Budăi (Muncă), despre reducerea CAS cu 5%: „Să NU panicăm oamenii. NU le scad pensiile!”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că în cazul în care coaliţia de guvernare decide reducerea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5%, măsura va fi pusă în aplicare. Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă este de acord cu reducerea CAS, Budăi a spus: „Dacă decide coaliţia, o punem în aplicare. Nu e o decizie pe care să o ia un ministru sau altul. Să se decidă politic şi vă comunic tot ce trebuie despre ea. Este o chestiune de Cod fiscal însă, iar Codul fiscal nu e la Ministerul Muncii”.

El a adăugat că a văzut că unele sindicate se opun acestei măsuri, dar şi o organizaţie patronală.

Am văzut chiar şi o organizaţie patronală care se opune pentru moment acestei măsuri. Sindicatele au dreptate, se adânceşte într-adevăr deficitul, dar să nu panicăm oamenii, nu le scad pensiile. Nu înseamnă că pe viitor vor avea o pensie mai mică cei care contribuie acum”, a menţionat acesta.

Luni, preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirma că încearcă să îi convingă pe partenerii din coaliţia de guvernare să accepte reducerea CAS cu 5%.

Sunt mai multe scenarii pe masă. Din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea şi nu discriminează. Eu am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal. PNL vrea să îi ajute pe toţi românii, pe toţi angajaţii din România, nu doar pe unii sau pe alţii în funcţie de ce ministru are mai multă putere de convingere. (…) Mai sunt şi alte măsuri pe masă. În acelaşi timp, iarăşi nu pot să fiu de acord cu măsuri care cresc veniturile doar în sectorul bugetar, pentru că asta înseamnă implicit taxe mai mari pentru cei din sectorul privat şi nu putem să susţinem aşa ceva”, arăta Cîţu.

Săptămâna trecută, parlamentari liberali au depus un amendament pentru modificarea Codului fiscal, care prevede diminuarea contribuţiei pentru asigurări sociale cu 5%.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat, luni, despre o posibilă remaniere guvernamentală, că el nu se teme de nimic şi a precizat că decizia se ia în coaliţie. Întrebat dacă se pune problema unei remanieri, ministrul Muncii a spus că cel mai bine ia decizia coaliţia. „Eu mă tem doar să nu fiu sănătos. În rest, nu mă tem de nimic”, a spus Marius Budăi.

La intrarea în şedinţa coaliţiei în care ar trebui să aibă loc evaluarea miniştrilor, Budăi a spus, din nou, că nu are nicio informaţie privind o remaniere. „Nu am niciun fel de informaţie, suntem pur şi simplu convocaţi, am venit, discutăm despre măsuri”, a spus el. Miniştrii PSD merg la evaluarea din coaliţie, programată luni, deşi liderii partidului spun că nu fac nici evaluări, nici remanieri, afirmă surse social-democrate.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a spus, luni, la Parlament, că până mâine după-amiază, toţi miniştrii trebuie să prezinte măsurile pe care le gândesc pentru această perioadă, pentru reducerea impactului crizei energetice şi a inflaţiei, el precizând că o măsură propusă de el este introducerea şomajului tehnic în cazul acelor firme afectate de sancţiunile impuse Federaţiei Ruse şi de criza din Ucraina. Despre introducerea şomajului tehnic pentru firmele care au legătură cu Federaţia Rusă, ministrul a spus că este una dintre măsurile pe care Guvernul vrea să le ia în perioada următoare.

Marius Budăi a precizat că până mâine după-amiază, toţi miniştrii trebuie să prezinte măsurile pe care le gândesc pentru această perioadă.

„Eu am depus la Guvern de săptămâna trecută ordonanţa, vom discuta şi la coaliţie şi vom vedea, îmi doresc ca în timpul cel mai scurt să o adoptăm. Încă nu am trimis-o în avizare interministerială pentru că ne trebuie decizia din coaliţie”, a afirmat el.

Ministrul muncii a mai precizat că a dat posibilitatea cetăţenilor ucraineni să muncească pe piaţa muncii din România. Despre situaţia celor din firmele afectate de sancţiuni, Marius Budăi a afirmat că au fost cei de la Slatina, de la Cartel Alfa, la minister şi i-au prezentat situaţia, şi anume că au conturile blocate şi nu îşi pot încasa salariile.

„Am dus problema în Guvern, sper ca într-o zi, două, să apară şi soluţia. Nu este în autoritatea Ministerului Muncii, dar fiind dialogul social la minister, oamenii şi-au pus speranţa că vom găsi soluţii pentru ei. O cifrăm imediată, să vorbim de un impact bugetar, nu avem”, a mai afimat Budăi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *