BNR: România ar putea intra în zona euro în 2028 – 2029

Potrivit ultimelor date transmise de BNR, România ar putea ținti intrarea în zona euro în 2028 – 2029, după o ședere de cel puțin doi ani în Mecanismul Cursurilor de Schimb. Momentan, este puțin probabil ca România să se poată încadra. Până în 2022, în criteriile de convergență necesare pentru aderarea la zona euro, după cum arată proiecțiile pe termen mediu.

În 2024, deficitul bugetar din România ar putea crește sub limita de 3%, limită prevăzută de regulamentul Uniunii Europene. Mai mult decât atât, ponderea în PIB a datoriei guvernamentale ar urma să se stabilizeze în 2023 – 2024, după cum se precizează în Strategiei Financiar-Bugetar. Pentru început, primul indicator pentru care este prevăzută revenirea la un nivel compatibil cu valoarea de referință este inflația, în 2023.

În intervalul 2024 – 2025, premierul Florin Cîțu spunea că ar vedea posibilă intrarea în antecamera zonei euro, iar adoptarea monedei ar putea avea loc în perioada 2027 – 2028.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim conștientă că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică. Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamnă reformarea acestei economii, să o faci performantă în zona euro, acolo unde competiția este foarte dură. Asta este foarte important”, explica premierul Cîțu, potrivit sursei citate mai sus.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *