BNR: Rezervele valutare au SCĂZUT cu peste UN MILIARD de euro în februarie

Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1,22 mld. euro în luna februarie faţă de luna ianuarie, la 41,8 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat în rezerva băncii centrale 3,22 mld. euro şi au ieşit 4,45 mld. euro, informează Ziarul Financiar. Intrările de valută în valoare de 3,22 mld. euro au venit din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Finanţelor în valoare totală de 2,5 mld. euro, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, arată datele transmise marţi de BNR.

În paralel, au ieşit rezerve de 4,45 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în valoare de aproximativ 2,08 miliarde dolari americani şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,67 mld. euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2022 au fost de 47,5 mld. euro, faţă de 48,4 mld.euro la 31 ianuarie 2022. Plăţile scadente în luna martie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 111 milioane euro.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *