BREXIT: Pescarii scoțieni au descărcat pește stricat la ușa lui Boris Johnson

Zeci de camioane cu marfă au fost parcate în fața reședinței lui Boris Johnson în semn de protest. Le aparțin celor care cred că acordul post-Brexit încheiat cu UE este în defavoarea micilor afaceri din Regat. Cei mai supărați, pescarii scoțieni, amenință că data viitoare vor descărca pește stricat chiar la ușa premierului. Acordul Brexit prevede ca pescarii europeni să renunţe la drepturile de pescuit în apele britanice. Boris Johnson se declară mulţumit, iar mai mulţi conservatori spun chiar că britanicii şi-au luat peştele înapoi. Totuşi, pescarii britanici nu au văzut decât jumătatea goală a paharului.

Tone de peşte riscă să se altereze, pentru că nu mai sunt cumpărătorii europeni care să le preia. Pescarii scoţieni ameninţă că dacă guvernul nu rezolvă procedurile de export, tone de peşte alterat vor fi aruncate la uşa prim-ministrului. Camioanele pescarilor au fost parcate marți aproape de Downing Street, unde e reședința premierului britanic.

Costurile de acum sunt incredibil de mari comparativ cu cele de dinainte. Patru săptămâni de transport înseamnă foarte mult şi zeci de mii de lire sterline pierdute în plus pe săptămână pentru acest transport. De unde vin banii? Nu pot veni de la noi, nu se poate”, spune Allan Miller, pescar.

Pentru Boris Johnson criza are însă legătură cu pandemia de COVID şi închiderea restaurantelor:

Problemele din acest moment sunt temporare, din cauza noului sistem, când oamenii nu completează formularele corecte sau au anumite neînţelegeri. Când nu este vina lor, desigur că îi vom compensa şi am alocat deja fonduri pentru asta. Din nefericire, cauza o reprezintă pandemia”, a declarat Boris Johnson.

Industria pescuitului trebuia să fie unul dintre principalii beneficiari ai Brexitului, potrivit autorităților britanice.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *