BOMBĂ electorală în Parlament: Presiuni PRO România, ALDE, PMP și USR pentru alegerea președinților de Consilii Județene în… DOUĂ tururi!

Guvernul Ludovic Orban și-a propus să modifice legea de alegere a autorităţilor publice locale, pentru ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilierii judeţeni, nu prin vot direct de către cetăţeni.

Proiectul de OUG va ajunge în şedinţa de marţi, 28 ianuarie, pe masa premierului, însă nu este clar dacă tot atunci proiectul va fi doar prezentat în şedinţă într-o primă lectură sau va fi adoptat.

CITEȘTE ȘI:

Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a luat în discuţie, în urmă cu o săptămână, un proiect care vizează alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene de către consilierii judeţeni şi nu de cetăţeni, cum se întâmplă în prezent. Revenirea la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în mod direct s-a făcut tot printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG 40/2019), adoptată de Guvernul Viorica Dăncilă. În 2016, preşedinţii de consilii judeţene au fost aleşi indirect, de către consilierii judeţeni, iar în 2012 au fost aleşi direct de către cetăţeni.

Între timp, în Parlament s-a născut o… neașteptată alianță: PRO România, ALDE și PMP au ajuns la un numitor comun și au întocmit o alianță de conjuctură pe tema alegerii președinților de Consilii Județe în două tururi.

CITEȘTE ȘI:

„Credem că și președintele județului, președintele CJ trebuie să fie ales tot prin vot direct de către cetățeni și tot în două tururi, pentru a avea legitimitate și susținere totală din partea comunității. Deci mi se pare absolut firesc ca așa cum cerem ca primarii să fie aleși în două tururi și președintele CJ să fie votat de toți cetățenii, tot în două tururi”, a precizat președintele PMP, Eugen Tomac.

USR a depus mai multe amendamente la proiectul de modificare a legislației electorale, proiect pe care Guvernul Orban îşi angajează răspunderea în Parlament. Principalele modificări vizează eliminarea propunerii PNL de introducere a unui termen de 90 de zile ca vechime în reşedinţă pentru a putea vota într-o localitate, dar şi alegerea directă a preşedinţilor consiliilor judeţene, în două tururi.

CITEȘTE ȘI:

Astfel, se crează un proces în urma căruia președinții consiliului județean aleși devin cu adevărat reprezentativi, deoarece ar avea susținerea a mai mult de jumătate dintre votanții activi ai respectivei comunități și, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce le permite să ia decizii în numele întregii comunități”, se arată în motivarea USR.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *