BNR: „Profitul nostru a DEPĂȘIT 2 miliarde de lei anul trecut!” Numărul creditelor NOI acordate de bănci anul acesta, mai mare față de 2020

Banca Naţională a României a înregistrat în 2020 un profit în valoare de 2,034 miliarde de lei, în creştere cu 13,21% faţă de anul anterior, când a obţinut un profit de 1,797 miliarde de lei, conform raportului anual al BNR.

Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete aferentă bugetului de stat a fost în sumă de 1,627 miliarde de lei. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 406,955 milioane lei, o proporţie de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (244,173 milioane lei). Suma de 162,782 milioane de lei rămasă după distribuţiile din anul 2020 urmează a fi repartizată în anul 2021, conform legii, în următoarea ordine de prioritate: sursele proprii de finanţare a investiţiilor; fondul de participare a salariaţilor la profit; rezervele la dispoziţia Consiliului de administraţie”, se spune în raport.

Potrivit documentului, în anul 2019, banca a înregistrat profit în valoare de 1,797 miliarde de lei. Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete aferentă bugetului de stat a fost în sumă de 1,437 miliarde de lei. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 359,786 milioane de lei, o proporţie de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (215,871 milioane de lei). Suma de 143,915 milioane de lei rămasă după distribuţiile din anul 2019 a fost repartizată în 2020, conform legii.   Cheltuielile cu emisiunea monetară reprezintă costul cu imprimarea bancnotelor şi baterea monedei metalice, menţionează BNR în raport. În anul 2020, acestea au fost în sumă de 153,318 milioane de lei, iar în anul 2019 în valoare de 154,791 milioane de lei.

Rezultatul financiar înregistrat la 31 decembrie 2020 a reprezentat profit în sumă de 2,034 miliarde de lei, cu 33,6% (+512,201 milioane de lei) mai mare faţă de cel planificat, în valoare de 1,522 miliarde de lei, ca urmare a creşterii veniturilor totale comparativ cu nivelul prognozat, precum şi a situării cheltuielilor totale sub nivelul prevederilor bugetare.   Veniturile totale realizate în anul 2020 au însumat 3,333 miliarde de lei, valoare ce indică un grad de realizare de 106,4% faţă de prevederile bugetare, evoluţie înregistrată în principal pe seama creşterii veniturilor din operaţiuni valutare, din operaţiuni cu titluri şi a celor din taxe şi comisioane.   Această evoluţie a fost parţial compensată de nivelul mai redus generat de veniturile din dobânzi comparativ cu estimările bugetare, ca urmare, în principal, a diminuării dobânzilor aferente portofoliului de titluri denominate în valută”, se spune în document.

Cheltuielile totale efectuate în anul 2020 au fost în valoare de 1,298 miliarde de lei, gradul de realizare a acestora faţă de prevederile bugetare fiind de 80,6%. BNR menţionează că, prin raportare la proiecţia bugetară, toate categoriile de cheltuieli realizate, cu excepţia cheltuielilor cu taxe şi comisioane, s-au poziţionat sub nivelul estimat, variaţiile mai pronunţate consemnate de anumite componente fiind determinate, în principal, de influenţele unor factori exogeni care s-au manifestat pe parcursul anului, ale căror evoluţii au fost diferite comparativ cu proiecţiile luate în calcul la fundamentarea coordonatelor bugetare.

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în valoare de 25,7 miliarde lei. Astfel, volumul creditelor noi acordate în patru luni este mai mare cu o treime, față de anul trecut, și reprezintă peste 11% din soldul creditului neguvernamental, anunță Asociația Română a Băncilor.

Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. În primele patru luni ale anului, creditarea nouă a fost impulsionată de creditele acordate companiilor, care dețin o pondere de 56% în volumul de credite noi acordate de bănci. Tendința de creștere a creditării s-a menținut și în luna mai, avansul creditului neguvernamental fiind de 10,1%, în ritm anual, până la 296 miliarde lei, fiind cea mai mare viteză de creștere a creditării de la debutul pandemiei.

Băncile din România continuă să acorde credite în mod susținut atât pentru sprijinirea companiilor care și-au reluat sau intensificat activitatea, cât și pentru necesitățile populației. Populația a accesat credite în valoare de 15 miliarde lei, iar companiile de aproape 19 miliarde lei, în perioada ianuarie-aprilie 2021. Repartiția pe monede arată un interes sporit pentru creditele acordate în moneda națională, cu o pondere de aproape 81,75% în totalul creditelor noi accesate, fiind urmate de împrumuturile noi în euro cu 16,65% și cele în dolari, cu 1,60%. Creditele noi în moneda națională acordate în primele patru luni ale anului au totalizat 27,8 miliarde lei, în creștere cu 38% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2020. Populația a accesat împrumuturi aproape integral în moneda națională, cu pondere de 99,2% în volumul de credite noi acordate populației de 15 miliarde lei, și credite în euro în valoare de aproximativ 120 milioane lei, reprezentând diferența de 0,8% ca pondere. Repartiția pe monede în cazul companiilor arată că acestea au preferat împrumuturile în moneda națională cu o pondere de 67,7% din totalul împrumuturilor noi accesate de firme, aproximativ 29% au fost contractate în euro și restul în dolari.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *