii”. Proiectul a intrat la comisia pentru buget, finanțe și bănci joi, 23 noiembrie a.c. și patru zile mai târziu a primit raport favorabil, fără să fie depuse amendamente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*