BUBUIE NERVII în Guvern! Ședința a fost SUSPENDATĂ, USR-PLUS amenință cu IEȘIREA de la guvernare

Premierul României, Florin Cîțu, a decis miercuri să intoducă pe ordinea de zi suplimentară proiectul prin care va fi pornit Programul „Anghel Saligny”. Reprezentanții coaliției de guvernare, USR-PLUS și UDMR, au fost nemulțumiți și au avut loc mai multe discuții. Ședința a fost în cele din urmă suspendată și amânată pentru ora 19.00. Urmează ca liderii politici să aibă mai multe ședințe pentru a debloca criza. Decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare.

Premierul Florin Cîțu a decis să ignore opoziția manifestată de cei de la USR-PLUS și a băgat pe ordinea de zi suplimentară proiectul prin care va fi pornit Programul „Anghel Saligny”. În acest context, ședința de Guvern a fost una extrem de tensionată și a fost întreruptă. Premierul Florin Cîțu, vicepremierul și liderul USR, Dan Barna, dar și vicepremierul și liderul UDMR, Kelemen Hunor discută separat de restul participanților.

Proiectul nu are avizele de la Ministerul Economiei, Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor, toate conduse de miniștrii de la USR. Problema pentru Florin Cîțu este că în lipsa acestor avize decizia nu va putea fi publicată în Monitorul Oficial. Cei de la USR-PLUS se opun categoric acestui proiect și chiar au amenințat că vor părăsi sala de ședințe a Guvernului. Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, amenință cu ieșirea de la Guvernare după gestul lui Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi programul Anghel Saligny.

O să vedem ce decide premierul. Avem întâlniri și cu grupurile parlamentare. Nu știam că acest subiect o să fie pe ordinea de zi suplimentară. Din ce știu nu are unele avize. Dincolo de asta am avut o discuție și convenisem că nu intră pe ordinea de zi până nu avem o discuție pe Secția Specială. Așa se construiește încrederea, nu să ne punem în fața faptului împlinit. Eu vă spun ce am discutat noi. Noi rămânem calmi, dar fermi. Colegii noștri se vor retrage din Guvenre… E un subeict pe care noi l-am mai discutat! Nu am luat o decizie formală, încă, în partid dar este clar că miniștrii USR-PLUS nu mai au ce să caute într-un Guvern unde părerea lor nu contează, nu sunt consultați”, a spus Dacian Cioloș.

Scandalul iscat în jurul adoptării Programului „Anghel Saligny” naște tensiuni uriașe în cadrul coaliției de guvernare și există riscul unei crize politice fără precedent. Premierul Florin Cîțu le-a spus celor de la USR-PLUS că acest proiect va fi adoptat, indiferent de opoziția întâmpinată. Miniștrii USR-PLUS refuză să avizeze proiectul, iar premierul Florin Cîțu le-a cerut să dea un aviz pozitiv/negativ, dar să fie dat un aviz, în așa fel încât proiectul să fie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

Recent, cei de la USR-PLUS au condiționat adoptarea Programului „Anghel Saligny” de adoptarea proiectului privind desființarea Secției Speciale. Liderii USR-PLUS au schimbat strategia și i-au cerut premierului Florin Cîțu o listă cu criteriile care vor sta la baza acordării finanțărilor prin Programul „Anghel Saligny”. Premierul le-ar fi spus că sunt folosite aceleași criterii de la acordarea fondurilor europene, însă le-a spus celor de la USR-PLUS că au mână liberă să vină cu propria listă de criterii de acordare, dacă în acest fel vor vota proiectul. Un important lider PNL ne-a explicat care este poziția liberalilor în tot acest scandal: „Indiferent de situație, noi mergem înainte, nu vom ceda sub nicio formă pentru că este vorba despre investiții”.

În aceste condiții, cei de la USR-PLUS amenință nu doar cu ieșirea de la guvernare, ci chiar cu depunerea unei moțiuni de cenzură. Demersul pare unul sortit eșecului, asta pentru că și cei de la PSD susțin Programul „Anghel Saligny”, având primari care îl așteaptă ca pe pâinea caldă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.