BOMBA finalului de an: Chițac îl SUPRAIMPOZITEAZĂ pe Gabi Comănescu, din cauza stării în care se află Casa cu Lei!

Consilierii locali municipali constănțeni sunt convocați pentru 28 decembrie în ședința ordinară a lunii decembrie și, printre cele 26 de proiecte de hotărâre, se regăsesc câteva legate de majorarea impozitului pe clădiri, din cauza stării de degradare. Sunt cinci astfel de proiecte, însă unul este… de departe, cel mai interesant:

Proiect de hotărâre privind majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2020, pentru imobilul situat în municipiul Constanța, str. Dianei nr. 1, actuala Gheorghe Dumitrașcu, proprietatea SC Vega Turism SA, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Este vorba despre Casa cu Lei, clădire emblematică a Constanței, achiziționată de petrolistul Gabriel Comănescu și lăsată în… paragină. Primarul Vergil Chițac nu se va opri aici, intenția acestuia este de a reintroduce clădirea în circuitul cultural, indiferent de mijloace, precum ideea de cumpărare a clădirii de la Comănescu.

Casa cu Lei din Constanța este monument istoric de categoria A și se află într-un proces avansat de degradare, de mai mulți ani. De altfel, Comănescu a fost amendat de o mulțime de ori de mai multe instituții, tocmai din această cauză.

Casa cu Lei din Constanța a fost ridicată de armeanul Dicran Ermizian la 1902, monument istoric de categoria A (cod LMI CT-II-m-A-02799). Ermizian l-a ales pe arhitectul Ioan D. Berindei, cel după ale cărui planuri s-a ridicat şi Palatul Culturii din Iaşi.  În 1916, Casa cu Lei a fost rechiziţionată de trupele austro-ungare care şi-au stabilit la Constanța sediul central al Consiliului de Administraţie Imperial pentru Provinciile de Răsărit. După Primul Război Mondial, a fost naţionalizată. În anii ’70, Casa cu lei a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea. Destinaţia a fost păstrată şi după Revoluţia din 1989, însă doar pentru câţiva ani. Moştenitorii fostului proprietar au revendicat imobilul şi au intrat în posesia lui. Din acel moment a început degradarea, pentru că noii proprietari nu au avut banii necesari pentru a întreţine clădirea. Acesta a fost contextul în care Gabriel Comănescu a devenit, în 2006, cumpărătorul Casei cu Lei. Comănescu a mai cumpărat o clădire simbol a orașului, situată la mică distanță de Casa cu Lei, anume Casa Manicatide. Aceasta a fost construită în anul 1899.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.