Bola (Forța Dreptei) a sesizat Ministerul Mediului în privința complexului turistic de lux de pe plaja sălbatică din Corbu

Pe plaja Corbu muncitorii ridică de zor ansambluri rezidențiale și vile de lux, chiar lângă mal. De la vară, plaja va deveni doar o… altă stațiune comercială, iar farmecul zonei se va pierde printre blocuri, parcări și localuri exclusiviste. Cel puțin așa prevede noul proiect turistic, care se întinde pe o lungime de 1 km, la 150 m de ţărmul mării. Zona costieră Corbu face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și are statut de arie protejată. Legea spune că, în aceste locuri protejate, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise.

Din acest motiv legislativ, deputatul constănțean al Forței Drepte, Bogdan Bola, a sesizat… tot ce s-a putut sesiza, pentru a stopa lucrările, având speranța că eventualele controale vor avea loc chiar în februarie:

„Așa cum am promis, am trimis în această dimineață solicitarea expresă către Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin care “Vă solicit pe această cale trimiterea de urgență a corpului de control al primului-ministru și al Ministerului Mediului pentru a verifica legalitatea acordării avizelor de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării cu privire la începerea construcției complexului complexului turistic de lux, cuprinzând 18 imobile de mari dimensiuni, situat pe plaja sălbatică din localitatea Corbu. Acest adevărat colț de rai, una dintre puținele plaje virgine (dacă mai putem spune asta) de pe litoralul nostru, face parte din Rezervația Biosfera Delta Dunării și din situl Natura 2000. Cu toate acestea, A.P.M Constanța și A.R.B.D.D. au dat toate avizele (cel puțin așa s-a comunicat) necesare construirii acestui complex turistic. Înțelegem și susținem nevoia dezvoltării acestei zone, însă nu în detrimentul și prin distrugerea mediului înconjurător. Într-un material difuzat de canalul Pro Tv se vede cum fundația acelor imobile se află pe nisip!Se știe foarte bine că în zone precum rezervațiile și siturile Natura 2000 construcțiile care afectează habitatele naturale nu sunt permise. Cunosc personal primari care au solicitat să monteze coșuri de gunoi sau toalete publice pentru turiști, în aceste zone și care NU au primit autorizație să le monteze, exact din acest motiv. Ministerul Mediului nu permite camparea cu cortul în zona plajei, dar permite, prin instituțiile din subordine ridicarea a 18 imobile de mari dimensiuni?Primăria Corbu se apără astăzi spunând că au fost obligați să permită începerea construcțiilor, deoarece dezvoltatorul a prezentat toate avizele necesare emise de instituțiile subordonate Ministerului Mediului. Cum a fost acest lucru posibil? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă reprezentanții acelor instituții în primul rând nouă, constănțenilor, dar și întregii opinii publice, care este scandalizată de această siluire a naturii de către om. Atât Guvernatorul Deltei Dunării cât și directorul Agenției pentru Protecția Mediului admit că s-au dat în trecut avizele pentru începerea lucrărilor. Cum poți susține că impactul este minim când se toarnă beton direct pe nisip, în apropierea plajei? Acestea sunt motivele pentru care consider că este mai mult decât necesar, pentru verificarea legalității actelor depuse și avizelor date, dar și pentru a clarifica aceste aspecte în fața constănțenilor care sunt, pe bună dreptate, îngrijorați de distrugerea continuă a zonelor sălbatice din Dobrogea.Vă rog să-mi comunicați dacă veți dispune efectuarea unui control și, în cazul în care o veți face, să-mi transmiteți o copie a raportului de control”, a transmis deputatul Bola.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *