Bode (MAI) denunță PUTREGAIUL din sistem. CONTROALE în TOATE IPJ-urile din țară: „Sunt în cârdășie cu INFRACTORII și POLITICIENII!”

Ministrul de Interne Lucian Bode a dispus verificări în toate instectoratele de poliție din țară în urma crimei de la Bolintin Vale, unde un om a fost omârât cu pietre de către clanurile mafiote. Ministrul a caracterizat tragedia prin faptul că există resurse umane nepregătite și, câteodată, în cârdășie cu factorul politic și mediul infracțional.

Am dispus o evaluare managerială a tuturor inspectoratelor. Am cerut inspectoratelor să facă verificări astfel încât cazuri de la Giurgiu să nu se mai întâmple. Voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curățenie în propria noastră ogradă. Pădure fără uscături nu există, dar indiferent despre cine ar fi vorba, aceste măsuri, pe componenta de integritate vor fi luate și în anul 2022”, a mai spus Lucian Bode.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că va fi revizuită procedura de selecţie a polițiștilor din sursă externă, în urma accidentului de săptămâna trecută, când un polițist recrutat astfel a accidentat mortal o fetiță pe trecerea de pietoni și a rănit o alta.

Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a acoperi acest eficit de personal uriaş din MAI, aproape 30.000 de funcții”, a spus Bode. „Vom pune accent în continuare pe recrutarea de specialiști în cadrul MAI, în acțiunile de recrutare din sursă externă”, a adăugat ministrul.

Este de asemenea necesar să creștem cifra de școlarizare, lucru care s-a întâmplat anul trecut. Avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2022 din ultimii 5-6 ani. Dincolo de pregătirea din școală, dincolo de pregătirea de câteva luni după recrutarea din sursă externă, considerăm că este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților MAI”, a spus Bode.

El a vorbit și despre crima din Bolintin Vale, care, în opinia sa, a scos la iveală „putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an” în ultimii 30 de ani.

Resurse umane insuficiente, câteodată slab pregătite, câteodată în cârdășie cu puterea politică locală și câteodată în cârdășie cu infractorii. Avem sute de comunități în România ca aceasta, cu 15 – 20.000 de locuitori, din care 2.000 – 3.000 reprezintă populația activă. Ceilalți nu sunt nici șomeri, nici nu înregistrează alte venituri și ne punem întrebarea evident din ce trăiesc. Și avem și răspunsul de unde aceste cifre alarmante pe zona infracționalității, a furturilor și așa mai departe”, a mai spus Bode.

Ministrul a spus că a dispus măsuri care au dus la finalizarea, fără incidente, a protestului de la Bolentin Vale încă din seara zilei de miercuri. De asemenea, a mai spus că noua echipă de conducere de la Inspectoratul de Poliție al județului Giurgiu trebuie să își facă propria evaluare și să propună un plan de acțiune. De asemenea, la nivelul Poliției Române și al Jandarmeriei Române se continuă inventarierea tuturor problemelor de la nivelul orașului Bolintin Vale, iar la finalul acestui proces cele două echipe au obligația să vină să prezinte și să propună la MAI un plan de măsuri. Totodată, el a cerut șefului Poliției Române să realizeze de urgență o evaluare managerială la nivelul fiecărui inspectorat județean de poliție, care să vizeze identificarea tuturor problemelor care pot conduce la situații similare celei de la Giurgiu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *