Spread the love

Scandalul de proporții de miercuri, 5 decembrie, din Camera Deputaților, unde opoziția a încercat debarcarea președintelui forului, Liviu Dragnea și a vicepreședintelui, Florin Iordache, are efecte secundare, după cum era de așteptat.

Pentru că aleșii puterii au făcut tot posibilul ca cei doi lideri ai PSD să rămână în funcție, nesocotind (potrivit opoziției) unele prevederi constituționale, liderii opoziției și-au unit forțele și au decis de comun acord, în premieră, să nu mai participe la ședințele în care se dau voturile finale pe anumite proiecte aflate la Camera Deputaților…

Boicotul este aplicat în cazul în care ședințele respective sunt prezidate de Dragnea sau Iordache și dacă pe ordinea de zi pentru votul final nu se vor afla cele două propuneri de revocare a celor doi. Anunțul a fost făcut public de fostul președinte al PNL, deputatul Raluca Turcan, care a declarat că, practic, cei de la putere trebuie să-și asume cvorum de vot pe legi importante sau să își saboteze propriile proiecte de lege.

Decizia de a boicota voturile finale ale unor proiecte de legi a fost comentată și de câțiva parlamentari de Constanța. Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Huțucă, a declarat pentru TOMIS NEWS că discuțiile pe marginea interpretării regulamentului în momentul introducerii proiectelor privind demiterea lui Dragnea și Iordache nu își aveau rostul… Asta deoarece, spune Huțucă, PNL a venit cu stenograme din alte ședințe ale plenului Camerei Deputaților în care au arătat că metoda pe care dorea să o aplice PNL a fost regulamentară și a fost practicată chiar și de PSD!

Huțucă a declarat că la fel s-a procedat și atunci când a fost eliberată din funcție Roberta Anastase din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

„În condițiile în care cele două proiecte (de revocare a lui Dragnea și Iordache, n.r.) nu vor fi introduse pe ordinea de zi ca să fie votate, PNL va participa la toate ședințele de dezbateri, dar nu și la cele de vot final, dacă acestea sunt prezidate de Dragnea și Iordache“, a declarat Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

La rândul său, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a afirmat că neparticiparea la ședințele de vot final este o formă de protest, pentru că Liviu Dragnea și Florin Iordache nu mai au nici o legitimitate să se fle în aceste posturi de conducere.

„Este o situație generată de PSD! Mergem la ședințe, dar nu putem să le asigurăm cvorumul în condițiile în care o persoană condamnată penal (Dragnea, n.r.) și care a încălcat grav Constituția după protestele din august, când nu a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului, conduce Camera Deputaților!“, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Pe de altă parte, senatorul de Constanța al PSD, Ștefan Mihu,a declarat pentru TOMIS NEWS că rolul oricărui parlamentar, trecut în fișa postului, este să participe la ședințele de plen și, în general, la toate activitățile din Parlament, pentru că… așa au ajuns parlamentari, prin votul cetățenilor!

„De aceea ne-au trimis cetățenii în Parlament. Votul este cel care decide! Un deputat sau senator se duce în Parlament, votează pro sau contra, iar în urma acestei îndatoriri rezultă legi sau alte hotărâri… Dacă nu participi la ședințele de plen înseamnă că este aberant!“, a spus senatorul Mihu.

Întrebat de TOMIS NEWS ce interese au cei din opoziție de nu vor să participe la ședințele de vot final, senatorul PSD a spus că aceștia vor doar să conteste majoritatea parlamentară.

„S-au gândit, după diverse metode aplicate de USR, să facă și altceva… Dar eu știu că democrația trebuie să fie una pentru toți! Forma de protest este normală într-o democrație, dar nu în felul acesta, mai ales ca parlamentar! Asta pentru că ai în spate niște cetățeni care te-au trimis acolo să-i reprezinți! Eu nu cred că cetățenii vor ca aleșii lor să facă grevă parlamentară și să stea degeaba! Trebuie să se zbată să schimbe prin vot dacă li se pare că ceva nu este în regulă“, a conchis Mihu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *