Bola (PNL): „Renaturarea lacului Murighiol este crucială. Trebuie să găsim soluții urgent”

Deputatul constănțean liberal Bogdan Bola transmite luni faptul că, în conformitate cu Strategia Integrată de dezvoltare a comunei Murighiol 2018-2023, renaturarea lacului Murighiol este un proiect pentru care există la acest moment o finanțare de 1.800.000 lei, fonduri gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În calitate de inițiator al Legii Pescuitului, astfel de operațiuni de renaturare sunt cruciale pentru salvarea și protejarea faunei piscicole din țara noastră și, în acest sens, a adresat o interpelare la Ministerul Mediului:

„Acest proiect presupune extinderea habitatelor acvatice pentru speciile de flora si fauna specifice, prin restaurarea zonelor umede și cuprinde lucrări pentru îmbunătățirea circulației apelor în complexurile acvatice naturale, refacerea unor zone de reproducere naturală și de creștere a unor specii de faună amenințate, refacerea condițiilor naturale de mediu în zonele degradate antropic aflate în regim liber de inundații sau în regim amenajat agricol și piscicol, care să asigure în timp revenirea la o stare cât mai apropiată de cea naturală. Între anii ’50 -’80, Delta Dunării a suferit pe scară largă proiecte inginerești hidraulice extrem de dăunătoare. În România, Ucraina și Moldova, acest lucru a constat într-o rețea de diguri și sisteme de irigații care au deconectat canalele și pajiștile de canalele principale ale fluviului, influențând negativ biodiversitatea și afectând capacitatea fluviului de a furniza apă potabilă, de a atenua inundațiile și de a susține stocuri de pește durabile din punct de vedere comercial. Multe dintre eforturile actuale de renaturare din Delta Dunării sunt acum concentrate pe revitalizarea naturii sălbatice prin restabilirea conectivității și a fluxurilor naturale de apă. Astfel de eforturi sunt exemplificate de restaurarea continuă a Lacului Murighiol sau Lacului Cartal situat în partea superioară a Deltei Dunării ucrainene. Din păcate însă, informațiile pe care le primim din teren nu sunt îmbucurătoare sau dătătoare de foarte multe speranțe. În calitate de inițiatori ai Legii Pescuitului (subsemnatul și Alexandru Kocsis) și având în vedere cele menționate anterior, am solicitat Ministrului Mediului să ne răspundă, în scris, la următoarele întrebări:

• Care este gradul de implementare al proiectului privind renaturările de la Murighiol?

• Care sunt motivele pentru care proiectul nu a fost dus până la capăt? Dacă mai urmează lucrări, unde vor fi acestea și în ce vor consta mai exact?

• Care este societatea comercială cu care a fost încheiat contractul pentru efectuarea renaturărilor de la Murighiol?

Acestea sunt problemele adevărate la care trebuie să primim răspunsuri și să găsim soluții urgent, nu să ne complacem într-un circ mediatic”, a transmis deputatul Bola.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “Bola (PNL): „Renaturarea lacului Murighiol este crucială. Trebuie să găsim soluții urgent”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *