Spread the love

Patru deputați liberali, Mircea Ciopraga, Ioan Cristea, Ioan-Silviu Lefter, Dan Radu Ruşanu, susținuți și de un social democrat Iulian Iancu (deputat de Constanța), au inițiat un proiect de lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006.

Inițiatorii spun că în toată România există numeroase reclamații prin care cetățenii își exprimă nemulțumirea față de modul de calcul al energiei termice consumate pentru părțile comune la nivelul asociațiilor de proprietari.

„În clădirile multi-etajate în care există consumatori de energie termică în sistem centralizat există aport de căldură atât de către conductele orizontale din cadrul condominiului, cât și de coloanele prin care se alimentează corpurile de încălzire din apartamente. Aportul de căldură trebuie plătit de către toți proprietarii din bloc, deoarece beneficiază direct sau indirect de căldură. În conformitate cu legislația în vigoare, prin spații comune se definesc acele spații care, din construcție, au fost destinate să deservească direct sau indirect toți proprietarii din condominiu; aceste spații se află în proprietate comună și sunt indivizibile. La determinarea cheltuielilor pentru părțile comune se aplică dispozițiile articolul 22 și 23 din Ordinul 233/ 2004 al ANRSC și Ordinul ANRSC NR. 255/ 2006, care abrogă alineatul 2 de la art. 12 al Ordinului 233/ 2004, prin care proprietarii debranșați de la sistemul centralizat, în situația în care izolau conductele pe cheltuială proprie, erau scutiți de la achitarea energiei termice aferente instalațiilor. Astfel a rămas în vigoare alineatul 1 al aceluiași articol, prin care se specifică clar faptul că, repartizarea cantităților individuale aferente consumului de energie termică ale instalațiilor de încălzire aflate în proprietate comună, se aplică tuturor locatarilor, indiferent dacă aceștia sunt sau nu racordați la sistemul centralizat de energie termică“, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Proiectul a fost votat marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 216 de voturi „pentru“, 16 „împotrivă“ și 4 „abțineri“. Legea va merge la președintele Klaus Iohannis la promulgare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *