Bugetul AUSTERITĂȚII: Taxe peste taxe și impozitări… surpriză. Huțucă: „A fost de la început un buget al MINCIUNII! Deficitele se accentuează într-un ritm alarmant!”

Indiferent că este an electoral, Guvernul nu mai ține cont de imagine, ci de… găurile din buget. Practic, s-a terminat distracția la ministerul Finanțelor Publice, care anunță măsuri grele. Astfel, MFP anunță creșterea (din nou) a accizei la țigări, apare taxa pe băuturile cu zahăr, posturile vacante din administrația publică se vor ocupa după principiul „unu la trei”: la trei posturi devenite vacante se va face o singură angajare; pentru tichetele cadou se vor plăti contribuţii sociale obligatorii (CAS, CASS şi CAM). De asemenea, se menţine regimul de exceptare de la plata contribuţiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/plătitor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoană. Totodată, se reduc cu 50% posturile de secretari de stat, subsecretari de stat si alte functii asimilate acestor calitati vor fi reduse cu 50% la nivelul tuturor ministerelor, precum si in institutiile si autoritatile publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor. Potrivit MFP, instituțiile publice nu vor mai putea achiziționa din fonduri publice abonamente de telefonie mobilă pentru întreg personalul angajat, se va aplica suprataxarea pensiilor speciale, legalizarea bacșișului și impozitarea acestuia cu 10% și se va elimina sporul de 15% pentru condiții grele și vătămătoare.

CITEȘTE ȘI:

În opinia vicepreședintelui Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, astfel de măsuri anunță… începutul sfârșitului.

„E un semnal de alarmă pe care l-am tras la fiecare proiecție bugetară, inclusiv pe 2019. Era evident că dacă acest Guvern se ține de acest buget va fi într-o stare de insolvabilitate în trimestrul patru din acest an. Dânșii trebuie să facă ceva, în condițiile în care au mărit foarte mult partea de cheltuieli, se pare că nu au bani suficienți pentru a acoperi și salariile și cheltuielile sociale și cheltuielile curente ale statului și altă măsură nu există decât din a tăia și din a crește impozite și taxe. Problema lor cea mai mare este cea de imagine, pentru că nu vor să se atingă de impozitele și taxele directe și indirecte, gen impozit pe profit, salarii, contribuții, TVA, pentru că ar însemna să aibă reacții extreme din partea mediului de afaceri și încearcă să inventeze noi taxe, să se joace cu acciza și, în mod evident, vor tăia investițiile așa cum au făcut în fiecare an. Nu îmi dau seama dacă îi ajută foarte mult, încercarea de a nu-și asuma responsabilitatea îi pun în situația de a nu face o analiză corectă a situațiilor care alimentează aceste deficite bugetare, de balanță comercială, cont curent și, prin urmare, nu pot lua acele măsuri care se impun în mod normal, adică nu ar tăia acele cheltuieli care ar genera o atenuare a deficitului sau nu pot majora acele baze impozabile, care ar echilibra bugetul pe termen scurt și le-am permite să continue programele de investiții. Acest Guvern se îndreaptă spre această situație de la începutul anului 2017, acel program de guvernare așa cum a fost proiectat, cu calendare extrem de strânse, a pus o presiune asupra bugetului țării pe care aceasta nu o poate suporta. Ei nu au venit cu o reformă reală, astfel încât să reașeze cheltuielile publice, să fiscalizeze, să stabilească foarte clar ce cheltuieli pot fi reduse și să reașeze veniturile. Presiunea pe care au pus-o Dragnea și Vâlcov ne-a adus în această situație. Era de neevitat! România se află într-o situație de creștere economică, dar înregistrezi deficite și pe cont curent și pe balanță comercială, să te îndatorezi la un nivel atât de mare și să nu întorci nimic în investiții, astfel încât să te asiguri pe termen mediu, în caz de recesiune…”, a spus deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Primăriile din județul Constanța nu își pot acoperi cheltuielile și investițiile

Bogdan Huțucă a amintit de problemele care s-au creat și în administrația locală, unde măsurile luate de echipa Dragnea – Vâlcov au făcut ca primăriile să se confrunte cu incapacități de plată și de continuare a proiectelor, situația fiind atât de drastică încât chiar și primarii PSD au țipat la Guvern.

„A fost un buget al minciunii! De la modul în care au finanțat primăriile, care astăzi, mare parte, primăriile din județul Constanța nu își pot acoperi cheltuielile curente sau nu își pot duce proiectele de investiții până la capăt, cele care țin de școli, grădinițe, asfaltări, dispensare etc… Până și primarii lor au țipat (Robert Negoiță – n.r.), absolut! Până la faptul că la nivel național investiții stau blocate în continuare, fonduri europene nu se accesează și deficitele se accentuează într-un ritm alarmant. Din păcate, situația este critică, au dus minciuna și ipocrizia atât de departe vis-à-vis de situația bugetului, încât acum e prea târziu să prezinte situația reală și se joacă cu măsuri care nici nu au măcar impactul clar calculat, nici nu sunt dezbătute suficient și nu rezolvă problemele structurale ale bugetului țării”, a concluzionat deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.