Bola (PNL) și-a propus să MODIFICE ordinul ministerelor Mediului și Agriculturii privind interzicerea pescuitului sportiv în Delta Dunării

Un ordin comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediului a inflamat asociațiile de pescuit și pescarii în general, întrucât dispoziția în cauză, publicat deja în Monitorul Oficial, interzice pescuitul de orice fel în zonele de protecție și refacere biologică pe parcursul întregului an, cu excepția pescuitului industrial: adică cherhanalele și alți deținători de ambarcațiuni mari. TOMIS NEWS a relatat recent în exclusivitate despre acest subiect, iar deputatul constănțean liberal Bogdan Bola a reacționat. Acesta a precizat recent că o prostie mai mare nu mi-a fost dat să aud și, zilele acestea, s-a întâlnit cu asociațiile de pescari pentru a găsi soluții de modificare a ordinului comun:

„Am avut o întâlnire cu președintele și secretarul Federației Române de Pescuit pentru a discuta și clarifica inadvertențele ce țin de legiferarea pescuitului sportiv în România. Cine și cum are de câștigat din Ordinul prin care pescuitul sportiv este prohibit? Chiar dacă Ordinul de prohibiție a fost semnat de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, acesta a fost redactat de către reprezentanții ANPA. Aceștia, știind de la bun început că lucrurile nu atau chiar cum le prezintă ei, au refuzat consultările cu Federația Română de Pescuit Sportiv, chiar dacă erau obligați prin lege să facă asta. În România pescuitul sportiv este recunoscut ca sport și intră sub incidența de reglementare a Legii nr. 69/2000 privind educația fizică și sportul. În același timp, Ordonanța de Guvern 23/2008 privind pescuitul și acvacultura reglementează protecția, conservarea, administrarea și exploatarea resurselor acvatice vii și activitatea de acvacultură. Însă în niciun act normativ, prohibiția nu este definită!!! Dacă ne uităm în dicționar, vom vedea că prohibiția este acea „măsură legislativă sau administrativă prin care se interzice producerea, vânzarea , exportul sau importul unor mărfuri”. Deci nu poate avea nicio legătură cu pescuitul sportiv. Ba mai mult, în OUG 23/2008 se prevede ca UNICĂ măsură de protejare a resurselor acvatice vii, limitarea cantității de pește ce poate fi reținută de un pescar sportiv, astfel: „în apele din zona colinară și de șes, pe Dunăre, în Delta Dunării și în apele maritime, un pescar sportiv poate reține din captură maximum 5 kg de pește/zi sau un singur pește, dacă greutatea lui depășește 5 kg”. Deci, așa cum spuneam la început – cui folosește interdicția pescarilor sportivi de a pescui? Interzicând pescuitul „la liber”, în condițiile legii, îi obligăm practiv pe acești pescari să meargă doar la amenajări piscicole închiriate, unde plătesc taxe unor privați. O astfel de măsură va afecta puternic și economia din zona Deltei Dunării, unde vizitatorii se vor împuțina considerabil, iar micii antreprenori vor suferi – pensiuni, magazine, barcagii, etc. Săptămâna viitoare are termen în instanță dosarul privind suspendarea Ordinului de prohibiție pe anul 2021. Până atunci, ne vom organiza și vom chema la aceeași masă factorii de decizie din domeniul pescuitului sportiv și vom începe să reparăm, una câte una, lacunele din legislație”, a transmis Bogdan Bola.

Amintim că zonele vizate de ordinul în cauză sunt, printre multe altele, următoarele: brațul Chilia, zona km 72-77 Pardina, pe o durată de 60 de zile în perioada 20 martie-18 mai inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie-29 noiembrie inclusiv, excepție făcând pescuitul comercial al scrumbiei; fluviul Dunărea, zonele Mm 53-54 (Isaccea), Mm 64,5-65,5, Mm 67-68,5 (Groapa Catargului și Pluton), de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 29 aprilie inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie-29 noiembrie inclusiv, excepție făcând pescuitul comercial al scrumbiei; brațul Borcea, zona km 37-41 (Stelnica-Fetești), pe o durată de 60 de zile în perioada 6 aprilie-4 iunie inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie-29 noiembrie inclusiv; zonele cu regim de protecție integrală din perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, inclusiv zona de renaturare Zagăn, tot timpul anului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *