BOMBA CCR: Impunerea măștii în aer liber este NECONSTITUȚIONALĂ! Toate amenzile ar putea fi ANULATE. Guvernul se… conformează

Impunerea măștii de protecție în spații deschise este neconstituțională. Decizia a fost luată marți de către Curtea Constituțională, care spune că Ordonanța de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă. Consecința ar putea fi deschiderea unor procese și anularea de către instanțe a amenzilor care nu au fost plătite.

Curtea Constituțională a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în ședința de marți a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul acestei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Guvernul respectă ordinea constituțională

Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, transmite purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El spune că Guvernul așteaptă motivarea deciziei CCR care stabilește că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

Deciziile CCR nu se pot pune în discutie, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Reacția lui Cărbunaru vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, marți, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Practic este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne. Decizia nu se referă însă la fondul problemei, ci la modalitatea defectuoasă de legiferare, astfel că guvernul ar putea adopta din nou aceeași măsură, de această dată cu respectarea normelor de tehnică legislativă.

Avocatul Poporului: Rămâne obligativitatea purtării în spații închise

Avocatul Poporului, Renate Weber, a apreciat marți, la Antena 3, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța care impunea obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, că rămâne în picioare textul de lege care prevede obligativitatea purtării măștii în spații închise.

„În primul rând cred că e bine să precizăm că decizia de azi a CCR nu analizează fondul Ordonanței de Urgență, ci doar faptul că a lipsit avizul Consiliului Legislativ. În al doilea rând, trebuie să înțelegem că din momentul în care CCR spune că ordonanța e neconstituțională în totalitate, ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măștii în spații închise, spații comerciale, la locuri de muncă. Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măștii în aer liber, afară”, a declarat Renate Weber.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *