Bola și Crușoveanu (PNL), întâlnire cu ministrul Culturii pentru reabilitarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din Constanța

Deputații liberali constănțeni Bogdan Bola și Marian Crușoveanu au avut joi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu privire la reabilitarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din Constanța. În cadrul discuțiilor, cele mai urgente chestiuni discutate au fost Pasarela Regală și Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia.

În cazul Palatului, am depus și o solicitare în scris în privința necesității recuperării de urgență și a grădinii acestuia. I-am adus la cunoștință ministrului faptul că, printr-o sentință judecătorească definitivă recentă, Curtea de Apel Constanța a stabilit ca terenul de 1,5 hectare aferent monumentului istoric Palatul Reginei Maria, situat în centrul stațiunii Mamaia, să rămână la proprietarii care l-au cumpărat. Asta cu toate că NU există avizul Ministerului Culturii, deci fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune (conform Legii 422/2001)! Astfel, terenul care face parte integrantă din monumentul istoric de categoria A, de interes național și internațional, riscă să nu ajungă la Statul Român! Pentru prea mult timp, cultura și monumentele Constanței au fost distruse sau vândute sistematic de către administrațiile locale din anii trecuți, cu complicitatea factorilor de decizie din Ministerul Culturii. Însă, invocarea dreptului de preemțiune al statului în privința tranzacționării monumentelor istorice este IMPRESCRIPTIBILĂ, dacă un monument este vândut fără acordul Ministerului Culturii…deci nu este totul pierdut! Tocmai de aceea am solicitat domnului ministru să ne comunice cât mai curând două lucruri: Intenționează Ministerul Culturii să deschidă o nouă acțiune în instanță, invocând dreptul de preemțiune asupra curții Palatului Reginei Maria din Mamaia? Dacă da, când anume? Exista un plan, o strategie a Ministerului Culturii pentru supravegherea modului în care monumentul istoric regal din Mamaia va fi exploatat pe viitor? La întâlnire a participat și secretarul de stat Liviu Brătescu, cu care am mai purtat discuții referitoare la Pasarelă și Palat și care știe bine subiectul. Am solicitat să fie prezentă la întâlnire și secretatul de stat Iulia Popovici, care înțelesesem dintr-o postare publică a unui alt parlamentar constănțean că este la curent cu problemele noastre. Nu mică mi-a fost mirarea să aud că doamna respectivă nu este nici măcar angajat al ministerului, darămite secretar de stat. Nu înțeleg atunci cum ar putea ea da asigurări că va găsi căi de rezolvare, nefiind în vreun fel implicată la nivel decizional. Foarte ciudat și total greșit procedat…nu cu postări tip fumigenă vom reuși să construim ceva bun pentru județul nostru! Consider că preluarea și reabilitarea întregului complex al Palatului Reginei Maria – clădire și curte, împreună cu Pasarela Regală, despre care deja am întrebat în săptămânile trecute, vor constitui un prilej de mândrie națională, nu numai locală. Avem o istorie fabuloasă în Dobrogea, însă este nevoie de intervenția Ministerului, directă și imediată, pentru a o salva și pune în valoare”, a transmis Bogdan Bola.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *