Bourceanu (PNL) îl bagă în ședință pe Voiculescu (Sănătate): „În sezon estival, fiecărui pat de spital din Spitalul Județean Constanța îi revin PESTE 1.700 DE PACIENȚI”

Senatorul liberal constănțean Septimiu Bourceanu și-a pierdut răbdarea cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Dacă data trecută i-a transmis că îl așteaptă la comisia pentru Sănătate din Senat, de data aceasta Bourceanu îi pune ministrului cifrele pe masă, care sunt, literalmente, revoltătoare. Astfel, dacă în extrasezon fiecărui pat de spital din Spitalul Județean Constanța îi revine un număr de peste 770 de paturi pentru dobrogeni, în plin sezon vorbim de peste 1.700!

Aceasta este presiunea la care este supus sistemul sanitar constănțean în fiecare moment”, subliniază Bourceanu, care îl așteaptă pe ministrul Voiculescu, luni, la grupul PNL din Senat:

Domnule ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, știți că locuitorii din județele Constanța și Tulcea ar trebui să se îmbolnăvească programat și chiar și așa ar fi internați câte doi pacienți pe un pat de spital? Hai să vă descriu: Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are 1300 de paturi în Planul Național de Paturi, adică 1300 de paturi aflate în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța. Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are o adresabilitate regională, ceea ce înseamnă că aici se tratează pacienți și din județele limitrofe Constanței, cum ar fi județul Tulcea. Asta înseamnă că la Spitalul Județean din Constanța apelează 763.549 locuitori, adică populația județului la care adăugăm 245.899 locuitori, adică populația județului Tulcea. În total 1.009.448 de români. Acestor oameni li se adaugă în perioada sezonului estival, potrivit statisticilor, 1.208.999 turiști din țară și din străinătate. Asta înseamnă că, dacă luăm în calcul populația Dobrogei, adică 1.009.448 locuitori, și o împărțim la cele 1.300 de paturi de spital vom observa că fiecărui pat de spital din Spitalul Județean Constanța îi revine un număr de 776,5 pacienți. Iar în sezonul estival, potrivit aceluiași calcul, fiecărui pat de spital din Spitalul Județean Constanța îi revin 1.706,5 pacienți. După cum vedeți, domnule Vlad Voiculescu, aceasta este presiunea la care este supus sistemul sanitar constănțean în fiecare moment. Ceea ce am scris aici este doar un aspect al unui sistem medical subdimensionat și subfinanțat care are nevoie urgentă de un spital mare, modern și care să facă față necesităților unei regiuni de importanță strategică a României. Având în vedere responsabilitatea legală pe care o aveți în asigurarea sănătății publice, vă aștept luni, 08 februarie 2021, ora 16:30 la Grupul Parlamentar P.N.L. din Senatul României”, a transmis Bourceanu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *