Britanicii îl plâng pe prințul Philip. „Aş vrea foarte mult să merg în Rusia… cu toate că ticăloşii mi-au ucis jumătate din familie”

Buchete de narcise, lalele, trandafiri şi crini au fost depuse de britanici în faţa Palatului Buckingham, în timp ce mai multe persoane s-au adunat la Castelul Windsor, scrie BBC. Oamenii regretă decesul ducelui de Edinburg şi se gândesc la regină în aceste momente triste.

Ne pare rău pentru pierderea voastră”, „Odihneşte-te în pace, duce!” sunt câteva dintre omagiile celor care au venit, vineri după-amiază, la Palatul Buckingham. Mai mulţi fotografi şi cameramani s-au adunat în jurul celor care au venit la Palat, potrivit BBC.

Rhea Varma, din Pimlico, s-a apropiat cu bicicleta de porţi şi a depus flori şi un bilet pe care scria: „Odihneşte-te în pace, duce!”. Ea a spus: „Este foarte trist. Cred că este începutul unei mari schimbări în ţara noastră. Fără el, regina poate că nu va mai domni prea mult”. Pentru ea, ducele a fost „genul de stabilitate atât de de modă veche încât e greu de înţeles. A fost o stâncă ce a adus integritate”.

Adam Wharton-Ward, 36 de ani, a sosit de asemenea pentru a depune crini la porţile Palatului. El vizitează Londra, venind din Franţa unde locuieşte, dar a fost atât de emoţionat de veste încât a vrut să aducă un omagiu de dragul reginei: „Este atât de trist. A fost cu ea timp de 73 de ani. Dacă nu era el, cine ştie dacă ea ar fi rezistat”, a spus el. Felul de a fi al ducelui, a afirmat tânărul, a fost „aproape normal cu gafele sale”. „Acum, normalitatea a pierit„, a spus el.

Poliţia nu permite oamenilor să se adune în grupuri mari din cauza pandemiei. Britanici, inclusiv copii, au lăsat buchete de flori şi la intrarea în Castelul Windsor. Pe unul dintre mesajele agăţate de flori se poate citi: „RIP Prince Philip”. Altul este adresat Majestăţii Sale regina, transmiţându-i condoleanţe sincere.

Este o atmosferă sobră la Windsor, în timp ce oamenii reflectă în linişte la vestea morţii ducelui. Aici şi-a petrecut ducele de Edinburg ultimele săptămâni, după ce a fost externat. Ultimele zile le-a petrecut alături de soţia sa, regina. Steagul de la Palatul Buckingham a fost coborât în bernă şi comunicatul cu anunţul decesului prinţului Philip expus la intrare.

Agenţia DPA prezintă o selecţie cu remarci ale ducelui de Edinburgh care au pus în dificultate Casa Regală. Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 99 de ani, era cunoscut pentru glumele sale riscante, uneori de-a dreptul ofensatoare, prin care a atins – sau a depăşit – pragul, cu aluzii rasiste, sexiste şi lipsite de sensibilitate:

1. În timpul unei vizite de stat în China, în 1986, prinţul Philip a descris Beijingul ca fiind „oribil” şi a avertizat studenţii britanici: „Dacă mai rămâneţi mult aici o să aveţi cu toţii ochii ca nişte fante”.
2. După ce i s-a spus că Madonna va cânta melodia tematică din filmul din 2002 „Die Another Day” din seria „James Bond”, el a întrebat: „O să avem nevoie de dopuri pentru urechi?”.

3. „Arătaţi de parcă v-aţi pregăti să mergeţi la culcare”, i-a spus în 2003 preşedintelui nigerian Olusegun Obasanjo, îmbrăcat într-o robă tradiţională.

4. Vorbind cu oaspeţii la deschiderea noului sediu al ambasadei Marii Britanii din Berlin, în 2000, el a comentat: „Este o vastă risipă de spaţiu”.

5. „Nu venim aici pentru sănătatea noastră. Ne putem gândi la alte modalităţi de a ne simţi bine”, a spus el în timpul unui turneu în Canada, în 1976.

6. „Cum îi ţineţi pe nativi departe de băutură suficient de mult timp pentru a trece testul?”, l-a întrebat pe un instructor auto scoţian în 1995.

7. „Pare să fi fost montat de un indian”, a spus prinţul Philip în timp ce se uita la un tablou cu siguranţe, într-o fabrică scoţiană, în 1999. Ulterior, el şi-a cerut scuze, explicând: „Am vrut să spun cowboy. Tocmai ce am încurcat cowboy cu indienii”.

8. În 2002, în timp ce se afla în vizită la un club din Londra pentru tineri din Bangladesh, prinţul Philip ar fi întrebat vesel: „Deci, cine-i drogat aici?… El arată de parcă ar fi drogat”.

9. „Tinerii sunt la fel mereu. La fel de ignoranţi”, a comentat la cea de-a 50-a aniversare a programului său de premii Ducele de Edinburgh, având ca scop dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale tinerilor.

10. „Nu prea ţi-ai aranjat bine barba, aşa-i? Chiar trebuie să te străduieşti mai mult cu barba ta”, i-a spus el unui tânăr creator de modă la Palatul Buckingham, în 2009.

11. „O, tu eşti proprietarul acelei maşini oribile, aşa-i?”, a spus el când a aflat că autovehiculul Aston Martin pe care îl văzuse în timp ce conducea spre locuinţa sa regală de la castelul Windsor era al cântăreţului Elton John.

12. „Sunteţi femeie, nu-i aşa?”, a întrebat o femeie după ce a acceptat un dar înmânat de aceasta în timpul unei vizite în Kenya, în 1984.

13. „Cred că nu sunteţi în toate minţile”, a spus adresându-se unui grup de locuitori din Insulele Solomon, în 1982, când a aflat că populaţia regiunii creştea cu 5 procente pe an.

14. Aflând că actriţa Cate Blanchett lucra „în industria filmului”, el a întrebat-o, în 2008, dacă îi poate repara aparatul DVD player. „E un cablu care iese din spate. Puteţi să-mi spuneţi unde intră?”, a întrebat el.

15. „Dacă nu are flatulenţă sau nu mănâncă fân, ea nu este interesată”, a declarat el despre fiica sa, prinţesa Anne, în 1970.

16. „Mai aruncaţi cu suliţe unii în alţii?”, l-a întrebat prinţul Philip pe conducătorul aborigen William Brin în timpul unei vizite în Australia, în 2002.

17. La o recepţie cu presa ocazionată de Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip l-a cunoscut pe republicanul Simon Kelner, editorul de la acea vreme a ziarului The Independent. „Cine sunteţi?”, a întrebat el. „Sunt redactor-şef la The Independent, domnule”, a răspuns Kelner. „Ce faceţi aici?”, a continuat prinţul. „Dumneavoastră m-aţi invitat”, a răspuns ziaristul. „Păi, nu era neapărat nevoie să veniţi”, a spus ducele de Edinburgh.

18. „Oamenii cred că există aici un sistem de clasă rigid, dar se ştie că ducii s-au căsătorit chiar şi cu fete de cor. Unii s-au însurat chiar şi cu americance”, a comentat el în 2000.

19. „Se împiedică lumea de dumneavoastră?”, a întrebat-o pe o asistentă medicală în scaun cu rotile, în 2002.

20. „O, nu, s-ar putea să iau vreo boală groaznică”, a răspuns el când a fost întrebat dacă ar dori să mângâie un koala în timp ce se afla într-o călătorie în Australia, în 1992.

21. „Anul viitor intrăm pe roşu. Va trebui să renunţ la polo”, a declarat el în 1969 comentând despre finanţele regale.

22. „Ce întrebare prostească!”, i-a spus unui jurnalist de la BBC care a întrebat-o pe regină în 2006 dacă se bucură de călătoria la Paris.

23. „Nu-mi pasă ce soi este, daţi-mi o bere!”, a spus prinţul Philip când i-au fost oferite vinuri alese de către premierul Giuliano Amato în timpul unei cine în Roma, în 2000.

24. „Cu ce faceţi gargară, cu pietricele?”, l-a întrebat pe Tom Jones după spectacolul „Royal Variety Performance” din 1969. „Este foarte greu de înţeles cum este posibil să devii extraordinar de valoros cântând ceea ce cred că sunt cele mai hidoase melodii”, a adăugat ulterior.

25. „Aş vrea foarte mult să merg în Rusia… cu toate că ticăloşii mi-au ucis jumătate din familie”, a spus el în 1967.

26. Întrebat ce părere are despre recesiunea din 1981, el a răspuns: „Cu câţiva ani în urmă, toţi spuneau că trebuie să avem mai mult timp liber, că toată lumea munceşte prea mult. Acum, toţi au mai mult timp liber şi se plâng că sunt şomeri. Oamenii par să nu se poată hotărî ce vor”.

27. „Atunci când călătoriţi atât de de mult ca noi, apreciaţi îmbunătăţirile aduse la proiectarea aeronavelor, cu mai puţin zgomot şi mai mult confort; asta dacă nu călătoriţi la ceea ce se numeşte clasă economică, ceea ce sună groaznic”, a declarat el pentru institutul de cercetare Aircraft Research Association, în 2002.

28. „Credeam că este ilegal ca o femeie să agaţe (în limba engleză, „solicit”)”, a spus el în 1987 în timp ce conversa cu o femeie avocat (în limba engleză, „solicitor”).

29. Discutând în 1998 cu o femeie care îşi pierduse doi fii într-un incendiu, el a comentat despre alarmele de incendiu: „Sunt o pacoste – am una în baie şi de fiecare dată când mă spăl aburul o declanşează”.

30. „Dontopedalogia este ştiinţa deschiderii gurii şi introducerii piciorului în ea, lucru pe care îl practic de mulţi ani”, a declarat el Consiliul general de stomatologie, în 1960.

Familia regală a României: „Regina Elisabeta a II-a şi Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspiraţie”

Familia regală a României a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe la moartea prinţului consort Philip al Marii Britanii, în care amintesc că prinţul şi regele Mihai, născuţi în aceeaşi zi, au fost veri şi au păstrat o prietenie de o viaţă întreagă. Regina Elisabeta a II-a şi Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspiraţie, subliniază mesajul Casei Regale. Majestatea Sa Custodele Coroanei şi ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Alteţei Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.

„Principele Philip şi Regele Mihai, născuţi în acelaşi an, au fost veri şi au păstrat o prietenie de o viaţă întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi i-a purtat de grijă în şcoală, la liceu şi la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viaţa Familiei Regale române”, transmite Casa Regală a României.

După dispariţia Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească. Toate generaţiile din Familiile Regale română şi britanică au fost apropiate, dar pentru generaţia de astăzi, Regina Elisabeta a II-a şi Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspiraţie, a precizat comunicatul familiei regale.

Iohannis transmite condoleanțe în numele poporului român la decesul Prințului Philip

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri mesaje de condoleanţe Majestăţii sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Prinţului Charles, în urma trecerii în nefiinţă a Alteţei Sale Regale Prinţul Philip, informează Administraţia Prezidenţială. „Prinţul Philip a fost şi rămâne o sursă de inspiraţie nu numai pentru milioane de cetăţeni ai Regatului Unit şi Commonwealth-ului, dar şi pentru întreaga lume”, a transmis şeful statului.

În numele poporului român şi al meu personal, doresc să transmit Majestăţii Voastre şi întregii Familii Regale, condoleanţe şi regrete pentru dureroasa pierdere suferită. Alteţa Sa Regală Prinţul Philip a fost şi rămâne o sursă de inspiraţie nu numai pentru milioane de cetăţeni ai Regatului Unit şi Commonwealth-ului, dar şi pentru întreaga lume.”, a transmis preşedintele Iohannis Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a.

De asemenea, în mesajul adresat Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, preşedintele Klaus Iohannis a evocat faptul că Alteţa Sa Regală Prinţul Philip „a fost un exemplu de loialitate, verticalitate şi demnitate”.

Memoria sa va rămâne în conştiinţa omenirii drept o personalitate remarcabilă, iar plecarea sa lasă în urmă un gol de neumplut.”, a mai spus şeful statului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.