București intră în SCENARIUL ROȘU! Orban: Mască obligatorie în aer liber, școli și restaurante închise

Coeficientul infectărilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, în Bucureşti este de 3,02, ceea ce ar impune măsuri speciale. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, se află în izolare la domiciliu după ce a fost contact al unei persoane diagnosticate cu COVID-19 și a declarat duminică faptul că „în 48 de ore comitetele pentru situaţii de urgență județene şi cel municipal se întrunesc, după depăşirea unei rate de 3”.

incidenta 1

Dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea. După ce se va depăşi această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,01. (…) Dacă se ajunge la 3,4 deja atunci vom lua măsuri pentru trecerea în scenariul roşu”, a spus Cojanu.

Totodată, Virgil Guran, consilierul premierului Ludovic Orban, l-a contrazis, în direct, pe prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, și a declarat că Bucureștiul ar trebui să intre în scenariul roșu.

Duminică seară, premierul Ludovic Orban a clarificat lucrurile, anunțând că decizia de instituire a restricțiilor în conformitate cu măsurile aferente scenariului roșu trebuie anunțată și aplicată în 48 de ore. Cursurile școlare vor fi doar online, iar restaurantele, teatrele ș.a.m.d. se închid, pentru o perioadă de 14 zile:

Prefectul Bucureștiului va convoca reuniunea comitetului municipal pentru situații de urgență, va constata depășirea pragului de 3 la mie și luarea măsurilor care sunt stabilite prin prevederile legii și prevederile HG privind starea de alertă. Principalele măsuri sunt cunoscute, în primul rând obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, alături de spațiile închise; suspendarea cursurilor școlare și organizarea orelor în sistem online în toate școlile; suspendarea activităților în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele în spații închise. (…) CMSU va trebui să le implementeze și să gândească un plan de implementare. Știu că există o anumită neliniște în rândul părinților. Imediat după luarea deciziei, noi avem o Ordonanță de Urgență în curs de adoptare, marți sau miercuri, care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învățământul în sistem online. Intrarea în vigoare a măsurilor se face după ce CMSU va face constatarea depășirii pragului. (…) Prevederile legale spun foarte clar că odată depășit acest indice, a fost depășit prin informarea DSP, aceste măsuri trebuie implementate după decizia CMSU. De altfel, București nu este singurul oraș care e în situația de depășire de 3 la mie, avem Alba Iulia, Târgu Mureș, deja sunt luate astfel de decizii și trebuie să ne adaptăm la orice fel de situație”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *