BPN al PNL a VOTAT programul de guvernare şi componenţa Guvernului PNL-UDMR. Nici liberalii NU au votat în UNANIMITATE Guvernul Ciucă

Programul de guvernare şi componenţa Guvernului PNL-UDMR, în care Alina Gorghiu va deţine portofoliul Justiţiei şi Cătălin Predoiu pe cel al Apărării, a primit sâmbătă aprobarea finală din partea Biroului Politic Naţional al PNL, următorul pas fiind depunerea la Parlament, programată la ora 14.30. Conducerile celor două Camere vor stabili apoi calendarul audierii miniştrilor, liberalii estimând că votul de învestitură ar putea fi dat miercuri. Cu o zi în urmă, lista miniştrilor a fost aprobată în Biroul Executiv al PNL cu o singură abţinere, iar programul de guvernare, în unanimitate.

În ceea ce priveşte şansele ca acest Cabinet să primească aprobarea Parlamentului, însuşi premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat că, la cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are cum să treacă, dar, prin votarea, miercuri, a acestui Guvern, se poate câştiga timp în care partidele să găsească elementele comune. Mai optimist, premierul interimar, preşedintele PNL Florin Cîţu crede că acest Guvern va trece, strategia fiind să negocieze, până miercuri, cu fiecare parlamentar în parte, cu argumentul că aceeaşi strategie a fost folosită când a fost dat jos Guvernul Dăncilă. ”Suntem conştienţi de faptul că astăzi încă nu există majoritate pentru învestirea guvernului în Parlament”, a afirmat, la rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor.

Noutăţile din lista propusă Biroului Politic Naţional al PNL de către Biroul Executiv sunt nominalizarea Alinei Gorghiu la Justiţie, a fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu la Apărare, a lui Florin Roman la Economie, a fostului ministru al Fondurilor Europene Marcel Boloş la Transporturi, a lui Mircea Fechet la Agricultură şi a lui Robert Sighiartău la Ministerul Cercetării, în timp ce Nelu Tătaru ar urma să revină la Sănătate. Faţă de portofoliile deja deţinute – Dezvoltare, Mediu şi Sport – UDMR ar urma să mai deţină şi Ministerul Proiectelor Europene şi un post de vicepremier, care va reveni lui Kelemen Hunor.

LISTA GUVERNULUI

Premier: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Energiei: Virgil Popescu

Ministerul Economiei: Florin Roman

Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru

Ministerul Justiţiei: Alina Gorghiu

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Robert Sighiartău

Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu

Ministerul Muncii: Raluca Turcan

Ministerul Educaţiei: Sorin Cîmpeanu

Ministerul de Interne: Lucian Bode

Ministerul de Finanţe: Dan Vîlceanu

Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Hegedüs Csilla

Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş

Ministerul Dezvoltări: Cseke Attila

Ministerul Mediului: Tanczos Barna

Ministerul Tineretului si Sportului: Eduard Novak.

Guvernul Ciucă, în actuala formusă propusă de PNL, nu a reușit să îi convingă nici măcar pe liberali. E drept, doar doi din ei au stricat jocul și au refuzat să dea vot pro. Antonel Tănase, deputat președintele PNL sector 3 a votat împotriva guvernului, iar Dan Motreanu, europarlamentar, și președinte PNL Giurgiu, s-a abținut. Președintele PNL, Florin Cîțu, și premierul desemnat, Nicolae Ciucă, vor depune lista cu miniștri și programul de guvernare, sâmbătă, la ora 14.30, la Parlament.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “BPN al PNL a VOTAT programul de guvernare şi componenţa Guvernului PNL-UDMR. Nici liberalii NU au votat în UNANIMITATE Guvernul Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *