Bola (PNL): „Transformarea a mii de hectare de zone umede ale Deltei în terenuri agricole face ca aceasta să rămână fără zonele de refacere biologică!”

Deputatul constănțean al PNL, Bogdan Bola, fost șef al ABADL, intens implicat în situația Deltei Dunării, transmite joi faptul că a mers în acțiune cu Poliția Deltei pentru două zile în Delta Dunării și complexul lagunar Razim – Sinoe. La fața locului, Bola a constatat faptul că transformarea a mii de hectare de zone umede ale Deltei în terenuri agricole (chiar dacă vorbim de o rezervație naturală) face ca Delta să rămână fără multe dintre zonele de refacere biologică.

„Pentru a înțelege mai bine lipsurile din legislația actuală, am mers în acțiune cu Poliția Deltei pentru două zile în Delta Dunării și complexul lagunar Razim – Sinoe. Viața în zona Rezervației Delta Dunării, care se întinde pe trei județe (Constanța, Tulcea și Galați), devine tot mai grea pentru locuitorii acesteia. Și cu toate că este introdusă în patrimoniul UNESCO și clasificată „zonă umedă de importanță internațională”, braconajul, tăierile ilegale de copaci, construcțiile ilegale care fac să dispară luciul de apă, pescuitul cu unelte interzise fac ravagii pentru flora și fauna Deltei. Alături de colegul meu deputat Alexandru Kocsis, am mers în controale, alături de ofițerii Poliției Deltei și am stat de vorbă cu oamenii locului, de la care a constatat următoarele:

Braconajul cu unelte interzise, în perioadele de prohibiție mai ales, distruge populațiile de pești din întreaga zonă. Cel mai grav este pescuitul la curent electric, care omoară și sterilizează fără discriminare.

Transformarea a mii de hectare de zone umede ale Deltei în terenuri agricole (chiar dacă vorbim de o rezervație naturală) face ca Delta să rămână fără multe dintre zonele de refacere biologică.

Permisivitatea excesivă a autorităților cu competențe în domeniu când eliberează permise și autorizații pentru bărci și motoare extrem de puternice dăunează atât faunei din zonă (zgomotul sperie peștii și păsările), dar și zădărnicesc eforturile organelor de control de a prinde braconierii.

Din aceste motive și după multe întâlniri cu pescarii din Deltă, după discuții cu organele de control cu atribuții în zonă, vă cerem și dumneavoastră părerea, ca locuitori ai zonei sau ca simpli turiști. Ce ar trebui schimbat urgent în legislație pentru ca în Deltă să nu mai avem parte de haosul existent? Ne dorim să aducem îmbunătățiri legislative, amendamente sau prevederi noi și să creăm un cadru de normalitate pentru această zonă de importanță maximă pentru dobrogeni și întreaga Românie. Acestea sunt doar câteva din ideile care au reieșit în urma discuțiilor”, a mai comunicat Bogdan Bola, care a mai amintit următoarele:

Dunărea veche să rămână zonă de refacere biologică și să fie interzis pescuitul pe „buclele” Dunării. Astfel, vom putea oferi și populațiilor de pești un loc unde să își depună icrele în siguranță

Fără setci în Delta Dunării între 01 iunie și 15 octombrie, în această perioadă să fie permise doar vintirele și talienele. Este totuși o rezervație naturală..

Fără năvoade tot anul în complexul Razim – Sinoe. Pescarii din zonă ne-au cerut asta în mod expres, aceste unelte fiind cele mai dăunătoare pentru faună.

O prohibiție specială la pescuitul linului (pe cale de dispariție în Deltă) în luna iunie.

În ceea ce privește braconajul, înnăsprirea pedepselor: creșterea cuantumului amenzilor, confiscarea obligatorie a sculelor de pescuit și bărcilor, clasificarea unor contravenții (așa cum sunt prevăzute acum) ca și infracțiuni.

O limitare urgentă a vitezei bărcilor și a capacității motoarelor pe Dunăre pentru ambarcațiunile de pescuit – max. 60 de cai pe Razim și 40 de cai în Deltă.

Fie că vorbim de pescuit sportiv sau comercial, dimensiunea peștelui prins și neeliberat trebuie să crească, pentru ca pescarii să nu mai plece acasă cu puiet. Acest lucru este valabil mai ales pentru pescarii care vin din țară și vor să rețină orice pește, indiferent de dimensiune. De ex., la crapul reținut, mărimea să crească de la 35 la 40 de cm, la somn de la 50 la 60 de cm, etc., susține Bola. Tot pentru pescarii care nu înțeleg că sunt într-o rezervație naturală, înzecite amenzile pentru neigienizarea spațiului de pescuit sportiv. Interdicția la pescuit pentru anumite specii aflate în declin, pentru perioade de doi ani, pentru a permite populațiilor din specia respectivă să se refacă.

Mai sunt multe..foarte multe de rezolvat și pus la punct în Rezervația Biosfera Deltei Dunării, iar acestea sunt doar niște puncte de plecare, chestiuni pe care le putem rezolva rapid. Iar până când se va alege și noul Guvernator al Deltei, un proces care durează mult prea mult (din punctul meu de vedere), noi trebuie să ne punem de acord și să stabilim împreună pe ce drum dorim să o apucăm. Vrem o Deltă curată, unde flora și fauna să fie protejate și să ne putem bucura de ele sau închidem ochii și mergem pe același drum ca și până acum?”, a conchis deputatul Bola.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *