BOMBA anunțată de Turcan (Muncă): „Salariul de bază pentru bugetari va fi REDUS la minimul pe economie”

Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie, propune ministrul Muncii, Raluca Turcan, care invită reprezentanții ministerelor să-și prezinte propria viziune. Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie bugetari. Potrivit ministrului, salariul de bază în sistemul public va fi de 2.300 de lei. Suma reprezintă salariul minim brut pe economie. Este viziunea ministrului Muncii, Raluca Turcan asupra salarizării din sistemul public.

La finalul ședinței de Guvern, Raluca Turcan a declarat că a fost adoptat, în primă lectură, un memorandum în acest sens. Astfel, în baza acestui document, toate ministerele vor trebui să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public.

Am solicitat tuturor ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public. Plecând de la nişte principii pe care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a identificat ca fiind necesare. În primul rând să existe o unitate în privinţa salariului în plată care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei. Este nivelul salariului minim brut pe economie”, a spus ministrul Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat şi o serie de condiţii privind sporurile, subliniind că acestea nu trebuie să depăşească 20% din nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, Raluca Turcan a precizat că unele dintre acestea trebuie să fie acordate în sumă fixă.

Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază. Să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse şi sistemul sporurilor să fie revizuit radical. Unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiţii de muncă identice. Altele să fie eliminate, iar în domeniile respective să se prefere o reaşezare pe grila de salarizare a salariilor”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii intenționează să angajeze o firmă de consultanță care să stabilească criteriile de performanță pentru instituțiile publice. Aceasta va fi plătită cu banii din Programul Național de Redresare și Reziliență.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *