Boloș (Fonduri Europene) anunță SCHIMBAREA în mediul privat: „O parte din IMM-uri se vor reorienta pentru ALTE activități de business”

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi seară că mediul privat se va schimba radical în timpul și, mai ales, după criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Boloș a dat asigurări antreprenorilor, în cadrul unei emisiuni televizate, că se lucrează intens la nivelul Comisiei Europene pentru sprijinirea IMM-urilor. De altfel, potrivit lui Boloș, mediul privat s-a regăsit între primele trei direcții de acțiune fixate de CE la debutul crizei. În acest context, ministrul Fondurilor Europene a arătat că o parte a mediului privat va fi nevoit să își regândească planurile de business, dând asigurări că va urma un sprijin financiar european în valoare de 500 de milioane de euro.

„La nivel de Comisie Europeană, ne-au fost fixate regulile și direcțiile de acțiune – pe șomaj tehnic, sănătate publică și IMM-uri. Ne-au fost alocate bugetele la începutul perioadei de programare. Până acum, am avut în premieră două rânduri de negocieri cu reprezentanții CE în zona tehnică la nivelul IMM-urilor. Sper ca în curând să venim cu vestea bună, pentru că UE a fixat în ceea ce privește IMM-urile două linii de acțiune – asigurarea capitalului de lucru, de repornire a activităților și asigurarea fondurilor necesare, pentru regândirea planurilor de business. Este un moment T Zero pentru mediul de afaceri. O parte își va relua activitatea curentă, o altă parte e posibil să se reorienteze în piață și să găsească noi activități de business. (…) Noi am inițiat înainte de criză un apel de proiecte, REPATRIOT, dar în momentul de față și aceste apeluri de proiecte trebuie regândite, pentru că atunci era gândit pentru atragerea forței de muncă în România și să facem ca românii plecați dincolo să se întoarcă în țară. Aceste realități s-au modificat mult în ultima perioadă, astfel încât în această perioadă lucrăm la două lucruri – partea de IMM-uri, dar și partea de inserție socială a celor care în momentul de față sunt disponibilizați. Așadar, partea de IMM-uri pentru forme de sprijin are componenta atractivă de grant, adică nu este rambursabil grantul pe care noi îl oferim. Trebuie să fim foarte atenți la modul în care vom acorda aceste granturi. Va fi o discuție la nivelul guvernului și probabil că o astfel de decizie urmează a fi luată în curând. Am vrut să parcurgem aceste etape cu reprezentanții CE, să definitivăm liniile mari ale intervenției – bugetul total pe care-l vom aloca și minimul este la 500 de milioane de euro, destul de însemnată pentru sectorul de IMM-uri”, a spus Marcel Boloș.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, în prezent marele efort se depune pentru accesarea fondurilor nerambursabile, în scopul acoperirii găurilor din bugetul Ministerului Muncii, care asigură șomajul tehnic. Boloș a arătat că, în prezent, cele 300 de milioane de euro virate deja în conturile României în acest scop acoperă doar parțial.

„Șomajul tehnic a fost pionieratul nostru în măsurile pe care guvernul le-a aprobat. Mecanismul este relativ simplu pentru noi. Greul este la ministerul Muncii și mulțumesc ministerului Muncii că depune un efort deosebit pentru a asigura plățile pentru beneficiari. În baza acestor plăți, prin AJOFM-uri, facem decontările ulterioare din fondurile deja virate României de către Comisia Europeană. În această perioadă, Comisia Europeană a virat banii în conturile și putem să îi folosim pe măsură ce se fac plățile prin AJOFM-uri. Avem 300 de milioane de euro din fonduri europene asigurați, în primă etapă, pentru decontarea șomajului tehnic. Această sumă acoperă doar parțial eforturile pe care România le face din bugetul de stat. Este o perioadă în care ne analizăm prioritățile. (…) Cred că într-o a doua etapă și cu siguranță va fi nevoie să suplimentăm aceste fonduri pe viitor, analizăm astfel încât să degrevăm din eforturile României din bugetul de stat, pentru șomajul tehnic, pentru echipamente medicale, sunt cheltuieli foarte mari și încercăm ca o parte să le suportăm din fonduri europene. Este de apreciat efortul pe care l-a făcut Comisia Europeană. Ne-a trimis banii în conturile, a dat dovadă de deschidere și pe partea de flexibilizare a regulilor de utilizare a banilor. Vestea cea mai bună pentru sănătatea publică este că am obținut cofinanțarea în procent de 100% pentru echipamente medicale. Tot ce decontăm de la Comisia Europeană nu punem din banii naționali”, a mai spus Marcel Boloș.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.