Bourceanu (PNL) se OPUNE modificării legii privind cumulul de pensie cu salariu în sistemul de sănătate

Senatorul liberal constănțean Septimiu Bourceanu s-a opus, marți, la votul din comisia de sănătate pe proiectul de modificare a legii privind cumulul de pensie cu salariul în sistemul public de sănătate din România:

Am votat în Comisia de Sănătate a Senatului împotriva modificării legii privind cumulul de pensie cu salariul în sistemul public de sănătate din România. Argumentele sunt multiple dar cel mai important dintre ele este că medicii, foarte puțini ca număr, au fost cei care au dus și vor duce greul înainte, în timpul cât și după această criză sanitară fără precedent. Știați că, potrivit Colegiului Medicilor din România, pensia medie a unui medic primar cu peste 40 de ani contribuție la sistemul public de pensii este de aproximativ 3000 lei? În plus, în țara noastră sunt județe în care medicii pensionari susțin gărzile de spital, activitatea medicală a unor secții și activitatea în cabinetele de medicină primară. Astfel, în România sunt 55943 medici cu aviz de liberă practică din care 13000 medici au peste 60 ani, 2105 peste 70 ani și doar 1235 medici se află în situația de cumul pensie/salariu. Sistemul public de sănătate din România are în prezent pentru 20 milioane de locuitori aproximativ 240000 de medici, asistente, infirmiere, personal administrativ sau alte categorii. Adică puțin peste un procent. Asta în condițiile în care în Franța și Marea Britanie, de exemplu, acest procent ajunge la 2,5% și chiar 3%. Cred că o modificare a legii este necesară și justificată abia după ce rezolvăm criza de personal din sistemul public de sănătate”, a transmis Bourceanu.

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul și prevede prelungirea activității până la 70 de ani a fost aprobat pe 17 martie în prima lectură din ședința de Guvern, iar varianta finală a ajuns în Parlament. Excepție de la regulă pot face membrii Academiei Române, personalul didactic plătit cu ora sau persoanele care lucrează cu contract de drepturi de autor.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că, dacă în sistemul sanitar se va aplica viitoarea lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, „sistemul medical va intra în colaps” în anumite regiuni unde se înregistrează un deficit de personal medical şi unde asistenţa de specialitate este asigurată de către medici pensionari. El susține că peste 1200 de medici pensionari lucrează în prezent în sistemul medical public, precizând că un memoriu a fost depus de către Colegiul Medicilor la mai multe instituţii cu rol de decizie în această privinţă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.