Spread the love

În lipsă de prea multe ocupații concrete, deputatul constănțean Robert Boroianu și-a găsit interese (financiare?) prin județul Tulcea, mai exact în Delta Dunării, unde parlamentarul liberal nu mai poate de grija plantelor.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.10 alin.(14) din Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” este inițiată de deputatul liberal tulcean Vasile Gudu și de Robert Boroianu, menită să intervină în domeniul protecției mediului.

Rezervația Biosferei Delta Dunării beneficiază de o suprafață de aproape 40.000 ha de amenajări piscicole deținute de Consiliul Județean Tulcea sau de primăriile amplasate în zone economice ale rezervației, teren căruia i se adaugă și suprafețele piscicole pe care se desfășoară activități de agricultură.

Legislația arată că persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități în perimetrul rezervației sunt obligate să folosească numai mijloace ecologice admise, tradiționale sau noi, iar în ceea ce privește practicarea agriculturii ecologice, în condițiile stabilite de autoritatea publică central pentru agricultură.

Din acest moment, intervin cei doi parlamentari. Într-o aproximativă limbă română, Boroianu a găsit problema Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD):

„Până în acest moment ARBDD Tulcea permitea utilizarea unor substanțe chimice pentru protecția plantelor, iar utilizarea acestora era permisă în baza autorizației de mediu și a actelor de reglementare. Recent ARBDD a transmis o notificare societăților care practică activitatea agricolă prin care aceste societăți sunt autorizate cu privire la interzicerea utilizării substanțelor prevăzute în lista aprobată anterior de conducerea ARBDD Tulcea anulând prin decizie această listă, fără să comunice ce tehnologice (sic!) poate fi aplicată în continuare în practicarea agriculturii, ce substanțe pot fi utilizate pentru protecția plantelor. (…) În aceste condiții, toți producătorii agricoli din zonă nu pot practica o tehnologii (sic!) moderne, în vederea menținerii societăților agricole pe zona viabilă”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, care vor dezbatere și adoptare în procedură de urgență.

Propunerea lui Boroianu și Gudu, inițiată în 2 noiembrie 2017, a fost respinsă pe 25 aprilie a.c., de Senat și, de miercuri, 2 mai, este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea amendamentelor expiră la 14 mai, iar raportul comisiei pentru mediu trebuie emis până pe 24 mai.

CITEȘTE ȘI:

Boroianu, supărat că oamenii își găsesc locuri de muncă și accesează credite pe baza vizei de flotant

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *