Bombardamente în Nikolaev, acţiuni terestre limitate ale trupelor ruse înaintea reluării ofensivei

Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk din estul Ucrainei, în vederea reluării ofensivei pentru ocuparea întregului bazin Donbas, relatează AFP. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe front Rusia îşi continuă o aşa-numită „pauză operaţională” începută după ce a ocupat oraşul strategic Lisiceansk şi a obţinut astfel controlul deplin al regiunii Lugansk, înainte de a continua ofensiva către Doneţk, cealaltă provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei. Totuşi, conform aceleiaşi surse, trupele ruse desfăşoară „ofensive terestre limitate şi raiduri aeriene, cu artileria şi rachetele pe toate axele”. Aceste atacuri s-au soldat în ultimele 24 de ore cu 24 de morţi şi 21 de răniţi în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.

„Rusia îşi concentrează probabil echipamente către Siversk, la circa 8 kilometri vest de actuala linie a frontului” şi la est de Sloviansk şi „există o posibilitate realistă ca Siversk să fie obiectivul tactic imediat al Rusiei, ale cărei forţe încearcă să progreseze către cel mai probabil obiectiv operaţional al lor, zona urbană Sloviansk-Kramatorsk”, estimează Ministerul britanic al Apărării.

Armata ucraineană afirmă că a respins o tentativă de înaintare rusească în apropiere de Sloviansk, dar a recunoscut un avans al inamicului la sud de Siversk. Mai mult de o companie de tancuri ruseşti a fost distrusă în ultimele două zile în luptele din estul Ucrainei, a susţinut vineri Statul Major al armatei ucrainene, citat de agenţia ucraineană Unian, subliniind că ziua de joi a fost extrem de „fierbinte” în zona Donbasului, după ce Ministerul rus al Apărării declarase că forţele ruse au luat o pauză operaţională pentru regrupare, reaprovizionare şi refacerea forţei de luptă.

Ocupanţii s-au dezlănţuit dis-de-dimineaţă (…), când au trimis tancuri spre poziţiile ucrainene, încercând să străpungă apărarea noastră. Paraşutiştii (ucraineni), anticipând acţiunile inamicului, au putut să se pregătească în mod corespunzător pentru o întâlnire cu tancurile ruseşti. Şi le-au organizat o ‘primire fierbinte'”, afirmă Statul Major ucrainean.

Primele două tancuri ruseşti au fost distruse la începutul ofensivei printr-o ambuscadă, iar următorul grup de tancuri a fost scos din luptă cu ajutorul RPG-urilor, lansatoarelor NLAW şi Javelin, alte două fiind distruse de artilerie, conform comunicatului oficial, în care mai notează că în această luptă au fost implicaţi militari ai Brigăzii 80 de asalt a Forţelor aeropurtate ucrainene. Trupele aeropurtate, în cooperare cu alte forţe, au eliminat 12 tancuri, 5 vehicule blindate şi un camion al invadatorilor, potrivit Statului Major ucrainean, care mai susţine că, în urma pierderilor, inamicul a fost nevoit să se replieze. O companie de tancuri este compusă din 10 vehicule de luptă blindate, precizează Unian.

Ministerul rus al Apărării a susţinut la rândul său, potrivit agenţiei EFE, că trupele sale au distrus în regiunea Odesa de la Marea Neagră două sisteme anti-navă Harpoon livrate de Regatul Unit, plus diverse alte echipamente militare ucrainene, informaţii care, la fel ca cele furnizate de partea ucraineană, nu sunt verificate de surse independente. Bombardamentele trupelor ruseşti asupra regiunii Nikolaev s-au soldat joi cu cel puţin 54 de răniţi, a indicat vineri şefa consiliului regional, Anna Zamazeeva, într-un mesaj pe contul său de Telegram, conform Ukrinform şi EFE.

„În ultimele 24 de ore, 54 de persoane au fost rănite în regiunea Nikolaev. Nu sunt copii printre răniţi. Toţi răniţii au fost transferaţi la unităţile noastre medicale şi primesc asistenţa necesară”, a precizat ea, adăugând că cea mai afectată a fost municipalitatea Berezneguvaţ, unde au fost distruse infrastructuri şi clădiri rezidenţiale.

În prezent, 332 de persoane sunt internate în unităţi medicale din regiunea Nikolaev în urma atacurilor trupelor ruse, în timp ce alte 110 au fost tratate ambulatoriu. Comandamentul operaţional „Sud” al forţelor de apărare ucrainene a indicat anterior într-un mesaj pe Facebook ca trupele ruse au atacat în această dimineaţă infrastructura industrială a oraşului Nikolaev cu un lansator de rachete multiple Smerci şi au lansat rachete de croazieră asupra regiunii Odesa. Potrivit armatei ucrainene, forţele ruse au utilizat din nou peste o duzină de proiectile cu fragmentaţie, interzise prin convenţii internaţionale. În jurul orei 10:00, un avion de luptă rusesc Su-30 a lansat o rachetă de croazieră X-31 din Marea Neagră spre regiunea Odesa, care însă nu şi-a atins ţinta, explodând deasupra apei fără a face victime.

Grupul naval rusesc din Marea Neagră rămâne neschimbat: patru nave de suprafaţă, două submarine echipate cu rachetă de croazieră, precum şi trei nave mari de desant blochează în continuare navigaţia civilă şi sunt gata să lanseze peste 40 de rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, potrivit Comandamentului operaţional „Sud” al forţelor de apărare ucrainene.

Lupte grele la Odesa: Rusia susține că a distrus două sisteme de rachete livrate de Marea Britanie

Forțele Armate ale Federației Ruse au distrus două instalații ale sistemului de rachete Harpoon livrate din Marea Britanie cu arme maritime de înaltă precizie în regiunea Odesa. Acest lucru a fost declarat vineri de reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul-locotenent Igor Konașenkov.

„Armele maritime de înaltă precizie din apropierea satului Liman din regiunea Odesa au distrus două instalații ale sistemului de rachete de coastă Harpoon livrate din Marea Britanie”, a spus el, citat de TASS.

Informația nu a putut să fie verificată dintr-o sursă independentă.

Rușii atacă puternic în Donbas – Peste patruzeci de localități lovite în 24 de ore

Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană, potrivit CNN. Statul Major General din Ucraina a precizat că forțele rusești încearcă să avanseze la vest de granița Luhansk-Donetsk, spre orașele Bakhmut și Sloviansk, iar „inamicul a condus o ofensivă în direcția Verkhnokamianske, cu un succes parțial”. Rușii se aflau, de asemenea, „în zona așezării Spirne”, au adăugat militarii ucraineni.

Verkhnokamianske și Spirne se află lângă principala autostradă care duce spre vest de orașul Lisichansk, care a fost ocupat de ruși săptămâna trecută. Ucrainenii au mai spus că „ocupanții avansează în direcția Vesela Dolyna”, care se află în apropiere de Bakhmut.

Reprezentanții Statului Major General au mai arătat că rușii folosesc artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene în încercarea de a elimina apărarea ucraineană. În altă parte, ucrainenii au raportat noi atacuri de artilerie împotriva unor așezări la nord de Harkov, iar autoritățile locale au declarat că au existat victime civile într-un atac cu rachete la periferia estică a orașului. Administrațiile militare regionale au raportat focuri de armă atât în Sumi, în nord, cât și la Kyvyi Rih, în sud, fără a menționa victime. De asemenea, în sud, forțele rusești continuă să bombardeze zone din Herson și Nikolaiev în încercarea de a recupera teritoriile pierdute recent, potrivit administrațiilor regionale, iar mai multe sate erau „pe punctul de a fi distruse”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *