Bode a intrat „în pantalonii” lui Stelian Ion: „Desființarea SIIJ să fie dezbătută de urgenţă în Parlament şi să obţină consensul unei majorităţi! Voi AVIZA programul Anghel Saligny”

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a declarat joi că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie rămâne o prioritate, soluţia fiind „un proiect solid”, care să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

O altă prioritate a mandatului meu de interimar este cea legată de desfiinţarea SIIJ. Rămâne o prioritate, ne-am asumat acest lucru în programul de guvernare, fiind totodată o condiţie esenţială pentru ridicarea MCV. Soluţia o ştim cu toţii, doar cine nu vrea s-o vadă nu o vede. Soluţia este un proiect solid, care să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, care să fie dezbătut de urgenţă în Parlament şi care să obţină consensul unei majorităţi parlamentare”, a declarat Lucian Bode la Ministerul Justiţiei, după preluarea portofoliului.

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a declarat că se va consulta, joi seară, cu specialiştii de la Ministerul Dezvoltării în ceea ce priveşte proiectul de act normativ privind Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Cu siguranţă voi aviza acest proiect”, a afirmat Bode, precizând că Ministerul Justiţiei trebuie să se pronunţe privind legalitatea actului, nu în ce priveşte oportunitatea.

În ceea ce priveşte Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, acest proiect de act normativ a fost dezbătut în primă lectură în Guvern în urmă cu trei săptămâni şi aşa cum rezultă din primele discuţii pe care le-am avut cu specialiştii din Ministerul Justiţiei, cunoscând subiectul în coordonate mari, ca membru al Guvernului, în această seară ne vom consulta cu echipa de Ministerul Dezvoltării, cu specialiştii, cei care au iniţiat acest proiect de act normativ şi cu siguranţă voi aviza acest proiect”, a declarat, joi seară, Lucian Bode.

Potrivit acestuia, procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică şi aşa trebuie să rămână.

Ministerul Justiţiei trebuie să se pronunţe strict pe legalitatea actelor, despre oportunitatea unui program sau unei măsuri guvernamentale deciziile sunt luate atunci când construieşti programul de guvernare, când stabileşti politicile publice sau direcţiile de acţiune. Ministerul Justiţiei se va pronunţa de fiecare dată pe legalitatea uni proiect de act normativ, şi nu pe oportunitate”, a subliniat el.

Programul „Anghel Saligny” privind alocarea de fonduri în valoare de 50 de miliarde de lei comunităţilor locale, se află la originea scandalului din coaliţie soldat cu revocarea lui Stelian Ion – acuzat că nu a avizat actul normativ referitor la acest program – din funcţia de ministru al Justiţiei, postul său fiind preluat de Lucian Bode, ca interimar. Executivul va avea o şedinţă vineri, de la ora 16.00, iar pe ordinea de zi a întrunirii ar putea fi inclus şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul de investiţii „Anghel Saligny”, au declarat surse guvernamentale. Miniştrii USR PLUS nu vor participa la întrunirea Guvernului, ci doar la şedinţa coaliţiei de la ora 18.00, au precizat surse din partid.

Ministrul Afacerilor Interne, mai nou, interimar și la Ministerul Justiției, a spus, la preluarea mandatului, ce nu va face în noua sa calitate.

Am șansa să cunosc mare parte din mecanistele Comisiei, în consecință voi face tot ce ține de mine pentru ridicarea MCV, în perioada mandatului interimar. Dar să vă spun ce nu voi face? Nu voi lua în discuție și analiză problema legată de poliția judiciară. Nu pot să am o opinie la MAI și alta, aici la Justiție. Vă spun că îmi doresc ca în cel mai scurt timp posibil USR PLUS să vină cu o nominalizare. Guvernarea merge înainte, iar exemplele le vedem în fiecare zi”, a spus Lucian Bode.

Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, a anunțat că oprește procedura de selecție a procurorilor cu funcții de conducere, inclusiv pentru funcția de procuror-șef DIICOT. Bode a precizat că o asemenea procedură nu se poate desfășura sub conducerea unui ministru interimar.

Am văzut dezbaterile în spațiul public legate de concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere la vârful parchetelor. Sunt adeptul concursurilor transparente, care să fie câștigate de persoane bine pregătite profesional. Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este politică pe termen lung, crucială pentru buna funcționare a acestor instituții cruciale pentru statul român. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat a unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din Ministerul Justiției un punct de vedere și sunt convins că în cel mai scurt timp, ținând cont de această oportunitate, structurile de specialitate ale MJ vor publica un anunț în acest sens”, a declarat Bode.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.