Budăi (Muncă): „Procentul din PIB pe care România îl alocă pensiilor va fi flexibilizat”

Procentul din PIB pe care România îl alocă pensiilorva fi flexibilizat”, a anunțat joi ministrul Muncii, Marius Budăi, după întâlnirea cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de Muncă şi Protecţie Socială. În PNRR România și-a asumat un procent de cel mult 9,4% din PIB pentru pensii, iar social-democrații vor creșterea procentului pentru a putea mări pensiile, în timp ce liberalii spun că nu se poate renegocia acum PNRR. Întrebat despre un orizont de timp pentru această „flexibilizare”, ministrul a spus că poate fi şi finalul acestui an, când se încheie contractul de asistenţă tehnică cu Banca Mondială.

budai Nicolas Schmit

Ministrul Muncii a afirmat că a discutat cu comisarul european şi i-a explicat de ce solicită atât de imperativ flexibilizarea acestui procent de 9,4 pentru pensii, prevăzut în PNRR. „Aşa va fi pe viitor, va fi flexibilizat acest procent de 9,4, din mai multe motive”, a spus ministrul, precizând că s-au declarat de acord cu sustenabilitatea sistemului de pensii din România.

Însă o sustenabilitate a sistemului de pensii, când noi avem peste 4 milioane de cetăţeni români, între 4 şi 5 milioane, care au fost pregătiţi de România şi contribuie la PIB-ul altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizare şi vom obţine de la Comisia Europeană această flexibilizare”, a spus el.

El a precizat că „nu spune că mâine se va flexibiliza 9 acest procent, nr) dar trebuie combinată această asistenţă a Băncii Mondiale asupra reformei sistemului de pensii cu flexibilizarea acestui procent, şi să demonstreze în discuţiile cu Comisia Europeană de ce nu ne putem încadra în acest procent.

„Până la urmă, asta este esenţa Uniunii Europene, să luptăm împotriva sărăciei şi vom lupta, şi eu personal voi lupta şi nu voi semna nicio reformă, sunt de acord şi susţin orice reformă care să vină spre binele statului român şi care să se ralieze la tot ce înseamnă prevederile din Tratatele UE (..) dar nu o să semnez niciodată o reformă care să menţină sau să ducă la sărăcirea cetăţeanului român. Asta i-am transmis comisarului european”, a spus ministrul Muncii.

„Eu nu o să semnez niciodată o reformă care să ţină săraci cetăţenii români”, a mai spus Marius Budăi.

Ministrul a mai spus că nu s-a stabilit o dată privind flexibilizarea acestui procent, ci vor vedea pe parcursul asistenţei tehnice cu Banca Mondială unde vor ajunge, pe acest subiect.

Ceea ce este important şi eu susţin este că acel procent de 9,4 nu este un procent de care să ne lovim ca un zid. Nu mai este acest lucru, lumea se schimbă, situaţia se schimbă, am prezentat domnului comisar exact structura de venituri pentru pensii”, a spus ministrul Budăi, precizând că acel procent nu este suficient pentru a rezolva inechităţile din sistem şi nu mai permite creşteri ulterioare.

„Chestiunea importantă este că există flexibilizare pe acel procent, nu este un zid de care să ne izbim”, a mai arătat el.

Întrebat despre un orizont de timp pentru această flexibilizare, ministrul a spus că poate fi şi finalul acestui an, când se încheie contractul de asistenţă tehnică cu Banca Mondială.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *