Bola (Forța Dreptei Constanța) îl asediază pe Cîmpeanu (MEN): „Ca cârma Educației se află un individ FĂRĂ SCRUPULE! Bursele elevilor, o mizerie marca USL 2”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a venit cu noi clarificări despre creşterea mediei de acordare a burselor pentru elevi de la 8,50 la 9,50. Sorin Cîmpeanu susţine că această decizie a fost luată ca urmare a unui dialog cu asociaţiile de elevi. Nici această explicație nu îi mulțumește pe elevii care îi solicită demisia și care au organizat astăzi o acțiune de protest și nici pe deputatul Forței Drepte Constanța, Bogdan Bola:

M(S)inistrul Educației Sorin Cîmpeanu a primit ordin să fure de la elevi! Chiar înainte de Crăciun, 730.000 de elevi au fost lăsați fără burse! Practic, a fost înjumătățit numărul elevilor bursieri! Cum așa?! Prin adoptarea unui ordin de ministru care modifică condițiile de obținere a bursei de merit, crescând din pix media generala necesară pentru obținerea unei astfel de burse de la 8,50 la 9,50. Este vorba de Ordinul privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat din data de 22 Decembrie 2021, cu nr. 5870. Acesta este cadoul de Crăciun al lui Cîmpeanu pentru 730.000 de elevi și familiile acestora. Încă un semn clar ca la cârma educației se află un individ fără scrupule. Încă o promisiune încălcată de noua conducere a PNL, o nouă mizerie marca USL 2.0! Consider inadmisibilă abordarea aceasta lipsită de transparență a lui Cîmpeanu în condițiile în care există un impact atât de mare. O să ne mirăm în anii ce urmează de ce crește abandonul școlar, căutând măsuri pentru combaterea efectelor acestei decizii. Puțini își vor aminti că același Cîmpeanu a mazilit transportul elevilor și ulterior a lăsat jumătate dintre aceștia fără burse într-un interval de 12 luni. În perioada următoare voi invita la consultări organizațiile reprezentative ale elevilor pentru a contura o propunere legislativă care să introducă în Legea 1/2011 criteriile pentru acordarea burselor, în așa fel încât elevii să nu mai stea la mâna oricărui ministru care vremelnic ocupă această funcție. Chiar așa, ce aveți domnule profesor (ministru) cu elevii de îi urâți atât de mult..sau chiar nu vă pasă deloc de ce se întâmplă cu educația în România?”, a transmis deputatul Bola.

„Nu susţin principiul comunist daţi mai puţin ca să ajungă la toţi”

Sorin Cîmpeanu a reacţionat, în condiţiile în care Consiliul Naţional al Elevilor a acuzat Ministerul Educaţiei că a masacrat bursele şi că privează zeci de mii de copii de la dreptul la educaţie. Ministrul Educaţiei a reamintit că decizia prin care a crescut media de acordare a burselor a fost luată în urma unui dialog cu asociațiile de elevi încă din data de 11 octombrie 2021. Cîmpeanu a subliniat că anul 2022 vine cu 347.000 de elevi bursieri, faţă de 123.000 cât au fost în 2020.

Deci,numărul beneficiarilor burselor de merit a crescut de trei ori. Unde este tăierea? Fondul de bursă a crescut de patru ori față de 2020 de la 270 de milioane plătiți exclusiv din bugetele primăriilor la peste un miliard plătit de la bugetul de stat. Unde este scăderea? De la cuantum derizoriu pe care elevii îl cunosc foarte bine ,în multe situații din păcate rușinos, îl calific, de 4 lei pe lună, 6 lei pe lună, 10 lei pe lună burse în anul 2020 la un cuantum de 500 lei bursa de performanță, de 200 lei bursa de merit, de 150 lei bursa de studiu și de 200 lei bursa socială. Unde este scăderea? De la 6 lei, 10 lei la 500 lei?”, a precizat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

53% dintre elevii români a luat printr-un sistem de evaluare irelevant note peste 8,50. Dacă dumneavoastră și elevii mă convingeți pe mine că starea învățământului din România este atât de bună încât mai mult de jumătate 53% sunt elevi de top, v-aş ruga să ne uităm în Franța, în Germania, Statele Unite, în Marea Britanie cam câți elevi sunt clasificați ca fiind de top. Dacă avem mai mult de jumătate elevi de top, de geniu care merită bursă de merit înseamnă că nu avem nicio problemă și stăm mai bine decât orice alt sistem de educație din această lume. Nimeni nu are peste 50% elevi de top! Gândiți-vă că 347.000 de elevi care vor beneficia de bursa înseamnă 1 din 4, adică 25%. Bursele de performanță și de merit sunt pentru cei mai buni. Noi stimulăm competiția și învățarea! Pentru toți ceilalți există bursă de studiu, bursa socială, bursa profesională, bursa bani de liceu, există burse pentru toată lumea”, a mai precizat ministrul Educaţiei, potrivit sursei citate.

„Doar că meritul trebuie să fie definit într-un sens corect. Nu putem da curs acestei solicitări de a da burse de merit pentru mai mult de jumătate din elevii României. Nu sunt și nu voi fi, cu orice preț, adeptul principiului comunist dați mai puțin ca să ajungă la toată lumea! Practic, se solicită să revenim la bursele acela de 6 lei, 8 lei pe lună ca să primească fiecare elev bursă de merit și să spunem că 6 lei pe lună este bursă de merit. Nu, asta nu am să o fac”, a conchis ministrul Educaţiei, pentru sursa citată.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *